„XXI amžiaus“ priedas jaunimui, 2011 m. rugpjūčio 26 d., Nr.8 (141)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Kupiškio dekanato jaunimo stovykla

Nida Kaleinikovaitė

Stovyklautojai su dekanu
kun. dr. Rimantu Gudeliu
ir Kupiškio meru J. Jaručiu

Kupiškio jaunimas
tvarko Paberžės kapinaites

Liepos mėnesį trisdešimt Kupiškio dekanato jaunuolių iš Kupiškio, Noriūnų, Šepetos ir Antašavos dalyvavo katalikiškoje stovykloje atokiame ir dvasingame Paberžės kaimelyje (Kėdainių r.), kur dar neseniai gyveno ir savo išmintį skleidė vienuolis tėvas Stanislovas. Jaunuolių užimtumu ir gerove rūpinosi dekanas dr. R. Gudelis, vikaras N. Papirtis bei stovyklos vadovai: Kupiškio parapijos jaunimo koordinatorė Nida Kaleinikovaitė, zakristijonas Donatas Vilkas, Noriūnų J. Černiaus pagrindinės mokyklos tikybos mokytoja Inga Paugienė, Adomynės pagrindinės mokyklos muzikos mokytoja Drąsuolė Cemnickienė, sesuo Genutė Daukaitė ir jaunoji vadovė choristė Agnė Valmaitė.

Dar pavasarį pateikta paraiška projekto finansavimui į Katalikų religinės šalpos fondą Jungtinėse Amerikos Valstijose, taip pat prisidėjo ir Kupiškio savivaldybė bei Kupiškio Kristaus Žengimo į dangų parapija. Į stovyklą atrinkti aktyvūs katalikiškos veiklos dalyviai bei socialiai remtini 13–18 metų jaunuoliai. Penkių dienų stovykla prasidėjo liepos 24 dieną (sekmadienį) šv. Mišiomis Paberžės Šv. Mergelės Marijos Apsilankymo bažnyčioje, kurias aukojo Kupiškio dekanas dr. R. Gudelis. Pirmąjį vakarą jaunuoliai įsikūrė buvusioje Paberžės klebonijoje, kuri šiuo metu prižiūrima ir saugoma kaip muziejus. Vaikų dienotvarkė buvo kruopščiai suplanuota. Kiekvienos dienos laikas paskirstytas įvairiems užsiėmimams, edukacinėms programoms, darbui, laisvalaikio leidimui, Šv. Rašto skaitymui, maldai, giesmėms ir bendravimui.  

 Grafų Šilingų dvare įkurto 1863 metų sukilimo muziejaus darbuotojos pasakojo Paberžės krašto istoriją, vedžiojo po apylinkes, kur vyko 1863 metų sukilimo mūšiai, rodė muziejaus eksponatus ir dalinosi prisiminimais apie tėvą Stanislovą, rodė jo paliktus darbus, filmuotą medžiagą. Muziejaus darbuotojos taip pat suorganizavo dekupažo technikos pamokėlę, kurioje kiekvienas vaikas pakelėje susiradęs plokščią akmenuką galėjo jį išgražinti nuotaikingos saulėgrąžos ar sukilimo kareivio fragmentu. Savo paties pasigamintą kūrinį kiekvienas galėjo pasilikti kaip suvenyrą iš Paberžės. Vienas vakaras stovykloje buvo skirtas rašytojos G. Petkevičaitės-Bitės 150-osioms gimimo metinėms paminėti. Tądien atvyko viešnia iš Panevėžio G. Petkevičaitės-Bitės bibliotekos – Kalbos premijos laureatė Albina Saladūnaitė, kuri pasakojo apie rašytojos gyvenimą, kūrybą ir lietuvybės puoselėjimo veiklą.

Kiekvieną vakarą aukoti šv. Mišių atvykdavo dekanas kun. dr. R. Gudelis ir vikaras kun. N. Papirtis. Jų metu giedodavo stovyklos choras, kuriam vadovavo D. Cemnickienė. Gitaromis pritarė Kupiškio parapijos ateitininkų kuopelės merginos. Vieną dieną stovyklautojus savo apsilankymu pagerbė Kupiškio rajono meras Jonas Jarutis, kuris dalyvavo šv. Mišiose ir bendroje vakarienėje. Meras džiaugėsi tokia katalikiško jaunimo iniciatyva bei užimtumu vasaros atostogų metu ir kiekvienam stovyklautojui įteikė suvenyrą su Kupiškio simbolika.  

Paberžės kaimelio bendruomenei už priėmimą stovyklos dalyviai ir vadovai atsidėkojo sutvarkydami kapines, kuriose palaidoti 1863 metų sukilimo dalyviai. Jaunuoliai visą popietę ravėjo ir gražino apleistas kapavietes, šveitė apsamanojusius paminklus bei kryžius. Paskutinę dieną, pakeliui į Kupiškį, vaikams buvo suorganizuota ekskursija į Krekenavos Švč. M. Marijos Ėmimo į dangų bažnyčią, per Žolinę gavusią Bazilikos titulą, taip pat Stumbryną, Upytės Linų muziejų ir Bistrampolio dvarą, kuriame stovyklautojus pasitiko dekanas dr. R. Gudelis. Jis su vaikais apvaikščiojo visą dvaro kiemą ir papasakojo įdomių istorinių faktų iš dvaro įkūrimo bei gyvavimo istorijos, vėliau visus pakvietė stovyklos uždarymo pietų. Jaunuoliai, dėkodami už nuostabiai praleistą laiką Paberžėje, įteikė dekanui kiekvieno asmeniškai parašytą ir apipavidalintą padėką. Pilni naujų įspūdžių ir su viltimi vėl susirinkti kitais metais, Kupiškio dekanato jaunimo stovyklos dalyviai penktadienio vakare grįžo į gimtąjį Kupiškį.  

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija