„XXI amžiaus“ priedas jaunimui, 2012 m. sausio 20 d., Nr.1 (146)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Alytaus gimnazistų Sausio 13-oji Vilniuje

Karolina Vaikšnoraitė

Alytaus Šv. Benedikto gimnazijos IIIag klasė

Sausio 13 diena išliko ne tik mūsų senelių, bet ir tėvų atminimuose. Norėdami daugiau sužinoti ir pajusti žmonių vienybės dvasią kartu su rusų kalbos mokytoja metodininke, ateitininkų kuopos vadove Janina Aleknevičiene išsiruošėme į Vilnių. Čia vyko Nepriklausomybės dienos minėjimas. Mūsų išvyka į Lietuvos sostinę neprailgo, kadangi norėjome aplankyti daug įdomių vietų, o laiko turėjome ne tiek jau daug.

Pirma žymi vieta, kurią aplankėme, buvo Televizijos bokštas. Jo papėdėje gynėjų atminimui įrengtas paminklas, prie kurio visą dieną degė žvakutės už žuvusiuosius. Sukalbėję maldą „Amžintąjį atilsį“, kilome aukštyn į paskutinį bokšto aukštą, pro kurio langus matėsi puiki Vilniaus panorama.

Antrąja mūsų kelionės stotele tapo sostinės Nepriklausomybės aikštė, kurioje stebėjome įspūdingą valstybės vėliavos pakėlimo ceremoniją. Jos pradžioje skambėjo valstybinis himnas, kurį atliko Lietuvos kariuomenės orkestras. Minėjime dalyvavo prezidentė Dalia Grybauskaitė, iškilmingą kalbą sakė Seimo pirmininkė Irena Degutienė ir ją baigė žodžiais: „Tegyvuoja laisva Lietuva!“ Po Lietuvos Seimo pirmininkės kalbos žuvusiųjų atminimas buvo pagerbtas tylos minute. Šio įvykio kulminacija tapo trys salvės, kurias iššovė Lietuvos garbės kuopos kariūnai. Iškilmingumo netrūko ir atomazgai, kadangi garbės ratą apėjo ne tik Karinių jūros pajėgų, bet ir kiti Lietuvos karinės parengties pulkai. Nepatingėjome užsukti į Genocido aukų muziejų, kuriame buvo atvirų durų diena. Ten galėjome pamatyti grėsmingai atrodančias KGB kalėjimo patalpas, KGB susisiekimo įrangą, įvairius senus, asmeninius tremtinių daiktus: laiškus, drabužius... Patalpose galėjome pajusti netgi tvyrančią kančią, baimę bei mirtį.

Paskutine mūsų išvykos stotele tapo Seimas, kuriame taip pat buvo atvirų durų valandos. Pasigrožėję parodomis, jaunųjų talentų pasirodymais, apsilankėme knygos „Mes buvome ten...“ pristatyme.

Kelionės metu ateitininkai pamatė ne tik istorines Vilniaus miesto vietas, bet ir susipažino su keliais įdomiais žmonėmis. Vienas iš jų buvo atsargos pulkininkas Arūnas Dudavičius. Jis perdavė visiems dzūkams linkėjimus.

Kelionės dalyviai grįžo ne tik linksmai nusiteikę, su šypsenomis veiduose, bet ir pasisėmę daugiau žinių apie šį istorinį laikotarpį.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija