„XXI amžiaus“ priedas jaunimui, 2012 m. spalio 19 d., Nr.10 (155)

PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Kristus ir pasaulis

Sidabrinė gija

Atodangos

Abipus Nemuno

Taizė šaltiniai neišsenka

Juozas Dapšauskas

Per laisvės dešimtmečius
tokių grupių iš Lietuvos
Taizė apsilankė daugybė

Taizė pamaldos jaunimui patinka
dėl paprastumo ir giesmių melodijų

Vasaros metu Taizė (Prancūzija) kiekvieną savaitę apsilanko bent po vieną jaunų piligrimų autobusą iš Lietuvos. Per dešimtmečius jaunimo srautai iš viso pasaulio į Taizė nemažėja. Mūsų grupei lankantis Taizė buvo apie 5 tūkstančiai dalyvių.

Žmonės čia susirenka turėdami įvairių tikslų: dvasiškai tobulėti, ieškoti gyvenimo prasmės, ramybės, vertybių pasikeitimo, Dievo. Šeimos nori pailsėti nuo miesto triukšmo, aktyvaus gyvenimo tempo, pabūti drauge, jaunuoliai atvažiuoja susipažinti su pačiais įdomiausiais žmonėmis iš viso pasaulio, sužinoti daug naujo apie kitų šalių kultūrą, tradicijas, ekonomiką, gyvenimo būdą. Atvykusieji apgyvendinami barakuose, didelėse palapinėse, norintys gali pasistatyti palapines stovyklavietėje.

Iš Lietuvos į Taizė atvažiuoja tikrai daug jaunimo: vieni atsiliepia į Taizė bendruomenės brolių kvietimą dvasiniams, kultūriniams ieškojimams, pasitaiko ir tokių, kurie kelionėmis pasinaudoja, kad pigiai pakeliautų po užsienį, dar kiti išryškina lietuvių tautoje jau įsišaknijusias alkoholizmo tradicijas, nes nesugeba be alkoholio išgyventi nė vienos savaitės.

Šiemet grupėje kartu keliavo piligrimai iš Šiaulių, Vilniaus, Panevėžio, Telšių, Druskininkų, Utenos, Skuodo, Mažeikių, Klaipėdos ir kitų rajonų. Jau buvę Taizė papasakoja kitiems, vis nauji žmonės nori nuvykti į tą „mistiškąjį“ Taizė, iš kurio draugai parsiveža daug įspūdžių.

Taizė misija – skleisti susitaikinimo, vienybės, darnos dvasią tarp skirtingų pažiūrų žmonių ar net kruvinų konfliktų zonose. 2006 ir 2007 metų sandūroje toks susitikimas vyko Zagrebe (Kroatija). Čia dalyvavo konfliktavusio (buvusios Jugoslavijos) regiono jaunimas. Šių metų rugsėjį Afrikos šalių jaunimo susitikimas vyks Ruandoje, dar iki dabar tebegydančioje žaizdas (1994 metais buvo išžudyta apie 800 tūkstančių gyventojų). Ruandoje jau kelis dešimtmečius darbuojasi ir lietuvių kilmės misionierius kun. Hermanas Šulcas.

Regioninis Taizė jaunimo susitikimas rugsėjo pabaigoje vyks Suomijos sostinėje Helsinkyje, o naujametinis, suburiantis dešimtis tūkstančių dalyvių, vyks Romoje. Taizė bendruomenė 1978 metais pirmą Europos jaunimo susitikimą surengė Paryžiuje. 1980 ir 1982 metais popiežius Jonas Paulius II pakvietė Taizė brolius surengti tokius susitikimus Romoje. Šių jaunimo susibūrimų įkvėptas Popiežius paskelbė, kad bus rengiamos Pasaulio jaunimo dienos. Taigi 2012 m. gruodžio 28 d. – 2013 m. sausio 2 d. vyks simbolinis ir primenantis naujametinių susitikimų ištakas Taizė susitikimas Romoje.

Taizė daugelis gali apibūdinti kaip ieškojimų ir atradimų, naujų santykių, draugysčių vietą. Čia užsimezgusios asmeninės pažintys tęsiamos internetu, įkvepiančios įvairios įdėjos, iniciatyvos įgyvendinamos vietinėse bendruomenėse ir grupėse.

O kokios tos iniciatyvos? Koks buvo didžiausias pagal užsienio dalyvių skaičių tarptautinis jaunimo renginys minint Lietuvos tūkstantmečio jubiliejų ir „Vilnius – Europos kultūros sostinė 2009“ projektą? Ogi Taizė bendruomenės organizuotas susitikimas „Pasitikėjimo piligrimystė Vilniuje“, kuriame dalyvavo apie 8 tūkst. dalyvių. Pasitikėjimo piligrimystė tęsiasi ir kasdienybėje.

Autoriaus nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija