„XXI amžiaus“ priedas jaunimui, 2012 m. gruodžio 14 d., Nr.12 (157)

PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Kristus ir pasaulis

Sidabrinė gija

Atodangos

Abipus Nemuno

Katalikiškos pradinės mokyklos jubiliejus – galimybė dėkoti ir garbinti Kūrėją

Inesė Ratnikaitė

Sakralaus meno festivalio akimirka

Sakralaus meno festivalio akimirka

Šv. Cecilijos – giedotojų ir muzikantų globėjos – dieną į Šiaulių vyskupijos Pastoracinio centro salę visus sukvietė sakralaus meno festivalis, skirtas Šiaulių Tėvo Benedikto Andruškos pradinės mokyklos 20 metų jubiliejui paminėti.

Kur skelbiama tiesa apie pasaulį ir Dievą

Katalikiška pradinė mokykla Šiauliuose įkurta 1992 metais, prieš Šv. Kalėdas, Šv. Ignaco bažnyčios rektoriumi dirbusio kun. Stanislovo Kazėno ir buvusios 5-osios vidurinės mokyklos (Didždvario gimnazijos) administracijos bendromis pastangomis jėzuitų bendruomenei priklausančiose patalpose. 1993 m. rugsėjo 13 d. mokyklą palaimino Šiauliuose viešėjęs Šventasis Tėvas – Jonas Paulius II. 1994 metais jėzuitų provincijolo pavedimu mokyklą globoti ima Eucharistinė Jėzaus seserų kongregacija. 1999 m. balandžio 8 d. Šiaulių miesto tarybos sprendimu katalikiškoji pradinė mokykla pavadinta pirmojo Lietuvos jėzuito Tėvo Benedikto Andruškos vardu.

Šiuo metu Tėvo Benedikto Andruškos pradinei mokyklai vadovauja direktorė Laimutė Garbačauskienė. Iš viso mokykloje dirba 19 pedagogų, ugdomi 154 vaikai.

Mokykloje organizuojamos dvasinio ugdymo paskaitos, vykdomi projektai, siekiantys ugdyti mokinių dvasines vertybes. Mokyklos bendruomenė glaudžiai bendradarbiauja su Šiaulių Jėzuitų namais ir naujokynu, todėl neatsitiktinai jubiliejaus minėjimas prasidėjo šv. Mišių auka Šv. Ignaco Lojolos bažnyčioje. Jas aukojo Šiaulių vyskupas Eugenijus Bartulis.

Sveikindamas mokyklos kolektyvą jubiliejaus proga kun. Algimantas Gudaitis SJ užsiminė, jog ne veltui mokykla atidaryta per Kalėdas. Šioje mokykloje sėjamos sėklos – tiesa apie pasaulį ir Dievą. „Daug vaikų su tomis sėklomis yra išėję į pasaulį“, – sakė t. Algimantas.

Menas Dievo artume

Sakralaus meno festivalį mokykla organizuoja jau trečią kartą. Festivalio akiratyje – menas, kuris šlovina Didįjį Kūrėją, kuris išaukština žmogaus krikščioniško gyvenimo grožį ir gėrį. Pavadinimui pasirinkta šešioliktos psalmės eilutė: „Tavo Artume yra džiaugsmo pilnatvė“. Plėtojant festivalio idėją vadovautasi popiežiaus Jono Pauliaus II mintimi, jog „kiekvienam žmogui patikėta užduotis būti savo gyvenimo architektu: iš savo gyvenimo jam privalu padaryti meno kūrinį, šedevrą“.

Festivaliu siekiama, kad kūrėjais tapę vaikai, Dievo meilės darbų įkvėpti, išsakytų tauriausius savo vidinius išgyvenimus, o šie rastų atgarsį festivalio dalyvių ir jų artimųjų širdyse. Meno kūrinius buvo kviečiami pristatyti 1–12 klasių mokiniai – dailės, muzikos, dramos, šokio ir literatūros mylėtojai. Tad lapkričio 22-ąją Pastoracinio centro salėje skambėjo giesmės ir dainos, grota fleitomis, smuikais, skudučiais, gitaromis, akordeonais. Sakralumo esmė atskleista tokiomis meno formomis, kaip šokis, teatras, fotografija. „Džiaugiuosi kiekvienu festivalio numeriu, – atviravo viena pagrindinių festivalio iniciatorių ir sumanytojų t. B. Andruškos mokyklos mokytoja Vilma Klumbytė, – nebuvo tokio (pasirodymo – aut. past.), kuris neliestų širdies, nesužavėtų“.

Organizatorių teigimu, Sakralaus meno festivalis – ne tik įvairių menų susitikimas ir susipynimas, tai kartu vientisos asmenybės ir harmoningos būties siekis. Svarbiausiu sakralaus meno šaltiniu pasirinktas Šventasis Raštas. Jame „gausu pavyzdžių, kaip Dievas parodo savo meilę žmonijai. Šios meilės patyrimas skatina žmogų atsiliepti tuo pačiu – skleisti džiaugsmingą gėrį, kurti grožį. Svarbiausias įvykis, liudijantis begalinę Dievo meilę žmonėms ir suvirpinantis daugelio menininkų širdis, – Dievo Sūnaus įsikūnijimas ir jo auka“ (iš Sakralaus meno festivalio Nuostatų).

Padėka Dievui ir bendrakeleiviams

Į T. B. Andruškos mokyklos jubiliejų ir festivalį susirinko daug garbių svečių. Festivalį pradėjo Šiaulių vyskupas Eugenijus Bartulis. „Švęskite tai, ką sukūrėte per 20 metų, nepamirškite, kad galite ir turite pamokyti kitus“, – sakė vicemerė Danguolė Martinkienė. Švietimo skyriaus vedėja Violeta Damskienė pabrėžė, jog viskas, kas vyksta T. B. Andruškos mokykloje, – tikra, nuoširdu ir miela. Mokyklos kolektyvą sveikino tėvai jėzuitai, Šiaulių universiteto atstovai. Draugiškais linkėjimais lydėjo Katalikiškos Šiaulių progimnazijos „Sandora“, kitų miestų katalikiškų mokyklų ir darželių atstovai. Nuoširdumu patraukė buvusių mokinių atlikti kūriniai ir išsakyti sveikinimai.

Mokyklos direktorė L. Garbačauskienė teigė, jog tai – padėkos Dievui, bendradarbiams, visiems prisidėjusiems ir prisidedantiems prie vertybių diegimo diena. Kad mokyklai svarbios diegiamos vertybės, iliustravo ir festivalio metu rodyti gyvenimo mokykloje vaizdeliai, pasidalinimas džiugiomis akimirkomis.

Šiauliai

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija