„XXI amžiaus“ priedas jaunimui, 2013 m. balandžio 12 d., Nr.4 (161)

PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Kristus ir pasaulis

Sidabrinė gija

Atodangos

Abipus Nemuno

Marijonų gimnazistų kelionė į Euroscolos renginį

Marijonų gimnazijos Euroscolos komanda
prie Europos Parlamento rūmų Strasbūre

Kovo 18–26 dienomis Marijampolės Marijonų gimnazijos Euroscolos komanda bei lydinčios mokytojos Ina Subačienė ir Daiva Miliauskienė vyko į Strasbūrą ir ten Europos Parlamente atstovavo Lietuvai.

Kelionės metu lankėmės Čekijoje, Prancūzijoje, Belgijoje, Vokietijoje, važiavome per Olandiją ir Lenkiją. Deja, vienintelė Prancūzija pasitiko šiltais orais – kone visos kelionės metu kitose šalyse teko iš lagaminų traukti paltus ir šildytis arbata. Šaltas oras turi savų privalumų – neteko stumdytis su miniomis turistų. Prahoje pamatėme senamiesčio įžymybes. Metro parvažiavome į viešbutį ir ilsėjomės prieš kelionę į Strasbūrą. Kitą rytą Elzaso sostinė mus pasitiko šalčiu ir uždarytomis suvenyrų parduotuvėmis, tačiau tai netrukdė pajusti miesto dvasios.

Strasbūre laukė svarbiausia kelionės dalis – Euroscolos renginys. Prasidėjo rimtas darbas – mokyklos pristatymas visiems susirinkusiems, posėdžiai, diskusijos anglų kalba apie Europos (ir Lietuvos) pramonę, žemės ūkį, migraciją, „Euro Game“ žaidimas, oficialių pranešimų klausymas, balsavimas bei galimų siūlymų priėmimas ar atmetimas. „Darbo diena“ parlamente buvo sunki ir pareikalavo daug susikaupimo bei anglų kalbos žinių, todėl džiaugėmės po Euroscolos renginio pajudėję Paryžiaus link. Šiame mieste praleidome dvi dienas – kilome į Eifelio bokštą, lankėmės Luvre, Fragonard kvepalų muziejuje, naktį plaukėme Senos upe, pabuvojome Monmartre, matėme Triumfo arką, aplankėme Napoleono kapą.

Kitą dieną vykome į Briuselį bei Gentą. Apžiūrėjome vietines įžymybes, ragavome belgiško šokolado bei vaflių. Nustebino Briuselio miesto simbolio – berniuko skulptūros – dydis. Turbūt dėl to jis ir žavus: kai kitose Europos sostinėse lankomos karžygių skulptūros ir milžiniškos katedros, Briuselio simboliu tampa mažytė, netgi ironiška berniuko skulptūra.

Dėl šalto oro ir sniego teko atsisakyti minties keliauti į Heidės pramogų parką, todėl užsukome į vieną didžiausių Berlyno prekybos centrų ir pasiruošėme ilgam, kone 12 valandų važiavimui namo per apsnigtą Lenkiją.

Nors kelionė buvo nelengva, o Europos parlamentas reikalavo susikaupimo ir gebėjimų diskutuoti, Euroscolos patirtis – neabejotinai vienas geriausių renginių, į kurį gali patekti gimnazijų moksleiviai. Po šio laimėjimo Marijonų gimnazija dvejus metus negalės dalyvauti Euroscoloje, tačiau tikimės, kad per šią pertrauką mūsų pavyzdys nebus pamirštas, ir 2015 metais mūsų mokykla vėl siųs komandą į Strasbūrą.

Dėkojame mokytojoms Inai Subačienei ir Daivai Miliauskienei bei nuostabiai gidei, kuri padėjo pajusti kiekvieno lankomo miesto grožį.

Gabija Vyšniauskaitė,
Marijampolės Marijonų gimnazijos III a klasės gimnazistė

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija