„XXI amžiaus“ priedas jaunimui, 2013 m. balandžio 12 d., Nr.4 (161)

PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Kristus ir pasaulis

Sidabrinė gija

Atodangos

Abipus Nemuno



ARCHYVAS
2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai

Popiežius plauna kojas jauniesiems kaliniams

Mindaugas BUIKA

Šventojo Tėvo nuolankios
tarnystės liudijimas

Ganytojiškos iniciatyvos mastas

Iš naujojo popiežiaus Pranciškaus su įprasta darbotvarke prasilenkiančių sprendimų dėmesį patraukė jo atliktas Didžiojo ketvirtadienio Paskutinės vakarienės šv. Mišių aukojimas ne katedroje, bet Romos priemiestyje esančiame Casal del Marmo jaunimo kalėjime. Tose pamaldose tradiciškai sekant Jėzaus pavyzdžiu, kuris prieš savo kančią mazgojo kojas dvylikai savo pirmųjų apaštalų, Šventasis Tėvas kovo 18 dieną tai darė dvylikai jaunųjų nusikaltėlių, pabrėždamas ganytojiškos tarnystės svarbą sunkius išbandymus patiriantiems jauniems žmonėms ir kviesdamas juos ryžtingam atsinaujinimui. Tokiu Paskutinės vakarienės kojų plovimo reikalu grupei suimtųjų, tarp kurių buvo ir sunkius nusikaltimus – žmogžudystes, išžaginimus, vagystes – įvykdžiusių nepilnamečių, bei pačiu savo vizitu į minėtąjį jaunimo kalėjimą, Popiežius norėjo paraginti į blogio liūną patekusius jaunus žmones, kad „jie savo tolesnio gyvenimo nesietų tik su klystkeliais ir bausmėmis, kad tikra atgaila ir atleidimas egzistuoja, todėl savo būtį visada galima kurti iš naujo“, – sakė žiniasklaidai renginyje dalyvavęs Casal del Marmo kapelionas, 65 metų kapucinas, kunigas Gaetanas Grekas, kuris tarnystę toje įkalinimo įstaigoje eina daugiau kaip tris dešimtmečius.


Studentų susitikimas

Kovo 25–31 dienomis Romoje vyko studentų susitikimas „Univ“, kurį kasmet organizuoja Opus Dei prelatūra. Dalyvavo maždaug 3 tūkst. studentų iš 200 aukštųjų mokyklų, veikiančių įvairiuose pasaulio kraštuose, daugiausia Europoje ir Amerikoje. Šiemetinio susitikimo tema – „Žmogiškumas skaitmeniniame pasaulyje“. Daug dėmesio skirta pasirengimui liepą Rio de Žaneire vyksiančioms Pasaulio jaunimo dienoms, kuriose dalyvaus ir popiežius Pranciškus. Šiemetinio studentų susitikimo „Univ 2013“ programoje – įvairios konferencijos, diskusijos, koncertai ir malda. Vienas pagrindinių renginių buvo Socialinių iniciatyvų forumas, kuriame pristatyti studentų vykdomi savanorystės projektai, angažavimasis į karitatyvinę veiklą kenčiančių žmonių labui, dalyvauta kovo 27 dieną vykusioje pirmojoje popiežiaus Pranciškaus bendrojoje audiencijoje.


Piešinių konkursas „Lietuva vėl laisva!“

Piešinių konkurso nugalėtojai
su Tėvynės sąjungos-Krikščionių
demokratų partijos Kupiškio skyriaus
pirmininku Dainiumi Bardausku

Vaikai – mūsų ateitis. Mes visi norime, kad mūsų vaikai augtų laisvoje ir nepriklausomoje valstybėje, turėtų atsakomybės jausmą ir būtų pilietiški, kad žodžius „Lietuva“, „Tėvynė“ tartų su pasididžiavimu ir pagarba. Tėvynės Sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos Kupiškio skyrius suruošė Kupiškio rajono moksleivių piešinių konkursą „Lietuva vėl laisva!“ Kovo 11-osios Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo dienai paminėti.


Gimnazijos šauliai paminėjo Kovo 11-ąją

Ariogalos jaunieji
šauliai Daugėliškių miške

Ariogalos jaunieji šauliai nepabūgo nei šaltuko, nei stipraus vėjo ir surengė žygį į Daugėliškių miško bunkerį, norėdami paminėti Lietuvos valstybės atkūrimo dieną. Kovo 8-ios rytą susirinkome į Ariogalos gimnaziją paklausyti paskaitos „Misija – Sibiras“. Turėjome progą išgirsti misijos dalyvės Monikos Jurkšaitytės pasakojimą. Po paskaitos ne iš vieno mokinio lūpų teko išgirsti, kad ir jie norėtų dalyvauti atrankoje ir nukeliauti į Sibirą, kuris labai paslaptingas ir pavojingas, pražudęs tūkstančius mūsų tėvynės gyventojų. Pasvajoję apie kelionę į Sibiro platybes, pasiėmėme kuprines ir iškeliavome Daugėliškių miško bunkerio link. Deja, negalėjome eiti tiesiausiu, paprastu ir trumpu keliu: turėjome specialius žemėlapius, kuriuose buvo pažymėtos vietos, kurias reikėjo rasti. Ten rasdavome žodžius, iš kurių žygiui baigiantis sudėliojome sakinius.


Apdovanoti Kauno istorijos olimpiados nugalėtojai

Kauno istorijos olimpiados
lyderiai ir nugalėtojai
su Savivaldybės ir VDU vadovais

Žiemišką balandžio 5 dienos popietę VDU Didžiojoje auloje buvo pagerbti ir apdovanoti pirmosios Kauno istorijos olimpiados lyderiai ir nugalėtojai. Renginyje dalyvavo per 70 svečių: moksleiviai, mokytojai, universiteto ir miesto bendruomenės nariai, olimpiados partneriai ir rėmėjai.

Pirmąją Kauno istorijos olimpiadą 5–12 klasių moksleiviams surengė VDU Humanitarinių mokslų fakulteto Kauno istorijos centras. Renginyje dalyvavo 150 moksleivių iš 40 Kauno miesto mokyklų. Į keturias amžiaus grupes suskirstytus dalyvius ruošė 70 mokytojų. Į baigiamąjį renginį buvo pakviesti geriausiai užduotis atlikę jaunieji istorikai (po dešimt kiekvienoje grupėje) ir jų mokytojai.


Marijonų gimnazistų kelionė į Euroscolos renginį

Marijonų gimnazijos Euroscolos komanda
prie Europos Parlamento rūmų Strasbūre

Kovo 18–26 dienomis Marijampolės Marijonų gimnazijos Euroscolos komanda bei lydinčios mokytojos Ina Subačienė ir Daiva Miliauskienė vyko į Strasbūrą ir ten Europos Parlamente atstovavo Lietuvai.

Kelionės metu lankėmės Čekijoje, Prancūzijoje, Belgijoje, Vokietijoje, važiavome per Olandiją ir Lenkiją. Deja, vienintelė Prancūzija pasitiko šiltais orais – kone visos kelionės metu kitose šalyse teko iš lagaminų traukti paltus ir šildytis arbata. Šaltas oras turi savų privalumų – neteko stumdytis su miniomis turistų. Prahoje pamatėme senamiesčio įžymybes. Metro parvažiavome į viešbutį ir ilsėjomės prieš kelionę į Strasbūrą. Kitą rytą Elzaso sostinė mus pasitiko šalčiu ir uždarytomis suvenyrų parduotuvėmis, tačiau tai netrukdė pajusti miesto dvasios.


Mokiniai apjuosė mokyklą rekordine juosta

Mokykla apjuosiama trispalve juosta

185 metrai megztos ir 25 metrai austos juostos – tokį įspūdingą trispalvį kūrinį, skirtą Kovo 11-ajai, pagamino Batniavos pagrindinės mokyklos bendruomenė. Juostą mezgė, pynė ir audė ne tik vaikai, bet ir jų mamos, močiutės, mokytojos, kiti bendruomenės nariai. Imtis tokio darbo batniaviškius paskatino Lietuvos Respublikos prezidentės Dalios Grybauskaitės raginimas išradingai švęsti valstybines šventes. Sunku pasakyti, kam anksčiausiai šovė į galvą mintis austi rekordinį audinį, bet prie sumanymo įgyvendinimo bene daugiausiai prisidėjo mokyklos direktorė Ona Kukcinavičienė, jos pavaduotoja Danguolė Marmienė, istorijos mokytojas Mykolas Federavičius.


Vaikinų savaitgalis ,,Kelionė į...“ Kauno kunigų seminarijoje

Kovo 15–17 dienomis Kauno kunigų seminarija ir Kauno arkivyskupijos kurija kvietė jaunuolius keletą dienų praleisti kartu. Seminarijoje vyko vaikinams skirtas savaitgalis „Kelionė į...“. Jame dalyvavo 31 jaunuolis (ne vien tik iš Kauno arkivyskupijos, bet ir iš Žemaitijos), ieškantis savęs, mąstantis apie savo pašaukimą tiek kunigystei, tiek šeimai, trokštantis artimiau susipažinti su seminaristais, porą dienų pagyventi pagal seminarijos dienotvarkę.


Lietuvos mokyklos – darvinistinių ateistų kalvės

Doc. Julius Gvergždys

Pradėjome nepriklausomos Lietuvos trečiąjį dešimtmetį. Turime nemažai gražių pasiekimų, yra ir skaudžių praradimų, bet turbūt daugiausia dar turime slogios praeities sąstingio liekanų. Mano manymu, gausiausiai praeities pelėsių yra susikaupę švietimo sistemoje, nors ir čia žengtas nedidelis žingsnelis progreso link, pas mus atsirado ir toliau steigiamos katalikiškos bendrojo lavinimo mokyklos.

 
Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija