„XXI amžiaus“ priedas jaunimui, 2013 m. gegužės 17 d., Nr.5 (162)

PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Kristus ir pasaulis

Sidabrinė gija

Atodangos

Abipus Nemuno

Dvylikametės rašinį vertins UNESCO ir Pasaulinės pašto sąjungos atstovai

Šiemet jau 21-ąjį kartą šalies moksleivio rašinys atstovaus Lietuvai tarptautiniame epistolinio rašinio konkurse, kurį organizuoja Pasaulinė pašto sąjunga kartu su UNESCO. Šįkart konkursui siunčiamas dvylikametės Šventosios pagrindinės mokyklos auklėtinės Gabijos Petrauskaitės rašinys apie vandenį ir jo svarbą gyventojams bei visai planetai.

„Informacinės technologijos pakeitė pasaulį. Vis mažiau rašome ir siunčiame laiškų, vis daugiau naudojamės elektroninėmis priemonėmis. Bet net ir moderniausios technologijos niekada neatstos laiško – nuoširdžių žodžių apie save ir savo pasaulį“, – apdovanojimų metu sakė susisiekimo ministras Rimantas Sinkevičius.

„Kiekvienais metais vaikai, dalyvaujantys šiame konkurse, rašo laiškus pačiomis įvairiausiomis temomis, kurios neretai būna visai nevaikiškos. Mums labai malonu, kad galime prisidėti prie šalies vaikų švietimo ir kūrybiškumo skatinimo. Taip pat viliamės, kad ir užaugę jie neužmirš rašyti tikrų laiškų“, – kalbėjo Lietuvos pašto generalinė direktorė Lina Minderienė.

Šių metų epistolinio rašinio konkurso tema buvo „Parašyk laišką, kuo brangus vanduo“. Nacionaliniame konkurso etape dalyvavo per šimtas šalies mokyklų, kurios bendrai pateikė 120 darbų.

Šiemet pirmą kartą atrinktus geriausius darbus vertino ir Valstybinė lietuvių kalbos komisija (VLKK). VLKK pirmininkė D. Vaišnienė už taisyklingą, sklandžią ir stilingą kalbą atminimo dovanėles įteikė Ignalinos r. Naujojo Daugėliškio vidurinės mokyklos mokinei Agnei Ropytei, atsiuntusiai rašinį „Vandens lašeli!“, ir Vilkaviškio Salomėjos Nėries pagrindinės mokyklos auklėtinei Justei Lažauninkaitei, parašiusiai laišką „Labas, seneli“.

„Džiugu, kad vaikai rašydami laiškus sumaniai derino kūrybą ir kalbinę raišką – rašinių kalba turtinga, sklandi ir vaizdinga. Juk svarbu ir tai, ką norime pasakyti, ir kaip įtaigiai, taisyklingai tai gebame padaryti“, – pabrėžė Valstybinės lietuvių kalbos komisijos pirmininkė Daiva Vaišnienė.

G. Petrauskaitės (mokytoja – Nijolė Šauklienė) rašinys jau išverstas į prancūzų kalbą ir išsiųstas Pasaulinės pašto sąjungos Tarptautiniam biurui, kur bus vertinamas tarptautinės komisijos. Antrajam šio konkurso etapui teikiami viso pasaulio šalių mokinių rašiniai.

Epistolinio rašinio konkursas organizuojamas dviem pakopomis. Pirmasis – nacionalinis – etapas vyksta Lietuvos mokyklose. Iš nacionaliniam etapui atsiųstų rašinių speciali komisija išrenka 10 geriausių. Šių rašinių autoriams skiriamos prizinės vietos, jie apdovanojami pagyrimo raštais.

Tarptautinį jaunimo epistolinio rašinio konkursą nuo 1971-ųjų rengia Pasaulinės pašto sąjungos Tarptautinis biuras kartu su Jungtinių Tautų švietimo, mokslo ir kultūros organizacija UNESCO.

Praėjusių metų konkurso tema buvo „Parašyk tave žavinčiam sportininkui ar sporto pasaulio atstovui laišką apie tai, ką tau reiškia Olimpinės žaidynės“. Tarptautiniame konkurse nugalėjo keturiolikmetis Mariosas A. Chatzidimou iš Graikijos, kuris savo laišką skyrė Šveicarijos tenisininkui Rodžeriui Federeriui.

Lietuvoje epistolinio rašinio konkursą organizuoja AB „Lietuvos paštas“ kartu su Lietuvos mokinių neformaliojo švietimo centru. Konkursą remia Susisiekimo bei Švietimo ir mokslo ministerijos.

XXI

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija