„XXI amžiaus“ priedas jaunimui, 2014 m. lapkričio 21 d., Nr.11 (180)

PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno

Apdovanoti kūrybingiausi moksleiviai

Martyno Mažvydo bibliotekoje apdovanoti  išradingiausi ir originaliausi jaunieji aplinkosaugininkai. Elektronikos platintojų asociacijos (EPA) organizuoto konkurso „Aš rūšiuoju elektroniką! O tu?“ dalyviai kūrė kompiuterio ekrano užsklandas ir taip ragino tinkamai rūšiuoti atliekas. Kaip pranešė Aplinkos ministerija, geriausius darbus bus galima parsisiųsti nemokamai ir naudoti juos kaip ekrano užsklandas. Kad elektronikos atliekos ypač kenksmingos gamtai ir žmogui, mokomės kasdien. Konkurso  darbai atkreipė dėmesį į tai, kokias pasekmes gamtai turi neatsakingai išmetamos elektroninės šiukšlės ir kaip saugodami ją (ne)turėtume elgtis. „Malonu matyti augančią socialiai atsakingą jaunų žmonių kartą. Nors nesu didelis meno žinovas, tačiau kompiuteriais ir kitomis IT technologijomis sukurti darbai aiškiai  ir kūrybingai atskleidė projekto idėją“, –  už kūrybinį potencialą žaliųjų idėjų autoriams dėkojo EPA vadovas Mantas Varaška.

Pirmą vietą užėmęs Gytis Miniotas sakė, kad į aplinkos rūšiavimo temą norėjo pažvelgti naujoviškai, idėjų klausė draugų bei bendraklasių, o „Robotukas iš žinomo animacinio filmo ir įdomus, intriguojantis užrašas tikrai atkreips visų žmonių dėmesį“.

5–8 klasių kategorijoje laimėtoju tapo Eidenis Kasperavičius iš Gargždų Kranto pagrindinės mokyklos, o 9–12 klasių kategorijoje nugalėjo šiaulietis Pijus Žagrakalys iš Juliaus Janonio gimnazijos.

Daugiausiai darbų konkursui pateikusios Kauno Antano Martinaičio dailės mokyklos mokytoja Aušra Stankevičienė sakė, kad dėl informacijos pertekliaus sudominti ir įtraukti moksleivius yra gana sudėtinga. Todėl neretai tenka ieškoti netradicinių idėjų juos sudominti. Tačiau į kūrybines užduotis įtraukus išmaniąsias technologijas jaunimą pasiekti galima daug efektyviau. Tai ir parodė šis konkursas. Mat, džiaugdamiesi gerais rezultatais, įdomia užduotimi ir parsivežtais diplomais bei prizais, mokiniai žada paskatinti panašiuose konkursuose dalyvauti ir kitus.

Martyno Mažvydo bibliotekoje iš visos Lietuvos atvykusius konkurso nugalėtojus sveikino Vytautas Šerėnas, tapęs projekto ambasadoriumi, ir Aplinkos ministerijos atstovas gamtininkas ir rašytojas Selemonas Paltanavičius. „Šie mokinių darbai skirti įtikinti. Tikiu, kad tie, kurie čia sėdi, neužmirš pauostyti gėlių, pasidžiaugti gamta“, – moksleivių darbų nuoširdumu ir išradingumu džiaugėsi gamtininkas.

XXI

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija