„XXI amžiaus“ priedas jaunimui, 2016 m. liepos 1 d., Nr.7 (200)

PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno

Apdovanoti meninio skaitymo konkurso laureatai

Pirmokas Simas Mažeika pakerėjo
eilėraščio „Išdykėlis“ deklamavimu

PANEVĖŽYS. Jau keletą metų kiekvieną pavasarį Smėlynės bibliotekoje (Smėlynės g. 49) organizuojamas tradicinis mažųjų skaitovų konkursas „Pavasaris pražydo žiedais“. Gegužės 11-ąją į biblioteką pagerbti gimtojo žodžio susirinko 25 vaikai iš 6 miesto ugdymo įstaigų – „Aušros“, „Vilties“ ir Senvagės progimnazijų, Skaistakalnio pagrindinės, Pradinės mokyklos bei lopšelio-darželio „Sigutė“.

„Kai tik pavasaris pražįsta žiedais, pas mus vyksta skaitovų konkursas, kurio metu pražysta ir jūsų žodžiai“, – linkėdama mažiesiems skaitovams jaustis drąsiai ir nesijaudinti, susirinkusius pasveikino bibliotekos vedėja Loreta Breskienė.

Nemaža dalis vaikų šiame konkurse dalyvauja ne pirmus metus, galbūt todėl jautėsi gana drąsiai, mažai jaudinosi. Susirinkusių vaikų amžius gana įvairus, todėl išgirdome ir pirmuosius vaikiškus penkiamečių bandymus, ir mokyklinukų tvirtesniu balsu deklamuojamas ironiškas, humoristines, patriotiškas eiles.

Dalyviai skaitė pasirinktus sudėtingus ir paprastus, ilgus ir trumpus lietuvių poetų ir rašytojų kūrinius. Populiariausi poetai tradiciškai buvo V. Palčinskaitė ir Just. Marcinkevičius. Vaikai taip pat deklamavo V. Mykolaitį-Putiną, M. Vainilaitį, A. Karosaitę, V. Nemunėlį, M. Grigonį, S. Nėrį, A. Baltakį. P. Širvį, J. Erlicką, B. Brazdžionį, ir kt. Viena dalyvė skaitė savo močiutės sukurtą eilėraštį „Baltija“. Skambėjo ir J. Biliūno, V. V. Landsbergio, J. Erlicko, R. Šerelytės, V. Račicko tekstų ištraukos.

Poezija ir proza vaikų lūpomis skambėjo labai nuoširdžiai, vaikai stengėsi perteikti kūrinių nuotaiką, mintį. Paskutiniam dalyviui baigus deklamuoti, atėjo metas rinkti geriausius. O tam buvo suburta šauni komisija, kurią sudarė režisierė D. Jankūnienė, miesto pradinių klasių mokytojų metodinio būrelio pirmininkė R. Dovydienė, viešosios bibliotekos metodikos skyriaus vedėja A. Vyčienė bei Smėlynės bibliotekos vedėja L. Breskienė.

Kol komisija skaičiavo rezultatus, Skaistakalnio pagrindinės mokyklos dainavimo studijos „Spalvotos natos“ nariai, vadovaujami mokytojos Jolantos Vaitkevičienės, atliko 6 nuotaikingus kūrinius. Latvio L. Reinikio ir M. Mikutavičiaus hitai visus išjudino.

Po pertraukos D. Jankūnienė kartu su kitais komisijos nariais paskelbė geriausius skaitovus. Šiemet buvo išrinkti 6 laureatai. Simpatijų prizas atiteko Nedui Dagiui (lopšelis-darželis „Sigutė“). Paskatinamąsias 5-ąją ir 4-ąją vietas užėmė Dovilė Kisieliūtė (lopšelis-darželis „Sigutė“) bei Austėja Katkevičiūtė („Aušros“ progimnazija, 2 kl.). 3-iąją vietą užėmė Viltė Gabrilavičiūtė (Pradinė mokykla, 2 klasė), 2-ąją vietą pelnė Vasarė Dijokaitė („Vilties“ progimnazija, 2 klasė). Šį kartą nugalėtojo vainiku pasipuošė pirmokas Simas Mažeika (Pradinė mokykla). Berniukas pakerėjo komisiją ir žiūrovus išraiškingu eilėraščio „Išdykėlis“ deklamavimu.

Be apdovanojimų neliko nė vienas konkurso dalyvis. Visi gavo atminimo dovanėlių: po suvenyrinį knygos skirtuką, pagamintą 3D spausdintuvu ir diplomą. O laureatams, labiausiai išsiskyrusiems savo įtaigumu ir originalumu, atiteko knygos bei bilietai į teatro „Menas“ spektaklį „Karlsonas“.

Dėkojame už aktyvumą visiems dalyviams bei juos rengusiems pedagogams.

Indrė Lašinytė

Linos Dubauskienės nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija