Atnaujintas 2002 m. kovo 6 d.
Nr. 18
(1025)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai

Motiejus Lukšys

Toks skaidrus pasaulis...

Tylų vakarą mėgstu išsitraukti iš lentynos mylimo autoriaus knygą, pasklaidyti nuotraukas ar paskaitinėti laiškus. Manau, ta savybė būdinga filologinio profilio darbininkams ar menininkams, nes prikelia kasdienybės išvargintą sielą šviesiems darbams. Tokį poveikį turi ne tik gera knyga, bet ir klasikinė muzika ar įdomus paveikslas... Taip sėdėdama prisiminiau vaikystėje turėtą (karo metais žuvo) Motiejaus Lukšio knygą "Gailestingoji sesutė". Ir ją skaitydama, o ir vėliau, panorau kuo daugiau padaryti gero ne tik savo mamai, draugams, bet ir gėlėms, kurios augo mano vaikystėje keliuose darželiuose... Ir čia prisiminiau autorių. Nebūčiau lituanistė ir muziejininkė, - parašiau aklai, nežinodama tikslaus adreso, į Panevėžį, nes buvau girdėjusi, kad vaikystėje skaitytų knygų autorius M.Lukšys čia dirbo pedagogu. Ir, o džiaugsme! Laiškas atėjo 1988-ųjų gruodį, tarsi Kalėdų dovana, kaip savo laiku M.Lukšio "Aukso trupiniai". Ši knyga, pasirodžiusi prieš pat Kalėdas, ne vienam vaikui buvo Kalėdų Senelio įteikta. O pačiam jos autoriui tai buvo literatūrinis debiutas (1935 m.).
Laikraščio skaitytojams noriu pacituoti M.Lukšio laiško fragmentus: "Malonu, kad prieš penkiasdešimt metų skaitytąją "Gailestingąją sesutę" dar ir šiandien atsimenate. Ir klausiate: ar neketinu grįžti pas mažuosius skaitytojus? Malonu būtų: tatai primena jaunystę. Tada buvau įteikęs "Sakalui" dar vieną apsakymėlių rinkinį vaikams. Bet 1940 metais pasikeitusi "Sakalo" vadovybė "Dagiliukus" grąžino man... naujaip paredaguoti. Aš neskubėjau. Atvirai sakant, man patiko ir "senoviška". Taip "Dagiliukai" ir ligi šiol "tebetupi" stalčiuje. (...)
Dabar rūpi kiti reikalai - suaugusiųjų. "Vaga" žada išleisti "Dvaro pagairėje" I ir II tomus (dvaro kumečių gyvenimo vaizdai prieš Pirmąjį pasaulinį karą); "Naujakurius" (Nepriklausomos Lietuvos naujakurių gyvenimas); "Duobėtus vieškelius" (pokario sunkūs metai).
Dabar lengviau knygą parašyti, negu ją išleisti. Anais metais tie klausimai būdavo sprendžiami paprasčiau ir greičiau.
Rašinėti pradėjau dar besimokydamas gimnazijoje (Vilkaviškyje). Baigiau dvejų metų mokytojų kursus Naumiestyje (dabar Kudirkos Naumiestis). Kai dirbau pradžios mokykloje, rašydavau naktimis, kai vakarinėje vidurinėje - dieną. Dabar, kai pensininkas (jau dvidešimt metų), aš - laiko Viešpats, bet rašau tik dieną. (...)
Džiaugiuos naujais vėjais, kurie sujudino ir pradžiugino visą Lietuvą".
Aš noriu prisiminti vaikams parašytąsias knygas, tada skatinusias gėrį. Man atrodo, kad jos ir šiandien suvaidintų ne mažesnį vaidmenį, nes dabartiniams mažiesiems atsivertų nežinomas, nepažįstamas ir skaidrus pasaulis, kuriame gyveno tik jų senoliai.
M.Lukšio knygos vaikams - "Aukso trupiniai" (1935 m.), "Gailestingoji sesutė" (1937 m.), "Saulėtą dieną" (1938m.) išleido leidyklos "Spaudos fondas" ir "Sakalas", o iliustravo žinomi grafikai T.Kulakauskas ir V.Stančikaitė.
Rašytojo atmintyje ir sieloje nejučia nuo vaikystės kaupėsi vaizdai, pastebėjimai, kalbos turtai. Jis rinko tautosaką (liaudies dainas, posakius, žodžius) ir siuntė "Tautosakos darbų" vyriausiajam redaktoriui J.Baliui. Žinoma, tai irgi padėjo gimti jo minėtoms knygoms.
Knygos "Aukso trupiniai" sakiniai glausti, spalvingi, ypač nuotaiką, vaizdą, įvykį puikiai atskleidžia vaizdingi veiksmažodžiai, palyginimai, metaforos. M.Lukšys - subtilus ir puikus nuotaikos, atmosferos, įspūdžio meistras. Labai įtaigiai jis perteikia žmogaus ir gamtos ryšį. Apsakymai - tų laikų mokyklos sistemos, tradicijų ir kaimo gyvenimo dokumentai.
Apysaka "Gailestingoji sesutė" spinduliuoja gerumu. Skaitydama 1937 ar 1938 metais šią knygelę, dar negalėjau ir žinoti, kad jos autorius pedagogas. Jos stilius byloja, kad M.Lukšys yra pedagogas iš pašaukimo. Vaiko pasaulis čia trapus, skaidrus ir efemeriškas, o vaikas - tikras suaugusiųjų elgesio veidrodis.
Stipriausia iš visų trijų yra knyga "Saulėtą dieną". Čia prieškario Lietuvos kaimo vaizdas labai pasteliškas ir subtilus. Taikliai atskleista vaiko logika. Savo knygomis rašytojas skatino mažuosius nežiūrėti į gyvenimą kaip į pilką kasdienybę.
Išleidęs trečiąją knygą, 1938-aisiais M.Lukšys buvo priimtas į Lietuvos rašytojų draugiją. Tais pačiais metais Švietimo ministerijai paskelbus dramos konkursą, M.Lukšio penkių veiksmų drama "Žalčių karalienė" buvo įvertinta pirmąja premija ir išleista 1940 metais. Tai labai poetiškas kūrinys. Kaip jau M.Lukšys minėjo savo laiške, 1940-ųjų permainos užvėrė jam duris į leidyklas. Tiesa, jis dar pakartotinai bandė išleisti "Dagiliukus", siūlė vaikų žurnalams savo apsakymus, bet... autoriui nenorint nei taisyti, nei rašyti taip, kaip reikalauta, rankraščiai buvo grąžinami.
M.Lukšys gimė prieš 95-erius metus vasario 22 dieną Lankeliškių dvaro kumetyne (Vilkaviškio apskr.). Abu tėvai, kaip sako pats rašytojas, perėjo visus samdinio darbo etapus. Ieškodami sotesnės duonos kąsnio, yra kumečiavę Lankeliškių, Klampučių, Raudonės, Vailiškio ir Pocviečio dvaruose. Jie gyveno netoli pasienio, kur spaudos draudimo laikais ėjo "knygos kelias". Visi šeimoje mokėjo skaityti, bet rašto neteko pažinti. Lukšių šeima buvo gausi - aštuoni vaikai, o Motiejus - pats jauniausias. Tėvo sprendimu dar netinkamas dvare dirbti, jis buvo leistas į mokslus. 1918 metais Motiejus pradėjo lankyti Žaliosios pradžios mokyklos pirmąjį skyrių. Darbštus ir gabus vaikas greit aplenkė klasės draugus, todėl mokytojas po kurio laiko perkėlė jį į trečią skyrių. Baigęs pradžios mokyklą, savo rūpestingojo mokytojo V.Zalakausko (reik manyt, kad jis buvo M.Lukšio idealas) parengtas išlaikė stojamuosius egzaminus į Vilkaviškio "Žiburio" gimnazijos antrąją klasę. Tuo metu čia jau mokėsi gražus būrys būsimųjų rašytojų: Salomėja Nėris, Petronėlė Orintaitė, Antanas Vaičiulaitis. Baigęs keturias gimnazijos klases, dvejus metus lankė Naumiesčio pedagogų kursus ir gavo pradžios mokyklos mokytojo pažymėjimą. Tačiau dėl mokytojų "pertekliaus" Lietuvoje pirmus metus darbo negavo. Tik jis nenuleido rankų, - Pocviečių dvare (to dvaro kumetyne tada tėvai gyveno) įsteigė vakarinius kursus. 1927 metų rudenį buvo laikinai paskirtas Totorkalnio (Nemunėlio Radviliškio vls.) pradžios mokyklos mokytoju. Po metų - perkeltas į Klingių - Palaimos (Vabalninko vls.) pradžios mokyklą vedėju. 1936-aisiais atvyko į Panevėžį, kur gyveno visą likusį laiką, dirbdamas pedagoginį darbą įvairiose miesto mokyklose. Keturiasdešimt vienerius metus M.Lukšys atidavė savo mylimiausiai profesijai. Jo buvę mokiniai pabirę po visą Lietuvą.
Visko buvo M.Lukšio gyvenimo kelyje. Kai kam kliuvo jo pažiūros, bet didelis patyrimas, profesionalumas gelbėjo. Kai 1957-aisiais jam buvo suteiktas nusipelniusio mokytojo vardas, tie varžtai kiek atsileido. Deja, nors jis rašė ir per tuos tariamus tylos metus, kaip jau mini man rašytame laiške M.Lukšys, parašė trijų dalių romaną "Srovės ir balos". Yra išlikusių daug jo nespausdintų apsakymų ir labai vertingi atsiminimai "Pirmoji kelionė į Svajonių pilį" (tai beletrizuotas pasakojimas apie jo, pedagogo, pirmuosius žingsnius).
Gyvendamas Panevėžyje, nusipirko sklypą ir tapo aistringu sodininku bei gėlininku. Jis mokėjo tvarkyti laiką. Labai mylėjo savo šeimą ir dėmesys jai, kaip ir darbui, buvo tokie pat stiprūs. Buvo vaišingas šeimininkas: pats gamindavo vaisių ir uogų vyną, kepdavo skaniausius kepinius.
Rašytojo M.Lukšio gyvenime buvo lemtingų sutapimų. 1956 m. gegužės 21 d. jis baigė romano "Srovės ir balos" pirmąjį variantą. Šį kūrinį skyrė tėvų atminimui. Romane vaizduojamas kumetyno gyvenimas, darbų apeigos, tikėjimai, papročiai, šventės. Po keturiasdešimties metų, kaip tąsyk, gegužės 21-osios rytą, M.Lukšys, rašytojas ir pedagogas, paliko Gyvybės krantą. Per patį pavasario žydėjimą, kurį taip gražiai nutapė savo knygose...

Marija MACIJAUSKIENĖ


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija