Atnaujintas 2008 balandžio 23 d.
Nr.31
(1624)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Vengrų viešnagė

Kazimieras Dobkevičius

Gėlės prie Nežinomo kario kapo.
Viduryje – Vengrijos ambasadorius
Peteris Nosko-Horvatas

Kaune tris dienas viešėjo Vengrijos karo istorijos instituto ir karo muziejaus mokslininkų delegacija. Svečiai buvo supažindinti su Kauno Vytauto karo muziejaumi, eksponatais, ginklų fondais. Įvyko dalykiškas vengrų mokslininkų pokalbis su kauniečiais muziejininkais. Bendromis pastangomis buvo parengta paroda apie Vengrijos kariuomenės ir atkurtos Lietuvos kariuomenės raidą.

Svečiams iš Vengrijos buvo pristatytas švenčių progomis atliekamas ceremonialas. Pirmą kartą Kauno kariljono varpais Julius Vilnonis atliko Vengrijos valstybinį himną, o jis yra labai sudėtingas. Vyčio kryžiaus ordino vėliavą pakėlė Vytauto Didžiojo karo muziejaus darbuotoja, Vyčio kryžiaus ordino kavalierė Kristina Čepkauskienė. Gėlių puokštes, papuoštas Vengrijos ir Lietuvos tautinėmis juostomis, prie Nežinomo kario kapo padėjo du šaulių garbės kuopos kariai ir oficiali delegacija: Vytauto Didžiojo karo muziejaus direktorius plk. ltn. dr. Gintautas Surgailis, Vengrijos ambasadorius Peteris Nosko-Horvatas (Peter Noszko-Horvath), Vengrijos Budapešto karo muziejaus direktorius plk. Jožefas Lugošis (Jozef Lugosi).

Vytauto Didžiojo karo muziejaus patranka iššovus tris šūvius – Vengrijos Respublikai, Lietuvos Respublikai, Lietuvos ir Vengrijos kariuomenėms – muziejaus Didžiojoje salėje Kauno styginių ansamblis atliko Jano Sibelijaus ir Johaneso Bramso kūrinius, buvo demonstruojamos viduramžių riterių parodomosios kovos.

Garbius svečius pasveikino plk. ltn. G.Surgailis. Vengrijos karo muziejaus parodą pristatė plk. Jožefas Lugošis. Vengrijos atstovai liko labai patenkinti priėmimu ir ekskursija į Trakų muziejų. Užmegzti kultūriniai, moksliniai ryšiai tarp valstybių, turėjusių bendrą karalių Steponą Batorą, tampa gražia tradicija.

Autoriaus nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija