2010 m. liepos 9 d.
Nr. 52
(1837)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Atliko didžius darbus    

Bronius VERTELKA

Panevėžio vyskupas Jonas Kauneckas
ir s. Ona Pranskūnaitė
parodos atidarymo metu

„Pogrindinė spauda iš vyskupo Jono Kaunecko ir s. Onos Pranskūnaitės asmeninių bibliotekų“ – taip pavadinta paroda pristatyta birželio 3-ąją Panevėžio kraštotyros muziejaus filiale Pasipriešinimo sovietinei okupacijai ir Sąjūdžio muziejuje. Joje – XX amžiaus 8–9 dešimtmetyje pogrindyje išleisti leidiniai.

Panevėžio vyskupas J. Kauneckas pažymėjo, jog pogrindinę spaudą spausdino, daugino ir platino nemažai Lietuvos patriotų. Neseniai buvo pažymėtos s. Ados-Benvenutos Urbonaitės, kuri perrašė per 500 knygų, pirmosios mirties metinės. Tokių kaip ši vienuolė buvo daug. Ant padaugintos, dar prieš karą pasirodžiusios vyskupo Kazimiero Paltaroko maldaknygės, kad nekristų į saugumo akis, būdavo užrašoma prieškario data. Vyskupas pažymėjo, kad eiliniai žmonės spaudos iš užsienio negaudavo. Jam pačiam pavykdavo jos išprašyti iš kun. Antano Vaičiaus, kuris ją gaudavo per vyskupą L. Povilonį, nukakdavusį į Romą.


Tikybos mokytojų darbo ataskaita

Birutė NENĖNIENĖ

Prelatas Vytautas Gustaitis
visada suranda nuoširdų žodį
kunigų artimiausiems talkininkams –
tikybos mokytojams

Į paskutinį pasitarimą susirinkusios Vilkaviškio rajono tikybos mokytojos skirstėsi į namus su alyvų šakelėmis, kurias joms įteikė metodinio būrelio vadovė Aurelija Janušaitytė, linkėdama ir per atostogas pasipildyti gėriu ir būti Gerosios Naujienos nešėjomis. Susirinkime dalyvavo Vilkaviškio klebonas dekanas prel. Vytautas Gustaitis. Kaip visada įtaigus ir vaizdingas jo pasisakymas taikė tiesiai į širdis. Tikybos mokytojus pavadinęs didžiausiais kunigų talkininkais, prelatas kalbėjo, kad jų talka ir supratimas ypač reikšmingi šiais Kunigų metais. Pasak prel. V. Gustaičio, tiek bažnytinėse organizacijose dirbantiems, tiek kitiems pasauliečiams yra svarbu bet kokio darbo imtis su meile. Ir mylėti tą žmogų, kurį mokai, kuriam patarnauji.


LKMS 90-metis

Stefa BANIKONIENĖ

Kalba Julijanavos katalikiškos
mokyklos direktorius
Viktoras Zuzevičius (kairėje)

Gegužės 21 dieną J. Matulaičio vienuolyno bažnyčios salėje buvo paminėtas Lietuvių katalikų mokytojų sąjungos (LKMS) 90-metis. Renginys prasidėjo šv. Mišiomis 13 valandą, po to buvo apžvelgta LKMS istorinė veikla pradedant nuo prieškario laikotarpio iki dabartinių laikų, tai yra po atkurto nepriklausomybės laikotarpio.

Pradžioje buvo pogrindžio ir religinės literatūros parodėlės peržiūra, paskui svečių pasisakymai, o intarpuose – choro „Versmės“ dainos.


Marijos legiono įkūrimo dešimtmetis

Klaipėdos Taikos Karalienės
parapijos Marijos legionieriai
prie vaišių stalo. Kalba
kun. Antanas Mačius

Gegužės 29 dieną, šeštadienį, Klaipėdos Taikos Karalienės parapijos Marijos legionas šventė 10-ies metų įkūrimo metines. Šventė prasidėjo šv. Mišiomis, kurias aukojo Taikos Karalienės bažnyčios klebonas dekanas kun. Vilius Viktoravičius. Koncelebravo buvę šio Marijos legiono Dvasios vadai – dabartinis Viešvilės klebonas kun. Antanas Mačius ir kun. Ferdinandas Žilys, šiuo metu einantis Marijos legiono Dvasios vado pareigas.


Mylėk Dievą ne tik širdimi, bet ir protu

Neprilygstama Dievo dovana – protas. Juk jis mums leidžia suprasti, ką dabar skaitome, bet dėl jo savybių vieni iš mūsų (priklausomai nuo mūsų esamos individualios mąstymo ir apskritai dvasinės struktūros) galime skaitomą tekstą su išankstiniu skepsiu tiktai kritiškai įvertinti arba priešingai – priimti jį ir bent vieną kitą mintį sau prisitaikyti... Mes su protu esame taip artimai (labiau nei Siamo dvyniai) suaugę, kad atrodo, jog tai tokia duotybė, kuri, kaip ir kitos prigimtinės malonės, savaime mums priklauso ir yra mūsų neliečiama  nuosavybė.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija