2015 m. spalio 2 d.    
Nr. 36
(2156)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai
2015 metai

Rugsėjo 4-osios vakarą Kauno Šv. Pranciškaus Ksavero (Jėzuitų) bažnyčioje Kauno arkivyskupas emeritas Sigitas Tamkevičius SJ, kunigai jėzuitai ir nuolatinis „XXI amžiaus“ tradicinių ateinančio sekmadienio liturgijos skaitinių komentarų autorius kun. Vytenis Vaškelis aukojo šv. Mišias įvairiomis intencijomis. Drauge melstasi dėkojant už 25 „XXI amžiaus“ metus prašant Dievo pagalbos įveikti sunkumus ir išlikti. Spausdiname šv. Mišiose pasakytos kun. Algirdo Palioko SJ homilijos ištrauką.

Kai laikraštyje daug Dievo, tai daug ir pasipriešinimo

Šiandien mūsų dėmesyje vienintelis Lietuvos katalikiškas laikraštis „XXI amžius“. Bažnyčia moko ir skelbia Dievo žodį, o laikraštis pačiu priimtiniausiu būdu pateikia tą dvasinį maistą tikintiesiems, kad žmogus dvasia augtų ir stiprėtų. O kur dar krikščioniškojo gyvenimo atšvaitai, gėrio akcijos, labdara kūnui ir sielai, kur parapijų ir įvairių institucijų gyvavimas, veikla, kur visos Lietuvos Bažnyčios reikalai, bėdos, rūpesčiai ir visa, ko reikia, kas svarbu, kas skaudu visai Lietuvos (ir ne tik) tikinčiųjų šeimai. Sunku išvardinti visas sritis, kuriose aktyviai dalyvauja „XXI amžius“.

Į ką tam tikru požiūriu panašus „XXI amžius“? Į šventuosius ir šventąsias. Sutiksite, kad juose ir laikraštyje Dievo daug. Tada ir pasipriešinimo daug. Štai kad ir šv. Faustina. Ar ji buvo laikoma svarbia, ar su ja buvo skaitomasi, kol ji buvo gyva? Kiek užgauliojimo, kritikos, žeminimo ir panašių dalykų ji patyrė savo vienuolyne? Šv. Maksimilijonas Kolbė, Lenkijos spaudos apaštalas, savo pagrindiniu laikraštuku „Marijos riteris“ konkuravo savo tiražu su didžiąja Lenkijos spauda, o savo vienuoliškoje šeimoje neturėjo vardo, buvo pašiepiamas, kritikuojamas, trukdomas... Palaimintasis Jurgis Matulaitis visai nekaltai turėjo pakelti tiek priešiškumo valdydamas Vilniaus arkivyskupiją, kad net turėjo atsisakyti vyskupijos dėl rezgamų susidorojimo planų. Gėrimės ir maitinamės šv. Teresės Avilietės raštais, o jos rankraščiai buvo inkvizicijos rankose ir gana netrumpą laiką. Šv. Kryžiaus Jonas buvo savųjų įvairiai persekiotas ir net pasodintas į kalėjimą.

Dar „XXI amžius“ panašus į mūsų Katalikų Bažnyčią. Per beveik du tūkstančius metų ji patyrė visas negandas, kokias tik blogio pasaulis gali sugalvoti. Bet „pragaro vartai“ jos neįveikė ir neįveiks.

25 metus „XXI amžiaus“ žiburys neužgeso. Pasilik su mumis, Viešpatie, ir globok laikraštį tiek metų, kiek Lietuvai jo reikės!

Kun. Algirdas Paliokas SJ

Iš pamokslo Kauno Šv. Pranciškaus Ksavero (Jėzuitų) bažnyčioje
rugsėjo 4-ąją šv. Mišiose „XXI amžiaus“ 25-mečio proga

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija