2015 m. spalio 2 d.    
Nr. 36
(2156)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai
2015 metai

Rugsėjo 15-ąją „Marijos radijas“ transliavo interviu su „XXI amžiaus“ kūrėjais ir vadovais laikraščio 25-mečio proga. Laidoje buvo cituotas „Vyskupų žodis dėl katalikiškos spaudos“, rašytas 1992 m. lapkričio 15 d. Į redakciją skambinę skaitytojai pageidavo šį laišką išspausdinti. Tai ir darome. Komentarus ir išvadas pasidarykite patys.

Vyskupų žodis dėl katalikiškos spaudos

Brangūs mūsų Tikintieji, mieli Kunigai!

Tautų apaštalas šventasis Paulius mums, vyskupams, yra palikęs tokį paliepimą: „Aš karštai prašau dėl Dievo ir Jėzaus Kristaus, kuris teis gyvuosius ir mirusiuosius, dėl Jo apreiškimo ir karalystės: skelbk žodį, veik laiku ir nelaiku, bark, drausk, ragink su visu kantrumu ir kaip išmanydamas! (2 Tim 4, 1–2). Tą pareigą atmindami, jos svarbumu įsitikinę, šiandien, Vilniaus Aušros Vartuose susirinkę, norime pasikalbėti su jumis labai rūpimu katalikiškos spaudos klausimu.

Pirmiausia norime pasidžiaugti, kad per pastaruosius ketverius metus sulaukėme nemažai gerų knygų ir keleto periodinių leidinių. Tai puošnus „Katalikų pasaulio“ žurnalas, nušviečiantis ir mūsų tikėjimo bei apeigų dalykus, ir džiugius bei liūdnus religinio gyvenimo įvykius Lietuvoje ir pasaulyje. Tai ir gailestingumo bei maldingumo darbams, šeimos bei auklėjimo klausimams skirtas žurnalas „Caritas“, jo priedas vaikams – spalvingas „Žiburėlis“. Tai aukšto lygio religijos ir kultūros žurnalas „Naujasis židinys“ bei dukart per savaitę išeinantis aktualijų laikraštis „XXI amžius“ ir jo priedas vaikams „Kregždutė“. Džiaugiamės ir pavyzdingai tvarkomu kultūrinio bei tautinio gyvenimo savaitraščiu „Naujasis Dienovidis“ bei katalikiškų straipsnių ir informacijos rinkiniu „Logos“. Taip pat sveikiname katalikų spaudos entuziastus, kurie leidžia vietinius laikraščius, laikraštėlius, biuletenius įvairiose Lietuvos vietose.

Labai vertiname solidžius veikalus, vadovėlius, studijas, pasiskaitymo knygas ir knygeles, kurias parūpina mūsų leidyklos: „Katalikų pasaulis“, „Caritas“, Lietuvių katalikų mokslo akademijos Kultūros centras, Tarpdiecezinis katechetikos centras, Vilkaviškio vyskupija, kitos leidyklos Lietuvoje ir užsienyje. Dėkojame Rašytojų sąjungos leidyklai, padėjusiai parengti ir išleidusiai penkias tikybos vadovėlio mokytojams dalis, ir „Vagos“ leidyklai – už keturis Šv. Rašto tomus (nors ir nesame patenkinti pirmųjų trijų tomų paaiškinimais).

Religinė knyga, laikraštis, žurnalas – didelė brangenybė, protui šviesa, širdžiai atgaiva. Tuo jau įsitikino daugybė žmonių pastaraisiais metais, šitai žinojo pogrindinės religinės spaudos rengėjai, leidėjai ir platintojai ateistinės propagandos laikais, aukodami savo laisvę ir sveikatą kilniam apaštalavimui per spaudą.

Pastarųjų metų Atgimimo aušroje visuomenė gaudyte gaudydavo kiekvieną, kad ir kukliausią, leidinėlį iš religijos ir bažnytinio gyvenimo srities. Deja, pirmąjį susidomėjimą patenkinę, daugelis mažiau beieško katalikiškos spaudos. Čia neigiamos įtakos turi dar ir neišvengiami šio permainų laiko ūkiniai sunkumai. Žmonės priversti rūpestingai skaičiuoti rublį, taloną, centą ar litą. Dažnas sako: pirmiausia duonos man ir vaikams! Taip, reikia duonos, bet bus liūdna, jeigu užmišime, kad ir mūsų Išganytojas yra pasakęs: „Žmogus gyvas ne vien duona, bet ir kiekvienu žodžiu, kuris eina iš Dievo lūpų“ (Mt 4, 4).

„Lietuvos paštui“ nustačius už kiekvieno numerio pristatymą naujus įkainius, brangstant popieriui ir spaustuvių darbui, ateinančiais metais labai padidės ir žurnalų kainos. Lietuvos Vyskupų Konferencija savo 1992 m. rugsėjo 28 d. posėdyje nutarė prašyti klebonus, padedant parapijų tarybų spaudos sekcijoms, organizuoti katalikiškų leidinių prenumeravimą parapijose, perduodant surinktas sumas tiesiogiai leidėjams ir patiems iš jų pasiimant laikraščius ir žurnalus. Sekmadieniais tikintieji galėtų atsiimti užsisakytus leidinius parapijos spaudos centre, ir tuomet nebereikėtų mokėti už pristatymą pašto įstaigoms. Šiuo būdu prenumeratą būtų galima priiminėti ir pasibaigus prenumeravimo laikui paštuose (šio laiško priede Gerb. Kunigai ras smulkesnių nurodymų).

Daugelis katalikiškos spaudos skaitytojų prieškariniais laikais neišmėtydavo gaunamų laikraščių ir žurnalų, bet juos rinkdavo, įsirišdavo ir turėdavo šviesos bei paguodos šaltinį daugeliui metų. Ligi pat šių dienų naudinga ir įdomu tuos komplektus kartkartėmis paskaityti. Labai pritariame mieliems tikintiesiems taip daryti ir su dabar gaunamais religiniais leidiniais. O pirmiausia neturėtų trūkti religinės spaudos komplektų parapijų, mokyklų, katechetikos kabinetų bibliotekose.

Mes džiaugiamės, kad daugelis kunigų ir jų talkininkų pasauliečių niekieno neraginami jau kelinti metai stropiai platina katalikišką spaudą. Nuoširdžiai dėkojame ir maloniai prašome visus šį mūsų kreipimąsi skaitančius ar girdinčius pasidarbuoti savo aplinkoje, kad kiekvieną tikinčiųjų šeimą lankytų bent vienas katalikiškas laikraštis ar žurnalas. Į tai mus šaukia visuotinė tikinčiųjų apaštalavimo pareiga, Bažnyčios balsas ir paties Kristaus kvietimas: „Iš tiesų, iš tiesų sakau jums: kas mano žodžių klauso ir mane atsiuntusį tiki, tas turi amžinąjį gyvenimą ir nepateks į teismą, nes iš mirties yra perėjęs į gyvenimą“ (Jn 5, 24).

Prenumeruokime, skleiskime religinę spaudą, skaitykime, aptarinėkime ją pavieniui ir šeimose bei susibūrimuose, ir tegul Dievo tiesa praskaidrina mūsų mintis, sušildo mūsų širdis ir duoda kilnaus, taikingo gyvenimo vaisių!

LIETUVOS KARDINOLAS, ARKIVYSKUPAS IR VYSKUPAI

Vilnius, 1992 11 15

Prierašas kunigams. Katalikiškai spaudai platinti pirmiausia panaudokime jau esamus parapijų kioskus, knygynėlius, parapijų tarybų spaudos sekcijų punktus. Apie jų atsakingus asmenis prašome skubiai pranešti Bažnytinės informacijos tarybos įgaliotam asmeniui (...).

Šiuo metu leidinius galima užsisakyti vienam ketvirčiui arba pusmečiui be mokesčio paštui už pristatymą. Leidinių pargabenimo išlaidoms padengti prašome prie kainos pridėti 1 taloną už kiekvieno laikraščio numerį ir 2 talonus – už žurnalo.

Surinktas sumas reikia pristatyti leidėjams (pageidautina kartu su viso dekanato arba rajono) ir tiksliai nurodyti, kas kokiu būdu leidinius iš leidėjų atsiims. Suprantame, kad iš pradžių pasitaikys keblumų, bet savą platinimo tinklą būtinai turime sukurti, kad mūsų spauda nežlugtų.

Šį laišką prašome perskaityti iš sakyklos artimiausią sekmadienį ir vėliau priminti, tikintiesiems aiškiai nurodant, kaip Jūsų parapijoje bus galima prenumeruoti ir gauti katalikišką spaudą.

Dieve padėk!

KARDINOLAS, ARKIVYSKUPAS, VYSKUPAI

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija