2018 m. sausio 5 d.
Nr. 1 (2268)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai
2015 metai
2016 metai
2017 metai

Mokslinė monografija – istorikės ir medikų darbo rezultatas

Kauno Rotušėje pristatyta Raimondos Ragauskienės mokslinė monografija „Mirties nugalėti nepavyko“. Lyginant su kitomis akį patraukiančiomis, gražiai išleistomis ir įdomiai parašytomis knygomis, ši monografija turi dar vieną išskirtinį bruožą, tai – sveikatos istorija. Knygos autorė, nagrinėdama vieną iškiliausių ir žinomiausių Lietuvos kilmingųjų bajorų – Radvilų giminės – istoriją, pažvelgė į šią šeimą iš istorijos, demografijos ir iš medicinos taškų.

Tai – jau aštuntoji prof. R. Ragauskienės monografija. Profesorė nagrinėja senovinius raštus įvairiomis kalbomis. Vėliau šios žinios pasiekia skaitytoją įdomiomis knygomis ir tai – nieko nuostabaus. Nauja tai, kad šį kartą istorikei talkino visas būrys Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) mokslininkų bei LSMU Lietuvos medicinos ir farmacijos muziejaus darbuotojų.

„Kaunas visada pasižymėjo stipriais medikais, – į klausimą, kodėl kreipėsi pagalbos į Lietuvos sveikatos mokslų universiteto mokslininkus, atsakė knygos autorė. – Bendradarbiavimas su LSMU mokslininkais buvo labai sėkmingas ir produktyvus“.

Istorikės „invazijai“ į medicinos pasaulį talkino LSMU profesoriai Rūta Nadišauskienė, Daiva Vaitkienė, Laima Maleckienė, Almantas Maleckas, Astra Vitkauskienė, LSMU docentės Vilma Gudienė, Dalia Railaitė, Dalia Baliutavičienė ir kiti medikai, LSMU mokslininkai.

„Padedama šių darbščių ir gabių medikų, galiu drąsiai pasakyti: Lenkijos karalienė ir Lietuvos didžioji kunigaikštienė mirė nuo gimdos kaklelio vėžio“, – knygos sutiktuvėse paslaptį atskleidė prof. R. Ragauskienė.

„Mums, medikams, tai buvo labai atsakingas uždavinys – įsijungti į diskusiją apie praeitį ir tarti savo žodį jau iš šiandienos pozicijų. Dirbome komandoje, kaip ir visais sudėtingiausiais klinikiniais atvejais, kai reikia susitelkti ir priimti sprendimą konsiliume, – Kauno Rotušėje kalbėjo prof. R. Nadišauskienė. – Paprašytas ir pakviestas padėti neatsisakė nė vienas. Susibūrė ginekologai, onkologai, mikrobiologai ir farmacininkai bei kiti LSMU specialistai. Ir tikriausiai ne tik todėl, kad jaučiame visuomeninių istorinių žinių poreikį bei alkį. Medicinos istorija taip pat svarbi ne tik žvelgiant į praeitį, bet ir į ateitį“.

Vakaro svečiai dalijosi mintimis, kad gilindamasi į mitus ir klausimus bei išlikusius dokumentus ir liudijimus apie karalienės Barboros bei visų Radvilų sveikatą, jaučiasi dėkingi LSMU Lietuvos medicinos ir farmacijos muziejaus darbuotojams bei muziejaus vadovui doc. Taurui Mekui. Jų pagalba ir patirtis bei įžvalga labai pravertė.

Kalbėjusiųjų nuomone, jei norėtume apžvelgti tik vieną iš monografijos dalių, siejamų su medicina, ją irgi tektų skirstyti į keletą dalių. Tai – ligų, vaistų ir gydytojų istorijos. Monografija prisiliečia net prie 100 to meto medikų istorijos, jų gyvenimo.

Renginyje kalbėjo ir su klausytojais diskutavo bei į klausimus atsakė knygos autorė istorikė prof. R. Ragauskienė, medikės prof. R. Nadišauskienė ir doc. Vilma Gudienė bei Lietuvos edukologijos universiteto prof. Deimantas Karvelis.

„Lietuvos sveikatos mokslų universiteto mokslininkai džiaugėsi galimybe prisidėti gimstant iš tiesų vertingam leidiniui. LSMU mokslininkai nagrinėjo ligų aprašymus, kuriuos iš įvairių šaltinių pateikė monografijos autorė. Teko pasitelkti ne tik savas žinias bei patirtį, bet pasinaudoti LSMU Lietuvos medicinos ir farmacijos muziejaus fondais bei LSMU biblioteka, kreipėmės ir į Oksfordo universiteto biblioteką, – baigiantis renginiui sakė prof. R. Nadišauskienė. – Jaučiamės gerai galėdami argumentuotai, moksliškai pagrįsti iškilios mūsų tautos asmenybės Barboros Radvilaitės ligos eigą. Ne tik mūsų indėlis ir atliktas darbas naudingas kitų sričių specialistams, knygos skaitytojams, bet ir mūsų studentams. Kaip minėjo doc. V. Gudienė, jau dabar diskutuojame su LSMU studentais, gilinamės į medicinos ir mūsų šalies istoriją. Mes dažnai kalbame apie įrodymais pagrįstą mediciną. Ši knyga yra šiuolaikiškais medicinos įrodymais pagrįsta istorija“.

Prof. R. Ragauskienės teigimu, monografija „Mirties nugalėti nepavyko“ turi išliekamąją vertę ir įdomi ne tik gerų knygų mėgėjui, eiliniam skaitytojui, bet ir profesionaliems istorikams, medikams bei kitų sričių specialistams, o ypač – besimokančiam jaunimui.

Džiuljeta Kulvietienė

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija