Atnaujintas 2003 m. gegužės 14 d.
Nr.37
(1141)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Lietuva
Krikščionybė ir pasaulis
Susitikimai
Darbai
Žvilgsnis
Literatūra
Likimai
Atmintis
Aktualijos
Nuomonės
Pasaulis
Istorijos vingiai


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Vakarų pasaulis niekada nesuskils…

Po Irako režimo žlugimo ir palyginti greito karo, Maskvoje neslepiama savo nusivylimo, jog neišsipildė slaptos ir atviros viltys, kad amerikiečiai Irake įklimps ilgam, nukraujuos, susilpnės ekonomiškai. To nusivylimo neslepia daugelis aukštų Rusijos pareigūnų. O politikos strategai jau skelbia Kremliui savo rekomendacijas, kaip susidariusioje situacijoje dabar turi elgtis Maskva, nes amerikiečiai esą visokiais būdais stengiasi parodyti, kas yra pasaulio šeimininkai. Štai ką šiomis dienomis, susitikęs su žurnalistais, kalbėjo Rusijos mokslų akademijos Europos instituto direktorius akademikas Nikolajus Šmeliovas. Verta pacituoti kelis jam užduotus klausimus ir atsakymus į juos. Tuo labiau kad Maskva, sprendžiant iš paskutiniųjų Rusijos užsienio reikalų ministro Igorio Ivanovo ir kitų politikų pasisakymų, N.Šmeliovo rekomendacijas vykdo. Štai keli klausimai akademikui N.Šmeliovui, kuriuos pateikė Rusijos laikraščio „Nezavissimaja gazeta“ politikos apžvalgininkas E.Berlinas, ir atsakymai į juos.
Atrodo, jog vargu ar kas nors galėtų sustabdyti amerikiečių dominavimą. Visi jau kalba apie būsimus JAV taikinius - Siriją, Šiaurės Korėją, Iraną…
Tai visiškai įmanoma, jog, pasiekusios pergalę Irake, JAV gali užsimoti ir prieš kitus taikinius, bet tikriausiai ne taip greitai, kaip galvojama. Pirmiausia, jog egzistuoja visiškai nepriklausomas ir amerikiečių nekontroliuojamas centras - Kinija. Dar vienas centras - Indija. Negalima atmesti ir Europos. Ji vis dėlto formuoja vadinamąsias jungtines Europos valstijas. Pagaliau negalima nurašyti ir gerokai nusilpusio,beveik tapusio „invalidu“ centro - Rusijos, kuri tam tikromis sąlygomis gali prisijungti prie minėtų centrų.
Pasaulyje susidarė didžiulis nestabilumo ir įtampos regionas. Tai visa Artimųjų ir Viduriniųjų Rytų teritorija, taip pat ir Iranas bei buvusios SSRS Azijos respublikos. Tai, žinoma, kelia tam tikrą grėsmę Rusijai, bet aš nelinkęs jos dramatizuoti. Esu įsitikinęs, jog amerikiečiams pakaks proto nesikišti į Kaukazo konfliktą. O jeigu jiems prireiks Vidurinės Azijos kontrolės, tai vargu ar į tą kontrolės sferą pateks Kazachstanas. Na, o kitos Vidurinės Azijos buvusios SSRS respublikos nekelia didelio rūpesčio Rusijai. Tačiau bet kokiu atveju pakankamai aišku, kad pagrindinės JAV jėgos bus nukreiptos šia kryptimi.
Kaip šioje situacijoje elgtis Rusijai?
Geriausiai būtų elgtis ypač apdairiai ir atsargiai. Neatsitiktinai JAV 150 metų „sėdėjo už tvoros“. Tai yra vykdė nuoseklią savo izoliacijos politiką. O štai Rusija, tenka apgailestauti, labai dažnai kišdavosi visur, neturėdama tam pakankamai jėgų. Galimas dalykas, kad Rusija pagaliau suvoks, kad jai visas jėgas reikia skirti vidaus problemoms, sukuriant normalią federacinę valstybę su socialiai orientuota rinkos ekonomika, siekiant sumažinti masinį skurdą. Todėl visiškai ne laikas brautis į tarptautines problemas. Geriausia dabar Rusijai būtų vykdyti santūraus izoliacionizmo politiką, kuri artimiausioje istorinėje perspektyvoje būtų naudingiausia Rusijai. Ji privalo baigti aktyviai kištis į tuos pasaulio reikalus (išskyrus NVS), kurie tiesiogiai Rusijos neliečia.
Dabar daugelis kalba apie besiformuojančią Prancūzijos, Rusijos ir Vokietijos koaliciją. Galbūt iš to atsiras kokia nors Didžioji Europa kaip atsvara Amerikai?
Europos integracija, aišku, yra pozityvus reiškinys. Tačiau būtų didelė avantiūra tikėtis ir skatinti Vakarų pasaulio susiskaldymą.Pabrėžiu: to niekada neatsitiks. Aišku, bus nesutarimų, ginčų, kas yra labiau proamerikietiškas, o kas atvirkščiai ir pan. Tačiau Vakarai niekada nesuskils, nes jie yra viena civilizacija. Bent jau per dviejų trijų kartų gyvenimą taip neatsitiks. O dėl Rusijos ir Europos Sąjungos, tai jos turi labai daug bendradarbiavimo sąlyčio taškų. Žinoma, bendra ES ir Rusijos ekonominė erdvė - tolimesnės ateities klausimas. Rusija dar toli gražu nepasirengusi tai bendrajai erdvei. Bent jau iki tol, kol nebus įgyvendintos keturios pagrindinės ES egzistuojančios laisvės - žmonių, prekių, paslaugų ir kapitalo judėjimo.
Tačiau amerikiečiai dabar teigia, kad Irakas turi tapti arabų pasaulio „reformacijos“ poligonu?
Liūdniausia tai,kad amerikiečiai nepaskaičiavo, kokios tos „reformacijos“ pasekmės bus po 15-20 metų. Kai skelbiami tokie planai, kažkodėl niekas negalvoja apie tai, kad arabų pasaulyje didžioji gyventojų dalis dar labai nutolusi nuo XXI amžiaus. Tai didžiulės neišsilavinusių valstiečių ir miestų plebso masės. Joms tas pat, ar VII amžius, ar XXI. Jų gyvenime ir mąstysenoje per tą laiką mažai kas pasikeitė.
Tačiau Jungtinės Tautos nyksta?
Taip, panašu į tai. Pribaigs amerikiečiai šią organizaciją.
Kada tai atsitiks?
Atsitiks tada, kai visi praregėję sukurs kokią nors naują saugumo organizaciją. Tačiau kurį laiką, kol amerikiečiai neatsimuš į sieną, nebus jokios veiksmingos tarptautinės saugumo organizacijos.
O kada amerikiečiai „atsimuš į sieną“?
Tikriausiai po Šiaurės Korėjos ir Irano. Nors, žinoma, Kinija darys viską, kad išvengtų karinio konflikto Šiaurės Korėjoje. O apskritai pranašauti, kas atsitiks, pavyzdžiui, po penkiolikos metų, nėra jokios prasmės. Juk būtinai kas nors atsitiks. O tai gali visas prognozes ir pranašystes apversti aukštyn kojomis.

Petras KATINAS

© 2003 "XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija