Atnaujintas 2003 m. gegužės 28 d.
Nr.41
(1145)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Lietuva
Kultūra
Krikščionybė ir pasaulis
Žiniasklaida
Žvilgsnis
Atmintis
Literatūra
Istorija ir dabartis
Nuomonės
Istorijos vingiai
Rinka


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Lietuvių pėdsakais Amerikoje
10. Sunkus klausimas: geriau bingo ar bankrotas?

Nuo Wilkes Barre per Hazletoną, Mahanoy, Shenandoah, Gerardville prabėgome tiesiog bėgte, nes vijosi vakaras, bet įspūdis liko nė kiek ne menkesnis. Prie Hazletono Šv.Petro ir Povilo bažnyčios, žinoma, užrakintos, mūsų akys užkliuvo už lietuviškos koplytėlės. Užrašas bylojo, kad ją 1986 metais pastatė Vyčiai. Kun. W.Valkavičius rašo, kad parapija įkurta 1887 metais, o 1911 metais pastatyta bažnyčia. Skelbime buvo parašyta, kad šv.Mišios vyksta kiekvieną sekmadienį 9 val. Hazletone lietuvio kunigo nėra, buvusi lietuviška parapija sujungta su lenkų.
Gražiais, vingiuotais ir siaurais dvijuosčiais keliukais, vingiuojančiais tarp kalnų, pasiekiame Mahanoy miestelį. Senoviškas, kaubojų laikus menantis Mahanoy – gerokai aptriušęs, apmiręs. Labai charakteringuose atviruose priebutėliuose kiekvieno namelio priekyje, kojas sukėlę ant turėklų, baltose plastikinėse kėdėse sėdinėja senukai. Gatvėse ramu, tylu, nemažai namų užkaltais langais, kai kur namo kampas apiręs arba apdegęs. Tipiška vietovė pasibaigus aukso amžiui. Dviaukščiai, triaukščiai siauri mediniai namukai sustatyti vienas prie kito – siena į sieną iki kvartalo galo. Gatvelė atrodo tarsi tvirtovė.
Nuo šios vietos labai pasikeičia miestelių vaizdas – ir toliau matysime siauručius medinius namelius su tomis įspūdingomis, į pačią gatvę išeinančiomis verandėlėmis, kurios labai patogios leisti laiką nuobodžiaujantiems pensininkams. Sustabdžiusios savo mašiną prie Mahanoy lietuvių Šv.Juozapo bažnyčios, čia pat užkalbinome vienoje tokių verandėlių sėdintį stambų seną poną ir, žinoma, pirmas mūsų klausimas buvo: ar ne lietuvis? Ponas pasakė, kad esąs pusiau lietuvis, pusiau slovakas (čia visi kiti užkalbinti buvo slovakai). Lietuviškai nemoka; jo žodžiais tariant, lietuviai baigia išmirti. Ir jis jau norėtų numirti. Netrukus prisistatė kitas ponas, kuris jau neturėjo lietuviško kraujo, buvo tik slovakas. Nors klebonas mons. Anthony Wasselas buvo išvykęs su reikalais, bet iš karto supratome, kad čia lietuviškas kampelis – klebonijos lange stovėjo trispalvis ženklas, o mus užkalbinęs slovakas patvirtino: klebonas – tikras lietuvis (suprask, veiklus lietuvis). Didinga, gerai prižiūrima raudonų plytų bažnyčia, statyta 1888 metais, kontrastuoja su simpatiškais, baltai padažytais, bet menkais gatvės nameliukais. Klebonas globoja šv.Teresės seseris, kurios, įsikūrusios pirmajame klebonijos aukšte (ant sienos užrašas, kad nuo 1978 metų), adoruoja visą parą. Užėjome į jų koplytėlę, pasimeldėme ir mes, padėkojome Dievui už sėkmingą, į pabaigą einančią kelionę ir už tą gausybę mūsų prisimintų lietuvių protėvių.