Atnaujintas 2003 m. birželio 25 d.
Nr.49
(1153)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Lietuva
Pasaulis
Krikščionybė ir pasaulis
Susitikimai
Kultūra
Žvilgsnis
Laikas ir žmonės
Atmintis
Darbai
Nuomonės
Istorijos vingiai


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Žalieji - prieš naftos telkinio D-6 naudojimą
Baltijos jūroje

Lietuvos žaliųjų judėjimas pirmadienį surengė piketą prie Rusijos ambasados Vilniuje. Piketo dalyviai su plakatais ''Nežalokite Kuršių Nerijos gamtos'', ''Ne - naftos telkiniui D-6'' reikalavo Rusijos vyriausybės ir "Lukoil" kompanijos sustabdyti naftos gavybą D-6 telkinyje ir kitose planuojamose vietose Baltijos jūroje.
Rusijos gamtinių išteklių ministerija patvirtino D-6 projektą, neatsižvelgdama į Rusijos ir tarptautinių teisės normų pažeidimus, teismo procesus prieš "Lukoil" dėl informacijos slėpimo ir trukdymo nepriklausomai ekologinei ekspertizei. Lietuvos žalieji tvirtina, kad Rusijos vyriausybei tenka visa atsakomybė už pasekmes dėl D-6.
Mitinge Lietuvos žaliųjų judėjimo pirmininko pavaduotojas Linas Vainius teigė, kad "Rusijos vyriausybė, nepaisydama daugelio Lietuvos Vyriausybės, Helsinkio komisijos, UNESCO Pasaulio paveldo komiteto ir tarptautinių nevyriausybinių organizacijų prašymų ir reikalavimų, jau treji metai atsisako pateikti bet kokią informaciją apie planuojamą D-6 naftos telkinio eksploataciją". Numatoma, kad, D-6 telkinyje per metus išgaunant iki 700 tūkst. tonų naftos, iki 200 g nuo tonos pateks į aplinką dėl technologinių priežasčių (per metus iki 1400 tonų).
Lietuvos žalieji tvirtina, kad D-6 eksploatacijos metu nebus išvengta aplinkos taršos, naftos išsipylimų, avarinių naftos išsiliejimų ir kitų neigiamų pasekmių. Tiek Kuršių nerijai, tiek Baltijos jūrai - labai trapioms ir lengvai pažeidžiamoms ekosistemoms - kyla didžiulis pavojus.
Pasak L. Vainiaus, "Lukoil" kompanija numato avarijų galimybę išsiliejant į aplinką iki 10 tonų naftos, nors realus avarinis išsiliejimas gali būti gerokai didesnis. Avarijų likvidavimo galimybės labai ribotos, naftos surinkimo priemonės jūroje nebeveikia esant sąlyginai nedideliam trijų balų bangavimui, ledams, audros metu.
Tuo tarpu Rusijos Federacijos ambasados Lietuvoje atstovė spaudai Marija Urazova sakė, kad jos šalis, kaip ir Lietuva, suinteresuota kaip galint geriau išsaugoti unikalią Kuršių Nerijos gamtą. Jos teigimu, kompanija ''LUKoil'' naujų naftos telkinių gamybinių projektų ekologiniam saugumui skiria labai didelį dėmesį. Tam naudojamos vadinamosios nulinės teršalų išmetimo technologijos, kurios dabar taikomos Kaspijos jūros naftos išgavimo verslovėse. Rusijos ambasados spaudos atstovė taip pat teigė, kad Lietuvos pusei visa reikalinga informacija apie naftos telkinį buvo perduota per kovo mėnesį Maskvoje vykusias dvišales derybas.
Lietuvos ministras pirmininkas Algirdas Brazauskas po susitikimo su Prezidentu žurnalistų paklaustas, kokių priemonių imasi Vyriausybė, kad Rusija neeksploatuotų naftos telkinio D-6 Baltijos jūroje, pirmiausia pabrėžė, kad vis dėlto tai yra šios šalies teritorija. Kita vertus, sakė Premjeras, Lietuva tokių dalykų nepaliks nuošalėje. Dar šį pirmadienį A. Brazauskas pasirašė raštą Rusijos ministrui pirmininkui Michailui Kasjanovui, kuriame prašoma leisti Lietuvos aplinkosaugos specialistams susipažinti su minėto naftos telkinio platformos atliktomis tarptautinės komisijos ekspertų išvadomis.
Rusijos premjeras jau anksčiau yra patikinęs, kad prieš pradedant naudoti naftos telkinį D-6 bus nuodugniai patikrinti visi jo ekologinio saugumo reikalavimai, ir Lietuvos pusė bus supažindinta su tarptautinės komisijos išvadomis.

Pagal Eltą

© 2003 "XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija