Atnaujintas 2003 m. gruodžio 19 d.
Nr.97
(1201)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Marijos apsilankymas
priartina Kalėdų džiaugsmą

Paskutinio Advento sekmadienio visi trys skaitiniai turi bendrų gijų, kurios vis labiau išryškina ateinančio Mesijo kontūrus.

Antai per pranašą Michėją Viešpats byloja: „O tu, Efratos Betliejau, mažiausias tarp Judo kaimų, iš tavęs man kils tas, kuris valdys Izraelį“ (Mch 5, 1). Taip, pasaulio Gelbėtojas išties yra viešpačių Viešpats, tačiau Jo gimimas mažo Betliejaus miestelio tvarte patvirtina Šventojo Rašto tiesą, kad Jis bus prieštaravimo ženklas, nes vieni žmonės Jėzų įtikės, deja, bus ir tokių, kurie Jį ignoruos (plg. Lk 2, 34).

Nors Mesijas, atėjęs pas savuosius žydus, nebuvo jų priimtas (plg. Jn 1, 11), - dar daugiau: „Jis buvo paniekintas, žmogaus vardo nevertas, skausmų vyras, apsipratęs su negalia (…), laikėme mes jį nieku“ (Iz 53, 3), vis dėlto tie izraelitai, kurie priėmė Dievo Sūnų, priklausė Jo kaimenei ir gyveno saugiai, nes Viešpats yra taika (plg. Mch 5, 3 – 4).

Antrojo skaitinio pagrindinė mintis ši: Viešpats Jėzus ateina į pasaulį vykdyti Dievo Tėvo valios (plg. Žyd 10, 7). Kadangi Tėvui nebepatinka žydų deginamosios aukos už nuodėmes, todėl Jo mylimojo Sūnaus kūno atnašavimu visi žmonės bus pašventinti visiems laikams (plg. Žyd 10, 10). Atrodo, kad čia viskas aišku: Kristus dėl to ir gimsta, kad paskui savo kraujo kaina visus atpirktų.

Tačiau dar prieš Atpirkėjui gimstant, sužinome, kad Jo atsidavimas Tėvui yra visiškai laisvas ir džiugus, besąlygiškas ir sektinas: „Štai ateinu! Raštų ritinyje man viskas nurodyta, - mano džiaugsmas – vykdyti tavo valią, mano Dieve, tavo Mokymą turiu širdyje! (…)

Tavo išganymo rūpesčio širdyje neslėpiau, - kalbėjau apie tavo ištikimybę ir išganymą. Apie tavo meilę ir tiesą didžiojoje sueigoje nenutylėjau. Viešpatie, neatsakyk man savo gailestingumo, - tavo meilė ir tavo tiesa mane visad tesaugo!“ (Ps 40, 8 – 9. 11 - 12).

Kaip ši psalmė tinka Švč. M. Marijai! Ir Ji, nuolankioji ir ištikimoji Mergelė, ištarusi arkangelui Gabrieliui lemtinguosius žodžius: „Fiat mihi secundum verbum tuum“ – „tebūna man, kaip tu pasakei“ (Lk 1, 38), skubiai susirengusi nuvyko pasveikinti Elžbietos, kuri, kai tik išgirdo Marijos sveikinimą, pajuto kaip jos įsčiose šoktelėjo kūdikis ir, Šventosios Dvasios pripildyta, pranašiškai prabilo: „Iš kur man ta garbė, kad mano Viešpaties motina aplanko mane?!“ (Lk 1, 43). Tada to nuostabaus susitikimo džiaugsmo paveikta ir, Dievo Dvasios įkvėpta, Marija sukūrė giesmę „Magnificat“, kuri yra vienas iš Biblijos šedevrų.

Taigi, kai ir mes, remdamiesi Jėzaus ir Marijos pavyzdžiais, stengiamės gyvenime atpažinti Viešpaties Dievo mums skirtą valią ir ją vykdome, tuomet (jei ne iš karto, tai vėliau) patiriame to klusnumo rezultatus: mus visur lydinčios maldos, budrumo ir ramybės būsenos pirmiausia mums patiems liudija, kad vis dažniau mūsų mąstymas, kalbėjimas ir elgesys atitinka Viešpaties mintis ir Jo užmojus. Tokia kasdienė mūsų dvasinio gyvenimo pažanga mums suteikia naujų impulsų siekti tobulėjimo aukštumų (plg. Mt 5, 48).

Taip pat pastebime, kad ir laiko, kurio mums (dėl įvairių užsiėmimų, kartais ir ne visai naudingų) anksčiau vis trūkdavo, dabar jo pakanka, nes mes, brangindami jį, taip jį paskirstome, kad mūsų dienotvarkėje figūruoja iš anksto apsvarstyti maldos, darbo ir poilsio prioritetai, kurių lankstus ir tvirtas laikymasis padeda išlaikyti dvasinę pusiausvyrą net ir tuomet, kai mus užgula netikėti išbandymai.

Švč. M. Marija, rengdamiesi Tavo ir mūsų Sūnaus gimtadienio šventei, savo užtariančia malda sustiprink mus ir aplankyk mus ypač tada, kai mums retsykiais atrodys, kad Tavo motiniško gerumo šypsena pasislėpė už drumzlinų gyvenimo rūpesčių debesų!

Kun. Vytenis Vaškelis

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija