Atnaujintas 2003 m. gruodžio 19 d.
Nr.97
(1201)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Prastas įstatymas yra blogiau negu jokio

Kuo ydingas „Lietuvos Respublikos dirbtinio apvaisinimo įstatymas“?

Aldona KAČERAUSKIENĖ

Didžiosios Britanijos reprodukcinės etikos
konsultavimo agentūros vadovė
Džozefina Kvintaval
Sauliaus Venckaus (ELTA) nuotraukos

Parengtas ketvirtasis „Lietuvos Respublikos dirbtinio apvaisinimo įstatymo” projekto variantas. Tikimasi, kad jis bus priimtas ir įsigalios 2004 m. sausio 1 d. Kodėl taip skubama? Į šį klausimą atsako Pasaulinės gydytojų federacijos „Už žmogaus gyvybę” Lietuvos asociacijos pareiškimas „Dėl dirbtinio žmogaus apvaisinimo mėgintuvėlyje įstatymo projekto”, kuriame rašoma: „Dėl šio įstatymo įteisinimo gimstamumo mažėjimas nebus sustabdytas. Akivaizdus yra didelio uždarbio siekis, noras padidinti pacientų skaičių įteisinus apvaisinimą donorų sėklomis. Be to, spaudžia duoklė ir paskolos už įsigytą brangią aparatūrą, bendradarbiaujant su Izraelio, Didžiosios Britanijos ir kitomis privačiomis struktūromis, neatmetant nė farmacijos koncernų. O ir momentas palankus, nes yra Vyriausybės pritarimas dėl šeiminių interesų”. Pabrėžiama, jog leidybos ir informacijos centras „Už gyvybę” nepaneigia moralių, modernių, natūralių metodų, padedančių apvaisinimui, bet tik tokių, kurie vykdomi moters organizme, tik šeimoje, tik sujungiant tikros motinos ir tikro tėvo lytines ląsteles. Tokia yra popiežiaus Jono Pauliaus II, Katalikų Bažnyčios ir gydytojų, prisiekusių Hipokrato priesaika, pozicija šiuo klausimu.


Dėl Seimo laikinosios tyrimo komisijos
AB „Mažeikių nafta“ privatizavimo
aplinkybėms ištirti veiklos

Lietuvos Respublikos Seimo Pirmininkui Artūrui Paulauskui

Tėvynės sąjungos – konservatorių frakcijai susirūpinimą kelia Seimo laikinosios komisijos AB „Mažeikių nafta” privatizavimo aplinkybėms ištirti neveiklumas. Ištisus metus komisija apskritai nebuvo susirinkusi ir tik, Prezidento krizės akivaizdoje vėl iškilus „Mažeikių naftos” klausimui, buvo atkreiptas dėmesys ir į V. Greičiūno vadovaujamos komisijos darbą.

Prezidento krizė atskleidė, jog Rusijos struktūros atkakliai, negailėdamos jėgų ir pinigų, siekia daryti įtaką Lietuvos ekonominiam bei politiniam gyvenimui, bando valdyti visuomenės nuotaikas ir apsisprendimus. Jeigu prezidentui R.Paksui, kaip paaiškėjo, turi didelės įtakos rusiški pinigai, tai būtina atvirai ir aiškiai atsakyti į klausimą, kiek „Lukoil”, t.y. tie patys rusiški pinigai, jam turėjo įtakos 1999 metais, vedant derybas su amerikiečiais?


Dėl Dirbtinio apvaisinimo įstatymo

LR Prezidentui Rolandui Paksui

LR Seimo Pirmininkui Artūrui Paulauskui

LR Ministrui Pirmininkui Algirdui Mykolui Brazauskui

Sveikatos apsaugos Ministrui Juozui Olekai

Tarptautinės mokslinės konferencijos ,,Medicininiai, teisiniai ir etiniai dirbtinio apvaisinimo mėgintuvėlyje aspektai”, įvykusios 2003 m. gruodžio 13 d. Vilniaus rotušėje,

REZOLIUCIJA
1. Lietuvos Respublikos dirbtinio apvaisinimo įstatymo projektas (Nr.4) griauna šeimos institucijos vertybes, žemina žmogaus orumą.

2. LR Dirbtinio apvaisinimo įstatymas negali būti svarstomas Seime, kol nėra priimtas LR Embrionų apsaugos įstatymas. Tai ypač aktualu, nes jau šiandien Lietuvoje yra vykdomi nusikalstami eksperimentai su žmogaus embrionais, o tuo pačiu ir su jų motinomis.

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija