Atnaujintas 2004 m. sausio 30 d.
Nr.9
(1212)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Ekumeninė dvasia

Mindaugas BUIKA

Jaunosios Sirijos krikščionės

Popiežius Jonas Paulius II, kalbėdamas apie sausio 18-25 dienomis vykusios tradicinės Maldos už krikščionių vienybę savaitės programą, pažymėjo, kad jos temą, pagal per Paskutinę vakarienę sakytus Jėzaus žodžius „Duodu jums savo ramybę“ (Jn 14, 27), pasiūlė Sirijos miesto Alepo krikščionių bendruomenė. „Reikšminga, kad būtent šią temą pasiūlė Artimųjų Rytų regiono Bažnyčios, kur vienybė ir taika yra aštriausiai juntami prioritetai“, - sakė Šventasis Tėvas, sausio 18 dieną susitikęs su maldininkais Romos Šv. Petro aikštėje sekmadienio vidudienio maldos proga.


2004 metų ekumeninės perspektyvos

Nors pastaruoju metu iškilo kai kurios naujos problemos Katalikų Bažnyčios vedamame dialoge su kitomis Bažnyčiomis, taip pat yra likę neišspręsta daugelis senų ir skaudžių klausimų, vis dėlto 2004-ieji turėtų būti geri ekumenizmui, mano Popiežiškosios krikščionių vienybės tarybos pirmininkas vokietis kardinolas Valteris Kasperis.

Sausio 18-25 dienomis Maldos už krikščionių vienybę savaitės proga duodamas interviu JAV katalikų žinių agentūrai CNS jis pirmiausia nurodė „viltingus ženklus iš Maskvos“. Kaip tik vasario 16-20 dienomis V.Kasperis lankysis Rusijoje ir susitiks su patriarchu Aleksijumi II. Kaip žinoma, nors pastaruoju metu Vatikano formalūs kontaktai su Rusijos Stačiatikių Bažnyčia išliko, tačiau santykiai pokomunistiniu laikotarpiu yra tapę labai įtempti. Krizės kulminacija tapo katalikų vyskupijų atkūrimas Rusijoje, sulaukęs griežtų Maskvos patriarchato protestų. Iš dalies dėl ginčų su Rusijos stačiatikiais, nuo 2000 metų nebuvo nė vieno tarptautinės katalikų ir stačiatikių dialogo komisijos susitikimo.

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija