Atnaujintas 2004 rugpjūčio 6 d.
Nr.58
(1261)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Ar statysime sąvartyną šalia Kernavės?

Į susitikimą su prezidentu
Valdu Adamkumi susirinko
Kazokiškių kaimo bendruomenė

Prezidentas Valdas Adamkus teigia, kad reikia iš naujo apsvarstyti planus netoli Kernavės kultūrinio rezervato muziejaus, kuris neseniai buvo įtrauktas į UNESCO istorinio paveldo sąrašą, statyti Kazokiškių sąvartyną. Taip jis pareiškė susitikęs su Kernavės kultūrinio rezervato muziejaus darbuotojais, UNESCO atstovais Lietuvoje ir Kazokiškių gyventojais bei apžiūrėjęs vietą, kur planuojama statyti sąvartyną. „Tai ne uždaro kiemo, o pasaulinio masto reikalas - turėdami tokį turtą Lietuvoje - Kernavės piliakalnių rezervatą, norime jį sunaikinti savo rankomis”, - pabrėžė Prezidentas.

Vietos bendruomenė piktinasi ketinimais vos už kelių kilometrų nuo istorinės Lietuvos sostinės statyti sąvartyną. Anot jų, Kazokiškėse ir jų apylinkėse gausu urbanistinės, architektūrinės, archeologinės, etninės ir kraštovaizdinės vertės kultūros paveldo objektų bei jų sankaupų. Šios apylinkės yra trijų senųjų Lietuvos sostinių prieigose.

Pasak Prezidento patarėjos Irenos Vaišvilaitės, valstybės vadovas ketina artimiausiu metu pasikviesti visų suinteresuotų institucijų atstovus ir paraginti peržiūrėti jau priimtą sprendimą įrengti sąvartyną palyginti tankiai apgyvendintoje, vaizdingo kraštovaizdžio teritorijoje. „Argumentai, kad jau per vėlu, kad į projektą investuoti pinigai - milijonas litų ar dar daugiau - nėra pasiteisinimas”, - V. Adamkaus žodžius citavo jo patarėja.

Kernavės rezervato muziejaus darbuotojai ir UNESCO atstovai Lietuvoje šalies vadovui pareiškė, kad rengiant sąvartyno projektą su jais nebuvo tartasi. Paminklosaugininkai skundėsi, kad planuojant statyti sąvartyną buvo vertinamas tik poveikis aplinkai, o ne įtaka turizmo plėtrai.

Kazokiškių ir aplinkinių gyvenviečių bendruomenės V. Adamkui skundėsi, kad gavo netikslią informaciją apie numatomas statybas. Anot jų, iš pradžių buvo kalbama apie atliekų perdirbimo įmonės statybą. Kai gyventojai sužinojo, kad iš tiesų projektuojamas sąvartynas ir pradėjo protestuoti, išgirdo atsakymą, esą jau per vėlu ką nors pakeisti.

„Sunku patikėti, kad prieš kelias savaites didelėmis mūsų pastangomis Kernavė buvo įtraukta į istorinio paveldo sąrašą, o dabar ramiausiai imamės vykdyti ydingą projektą”, - stebėjosi I. Vaišvilaitė. Ji pažymėjo, kad šiuo metu, kai Lietuva kovoja su Rusijos planais Baltijos jūroje netoli Kuršių nerijos išgauti naftą, mūsų šalies pozicija itin svarbi. „Siekiame su Rusija dialogo dėl D-6, o šalies viduje nesugebame sukurti dialogo tarp valdžios institucijų”, - akcentavo Prezidento patarėja. Be to, anot I. Vaišvilaitės, Lietuva, kaip ir Rusija, yra UNESCO Pasaulio paveldo komiteto narės, todėl jos veiksmai vertinami dar griežčiau. Valstybės vadovo patarėja pabrėžė, kad, Kernavei suteikiant pasaulio kultūros paveldo paminklo statusą, planuojamas sąvartynas nebuvo minimas. „Gali atsitikti taip, kad po penkerių metų, rašant ataskaitą apie Kernavę, ji gali atsidurti objektų, kuriems gresia pavojus, sąraše”, - nuogąstavo I. Vaišvilaitė.

Didžiausią Vilniaus apskrityje sąvartyną ketinama įrengti Elektrėnų savivaldybės teritorijoje, netoli Kazokiškių kaimo. Statybos turėtų prasidėti jau šį rudenį. Pirminiais skaičiavimais, maždaug 20 metų veiksiančiame 30 metrų aukščio sąvartyne bus sukaupta apie septyni milijonai tonų šiukšlių. Nuo sąvartyno iki artimiausio gyvenamojo namo - 500 metrų, netoliese teka dvi upės. Sąvartyno sklypas yra Neries, Žeimenos, Šventosios ir Dauguvos tarpupyje, vienoje iš pagrindinių Baltijos baseino maitinimo sričių. Norint pastatyti sąvartyną, tektų iškirsti 1,5 hektaro Kernavės apylinkėse esančio miško. Ekohidrologiniu požiūriu sąvartynui paskirtas sklypas priklauso jautrių teritorijų kategorijai.

Tuo tarpu ministras pirmininkas Algirdas Brazauskas pareiškė, kad sąvartyno vieta nebus keičiama. Anot Premjero, gyventojų priekaištai neturi pagrindo. Kalbos dėl „ekologinės bombos” esą nepagrįstos jau vien todėl, kad šiuo metu parengta tik studija, tačiau dar nėra techninio projekto.

Paminklosaugos komisija neigiamai įvertino planus netoli Kernavės statyti sąvartyną.

Planuojamas Kazokiškių sąvartynas - vienas iš Vilniaus regiono atliekų tvarkymo sistemos projekto, finansuojamo ISPA 2002 metų lėšomis, komponentų. Bendra projekto vertė - beveik 21 mln. eurų (per 72 mln. litų).

Tomo Černiševo (ELTA) nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija