Atnaujintas 2005 spalio 14 d.
Nr.77
(1378)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Tarsi gaivi šaltinio versmė

Esu „XXI amžiaus“ skaitytojas ir jo platinimo žadintojas nuo pat pirmojo numerio pasirodymo. Dar rodos taip neseniai – 2000-aisiais – sveikinome redakcijos bendruomenę mažojo jubiliejaus – dešimtmečio – sukakties proga. Pasveikinti su leidybos penkiolikos metų sukakties proga jau pavėlavau. Tad priimkite dabar mano nuoširdžiausius sveikinimus ir prasmingiausius linkėjimus. Jums skirtų sveikinimų ir linkėjimų glėbį papuošiu žiedų puokšte iš Suvalkijos lygumų, subrandinta saulėtų ir šiltų rudens dienų, surinktų iš gimtosios Suvalkijos sodžių darželių ir laukų. Šioje pagarbos ir dėkingumo žiedų puokštėje atraskite ne tik mano, mano artimųjų, bet ir gerųjų draugų bei rėmėjų solidarumo ir dėkingumo bei broliškos vienminčių meilės jausmus. Šių žiedų puokštę noriu praturtinti ir dvasiniais atodūsiais, meldžiant Gerąjį Dievą, užtariant šv. Pranciškui Salezui, žurnalistų globėjui, Dievo Motinai Marijai, Krikščionių Pagalbai, jums gausios palaimos, dvasios ir kūno stiprybės, neišsenkančios energijos ir ryžto bei kūrybinės išminties.

Juk jūs ištvėrėte visus išbandymus, galbūt net ir paniekinimus ir tęsiate dvasinio bei tautinio atgaivinimo misiją dėl didesnės Dievo meilės ir garbės, Bažnyčios ir Tėvynės bei artimo meilės. O juk mūsų tautiečių dvasinė ir moralinė padėtis nedžiuginanti. Pagal apklausų duomenis, 80 proc. lietuvių teigia esantys katalikai. O kiek jų matome šventadieniais ir sekmadieniais dalyvaujančių šv. Mišiose? Ir kiek mažai mūsų, katalikų, skaito vienintelį krikščioniškos minties ir kultūros laikraštį „XXI amžius“! Jau vien toks mažas šio leidinio tiražas, siekiantis vieno rajoninio leidinio tiražą, byloja apie liūdną tikrovę. Katalikiško leidinio tiražas – 5500 egzempliorių, o katalikiškoje Lietuvoje pasaulietinių leidinių tiražai siekia 50-100 tūkstančių. Juk „XXI amžius“ – tai kaip veidrodis, kuriame atsispindi žinios iš katalikų pasaulio, parapijų gyvenimo, kultūros, ekonomikos ir net politikos.

„XXI amžių“ galima palyginti su mus pasiekusiais pogrindžio spaudos leidiniais, leistais sovietmečiu. Tuomet jie buvo vienintelė galimybė sužinoti apie daromas skriaudas Katalikų Bažnyčiai, jos narių persekiojimus. Dabar iš „XXI amžiaus“ puslapių sužinome apie Katalikų Bažnyčios gyvenimą nuo Vatikano iki paprastos kaimo parapijos. Todėl ir apmaudu, kad dar yra parapijų, kur mažai domimasi „XXI amžiumi“, nemažai yra net dvasininkų, nekreipiančių dėmesio į šį leidinį... O „XXI amžius“ ateityje turėtų tapti dienraščiu. Šiuo metu jis dar nepajėgus savalaikiai apžvelgti visko, kas vyksta katalikų pasaulyje ir mūsų tėvynėje Lietuvoje.

Katalikiška spauda turi būti mūsų sąmoningumo, patriotizmo ir pasaulėžiūros mokykla. Be religinės katalikiškos spaudos, to gaivinančio šaltinio versmės, kaip ir be dvasinių neįkainojamų vertybių, – maldos, Eucharistijos, atgailos, – nepasieksime tautinio, religinio sąmoningumo ir tos brandžios pilietinės visuomenės, kurioje būtų gera gyventi ir pateisinti katalikiškos Lietuvos vardą.

Tad ištvermės ir vilties siekiant gėrio!

Eugenijus PONIŠKAITIS

Vilkaviškis

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija