Atnaujintas 2005 spalio 14 d.
Nr.77
(1378)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Popiežius ragina padėti nukentėjusiesiems

Žemės drebėjimo padariniai
Pakistane tampa vis kraupesni
EPA-ELTA nuotrauka

JAV Geologinio stebėjimo agentūra pranešė apie stiprius požeminius smūgius Indijos ir Pakistano kontroliuojamajame Kašmyre, kur žemės drebėjimo stiprumas siekė 7,6 balo pagal Richterio skalę. Požeminiai smūgiai 10 kilometrų gylyje prasidėjo spalio 8 dieną 6 valandą 30 minučių Lietuvos laiku. Žemės drebėjimo epicentras buvo už 95 kilometrų į šiaurės rytus nuo Islamabado. Dešimtys tūkstančių žmonių žuvo Pakistane, Indijoje ir Afganistane.

Popiežius Benediktas XVI pareiškė užuojautą nuo stichinių nelaimių nukentėjusiesiems žmonėms pietinėje Azijoje ir Centrinėje Amerikoje. Jis meldė Dievo gailestingumo žuvusiems, paguodos – sužeistiesiems ir netekusiems pastogės. Ragino visą tarptautinę bendruomenę solidariai padėti nukentėjusiesiems. Be to, pastarosiomis dienomis potvyniai nusiaubė Meksiką, Salvadorą, Hondūrą, Gvatemalą ir Nikaragvą. „Viešpats tesuteikia amžinąjį atilsį visiems žuvusiems, testiprina visus nukentėjusius, teįkvepia artimo meilės ir solidarumo visiems geros valios žmonėms, kad skubėtų padėti kenčiantiems broliams“, – sakė Popiežius.

Humanitarinių organizacijų pareigūnai būgštauja, jog žuvusiųjų skaičius gali viršyti 40 tūkst.

Jungtinės Tautos (JT) kreipėsi į tarptautinę bendruomenę prašydamos nuo Šiaurės Pakistaną sukrėtusio žemės drebėjimo nukentėjusiems asmenims skirti 272 mln. dolerių. JT humanitarinės pagalbos agentūrą paprašė šią sumą skirti skubios paramos reikmėms - palapinėms, maistui, vaistams, vandens gėlinimo įrenginiams ir mokykloms bei sveikatos apsaugos įstaigoms atstatyti.

”Šie pinigai bus panaudoti skubiam gyvybių gelbėjimui ir pirmųjų šešių mėnesių atstatymo darbams, – pareiškė JT skubios pagalbos koordinatorė Ivetė Stivens. – Visiškai atstatyti sugriautas vietoves prireiks daug daugiau lėšų”.

Nelaimė skaudžiai paveikė milijoną žmonių, o jos padarinių įtaką pajus daugiau nei 4 mln. gyventojų, dauguma jų vaikai. Jiems gresia ligos, šaltis ir badas. Labiausiai nuo žemės drebėjimo nukentėjo Pakistano kontroliuojama Kašmyro dalis ir Pakistano šiaurės vakarų pasienio provincija. Čia buvo sugriauta tūkstančiai namų, mokyklų ir ligoninių.

Indijos administruojamos Kašmyro dalies valdžia pranešė, kad aukų skaičius jau išaugo iki 1,3 tūkst., tačiau žuvusiųjų greičiausiai dar daugės. Kol kas nežinomas maždaug 10 tūkst. atokių Indijos kaimelių prie sienos su Pakistanu gyventojų likimas.

Dalis pagalbos jau pasiekė miestus netoli žemės drebėjimo epicentro. Tačiau daugelis tūkstančių žmonių jau kelias naktis leidžia šaltyje be pastogės. Kai kurie žmonės atokiose Pakistano ir Indijos vietovėse pagalbos dar nesulaukė ir dėl to stiprėja išgyvenusiųjų pyktis. Sugriautuose miestuose ir kaimuose žmonės tarp nuolaužų ieškojo savo artimųjų, tačiau lieka nedaug vilties dar rasti gyvų. Pranešama, kad prastas oras dar labiau nuliūdino ir taip viltį praradusius gyventojus. Gelbėjimo darbus apsunkino blogas oras. Dėl liūčių kariuomenės sraigtasparniai Pakistano sostinėje Stambule negalėjo nugabenti pagalbos į kai kuriuos atokius regionus. Liūtys nutraukė vos prasidėjusius gelbėjimo darbus Pakistano administruojamo Kašmyro sostinėje Muzafarabade, nors šį regioną jau pradeda pasiekti pirmieji pagalbos siuntiniai.

Pakistano armija, kuri vadovauja pagalbos operacijai, pabrėžia, kad labiausiai trūksta sraigtasparnių. Ji nurodė, kad šiuo metu disponuoja 26 sraigtasparniais.

Pagal VR, Reuters-ELTA

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija