Atnaujintas 2005 lapkričio 9 d.
Nr.84
(1385)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Mokykloje paminėtas Paulius Širvys

Vladas VAITKEVIČIUS

Į Pauliaus Širvio poezijos gelmes
pasinėrė dešimtokė Akvilė
Gocentaitė ir vienuoliktokas
Surminas Petrauskas

Žvelgėme į akį veriantį, nenusakomą ilgesį keliantį Nemuno kilpos ties Balbieriškiu ir ją apglėbusių, upę į tolumas lydinčių margaspalvių saulėto spalio miškų grožį, tarsi atsilyginantį už netrukus jį pakeisiančio lapkričio nuogybę, pilkumą ir žvarbą. Anksčiau turbūt kiekvienas mūsų ne kartą šioje aukštumoje žvilgsniu glostė šį reginį ir svaigo nuo stulbinamo jo poveikio, bet tądien, spalio 21-ąją, kraštovaizdis dar labiau kerėjo ir jaudino. Gal todėl, kad mes – J.Tumo-Vaižganto memorialinio buto-muziejaus vedėjas, poetas, eseistas ir žurnalistas Alfas Pakėnas, prozininkas, poetas, skulptorius Liudas Gustainis, šių eilučių autorius ir fotografas Ričardas Šaknys – pastarojo vairuojamu automobiliu važiavome į lyrikų lyriko Paulio Širvio 85-mečio minėjimą Alytaus Šv. Benedikto vidurinėje mokykloje.


Ir šaltas stiklas šildo sielą

Benjaminas ŽULYS

Stiklių gatvėje įsikūrusios
galerijos-dirbtuvių „Vitražo
manufaktūra“ įkūrėja
ir šeimininkė dailininkė
vitražistė Julija Vaičienė

Ar teko kam regėti natūralaus dydžio stalą, sostą, šviestuvą, įvairius stalo indus, po dalelę surinktus iš perregimo stiklo? Be abejo, nedažnas matė tokį, galima sakyti, žemišką stebuklą. Jis kol kas gyvuoja, lyg pasakoje plevena Vilniuje, Stiklių gatvėje, įsikūrusioje galerijoje-dirbtuvėse „Vitražo manufaktūra“, kurios įkūrėja ir šeimininkė yra dailininkė vitražistė Julija Vaičienė. Ji su atida ir meile kalba apie šį „stiklo kambarį“, parodą, į kurią mes atvykome.


Akmenų muziejui – V.Into vardas

Vaclovo Into akmenų muziejus Mosėdyje
Gedimino Svitojaus (ELTA) nuotrauka

Skuodo rajone, Mosėdyje, įsikūręs muziejus pavadintas jo įkūrėjo Vaclovo Into vardu. Naujasis vardas suteiktas Skuodo rajono mero, Mosėdžio seniūnijos ir vidurinės mokyklos kolektyvo, savivaldybių muziejų direktorių bendrijos ir Lietuvos gamtos draugijos centro valdybos siūlymu. Dabar jis vadinasi Respublikinis Vaclovo Into akmenų muziejus. Gydytojas V. Intas didžiąją savo gyvenimo dalį skyrė ledynų atneštų riedulių kolekcijai rinkti ir akmenų muziejui kurti. Jo dėka Mosėdis ir akmuo tapo neatskiriama sąvoka. Rinkti riedulius V.Intas pradėjo atvykęs vadovauti Mosėdyje atidarytai naujai ligoninei 1957 metais.

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija