Atnaujintas 2008 gegužės 21 d.
Nr.38
(1631)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Šilingas pagaliau įsileistas į Seimą

Audronė V. Škiudaitė

S. Šilingo minėjimo organizatoriai
(iš dešinės): Seimo žmogaus teisių
komiteto pirmininko pavaduotojas
Arimantas Dumčius, Zanavykų
draugijos pirmininkas Albinas 
Vaičiūnas, S. Šilingo draugijos
pirmininkė Birutė Matijošaitytė,
aktorius Tomas Vaisieta

Gegužės 6 dieną Seimo Žmogaus teisių komiteto pirmininko pavaduotojo Arimanto Dumčiaus ir Stasio Šilingo draugijos iniciatyva Seime surengtas Stasio Šilingo, Lietuvos valstybės Tarybos pirmininko, I ir II Seimų nario, teisingumo ministro, atminimui skirtas minėjimas ir paroda. Minėjimą pradėjo teisingumo ministras Petras Baguška. Apie LR Konstitucijas kalbėjo Seimo Konstitucijos komisijos pirmininko pavaduotojas Liudvikas Sabutis; Antanas Napoleonas Stasiškis papasakojo apie Stasį Šilingą tremtyje; apie jo gyvenimą – kultūros istorikas Albinas Vaičiūnas; Lietuvai pagražinti draugijos pirmininkas Juozas Dingelis pasakojo apie šio iškilaus žmogaus veiklą. S. Šilingas yra buvęs ir Šaulių vadas, todėl pasisakė ir dabartinis Šaulių vadas Juozas Širvinskas ir kt. Dainavo Danielius Sadauskas, eiles skaitė aktorius Tomas Vaisieta. S. Šilingo keturių dukterų, gyvenančių užsienyje, sveikinimo ir padėkos laišką perskaitė S. Šilingo draugijos pirmininkė Birutė Matijošaitytė.


Paminėjo žymų karininką

Kazimieras Dobkevičius

Majoro Vytauto Bulvičiaus
gimimo metinių minėjime
Autoriaus nuotrauka

Gegužės 6 dieną Vilniuje, Karininkų ramovėje (Pamėnkalnio g. 13), vyko iškilmingas 1941 metų Birželio ginkluoto sukilimo Lietuvoje organizatoriaus ir vadovo, generalinio štabo majoro Vytauto Bulvičiaus 100-ųjų gimimo metinių minėjimas. Tądien sukako lygiai šimtas metų, kai ūkininko ir žymaus knygnešio Juozo ir Marijos Bulvičių šeimoje gimė sūnus Vytukas.


Zenonas Ivinskis: mokslininkas, visuomenininkas, šviesios sielos žmogus

Dr. Aldona Kačerauskienė

Gegužės 25-ąją sukanka šimtas metų nuo prof. habil. dr. Zenono Ivinskio gimimo. Profesorius mirė 1971 metais, per Kūčias Bonos (Vokietija) ligoninėje. Šešiasdešimt trejų metų produktyvaus istorijos profesoriaus mirtis buvo didelis netikėtumas Bonos universiteto kolegoms – juk tokio amžiaus mokslininkas pasiekia intelekto viršūnę, iš jo tikimasi daug brandžių darbų. Ši ankstyva ir netikėta mirtis sukrėtė lietuvių išeiviją, Lietuvoje likusius draugus ir artimuosius. Žmona Paulina tą dieną aplankė vyrą, pasišnekėjo – jis turėjo aiškią sąmonę. Beje, jai vienintelei gydytojai buvo patikėję paslaptį po 1971 metų pradžioje atliktos operacijos, kad gyventi profesoriui liko devyni ar dešimt mėnesių, ir liepė niekam tos paslapties neatskleisti.

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija