Atnaujintas 2008 gegužės 21 d.
Nr.38
(1631)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Jo Šventenybei Romos Popiežiui Benediktui XVI

Neturinčio pabėgėlio statuso, todėl nepripažinto emigranto iš Čečėnijos Respublikos, čečėnų rašytojo Vachido Elchojevo atviras laiškas

Jūsų Šventenybe! Esu čečėnų rašytojas, pasirašinėju Denio Muchamado slapyvardžiu. Denis Muchamadas buvo mano senelis iš tėvo pusės. Jis buvo gerbiamas žmogus, dalyvavo Pirmajame pasauliniame kare. Iš karo jis grįžo turėdamas viršilos laipsnį, Rusijos imperatoriaus apdovanotas visų keturių laipsnių Georgijaus kryžiumi. Dalyvavo ir pilietiniame kare bolševikų pusėje. Čečėnai, sutriuškinę baltuosius, vadovaujamus Denikino, išgelbėjo Raudonąją armiją nuo sunaikinimo ir padėjo įtvirtinti sovietų valdžią. Absurdiškai apkaltintas kaip caro armijos karininkas, Stalino klikos buvo sušaudytas. Sušaudyti ir du jo sūnūs. Mano senelis iš motinos pusės su broliu taip pat buvo suimti ir sušaudyti nežinia už ką, be kaltės įrodymų.


Jotvingių kryžiaus riterių ordinas

Kazimieras Dobkevičius

Popiežiaus Pijaus XI
Apaštalinis palaiminimas

XIII amžiaus pirmoje pusėje kryžiuočiai pavergė baltams priklausiusias prūsų gentis, o 1278-1283 metais ir jotvingius. Gyvenvietės buvo sudegintos, vieni gyventojai buvo išžudyti, kiti paimti į nelaisvę, dar kiti pasislėpė gūdžiose giriose. Vyko didelė jotvingių kilmingųjų šeimų migracija į kaimyninę palankiai nusiteikusią Žemaitiją.

1487 m. gruodžio 7 dieną aplink Medininkų (Varnių) žemių Lietuvos Didžiojoje Kunigaikštystėje (LDK) valdytoją kunigaikštį Jurgį Komiatavičių susibūrė jotvingių bajorų grupė. Ši data laikoma ordino įkūrimo metais.

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija