Atnaujintas 2009 m. sausio 16 d.
Nr. 5
(1697)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai

Kas suinteresuotas teismų ir teisėjų nepriklausomumu – valdžia ar piliečiai? 

Viešas kreipimasis į Seimą 

„Lietuvos žiniose“ (2008 09 26) profesorius Vytautas Landsbergis straipsnyje „Teismų pasaulis“ rašė: „Žinau, kuri nauja valdžia grąžintų žmonėms ežerus...“. Paskutiniais straipsnio žodžiais autorius tikisi esminių permainų teismuose, bet tik tada, kai „daug drąsių teisėjų garsiai pasakys, kad melagiai ir kyšininkai neturi vadovauti. Kai Seimas padės teisingumo sistemai atgimti, užuot ją laidojęs.“  

Kol kas tik prof. Valentinas Mikelėnas, atsistatydindamas iš Aukščiausiojo Teismo (AT) teisėjo pareigų, viešai išdrįso suabejoti gal net pusės visų teisėjų, einančių pareigas, sąžiningumu. Vienintelis AT pirmininkas Vytautas Greičius grūmėsi Teisėjų taryboje prieš abejotinos reputacijos teisėjus. Greičiausiai neatsitiktinai rudenį įvykęs Visuotinis teisėjų susirinkimas neišrinko jo į Teisėjų tarybą, ir V. Greičius lieka joje tik dėl einamų AT pirmininko pareigų.

Prisiminkime 2006 metų teisėjų skandalą Prezidentūroje. Prezidentas šio skandalo metu viešai pareiškė nepasitikįs Vytautu Greičiumi, tačiau organizuotai melo akcijai prieš V. Greičių supliuškus, jo neatsiprašė. Dar daugiau, Prezidentas, nors nepareiškė nė vieno priekaišto V. Greičiui, 4-tą kartą teikia dekretą dėl jo atleidimo, nepaisydamas tūkstančių piliečių parašų, prašant palikti V. Greičių antrai kadencijai.

Pagal Jono Pauliaus II encikliką Veritatis splendor, į antrą planą nustūmus moralės įstatymo reikalavimus, rizikuojama išardyti demokratinės visuomenės pamatus. Visuomenės nepasitikėjimą pelnę asmenys eina aukštas pareigas, jiems suteikiami laipsniai ir ordinai, nors su visuotiniu susidomėjimu ar suinteresuotumu susijusios teisminės bylos – numarinamos. Kada apie teisingumą nustosime tik svajoti? Netenka abejoti – kai aukščiausiuose postuose neliks pataikūnų, teismuose įvesime tarėjų instituciją, visuotinius teisėjų rinkimus. Būtina ir neeilinė teisėjų ir teisėsaugininkų peratestacija, pradedant ją nuo užimančiųjų aukščiausius postus.  

Europarlamentarė Ona Juknevičienė neseniai priminė, kad Airijos ekonomika, sumažinusi iki 12 proc. (ir suvienodinusi) visus mokesčius, pasiekė itin didelį ekonomikos suklestėjimą. Mūsų išvogtoj valstybėj su buvusios valdžios paliktu deficitiniu biudžetu, be to, pasaulinės krizės sąlygomis, matyt, taip elgtis negalima. Tačiau daug turto galėtume susigrąžinti. Dera priminti, kad Airijoje šis ekonomikos šuolis buvo nulemtas dar vienos svarbios aplinkybės: žurnalistė, rašiusi apie aukštų valdžios pareigūnų korupciją buvo nužudyta; aktyvūs piliečiai privertė Airijos Vidaus reikalų ministrą visų asmenų įgytą turtą, kurio jie nesugeba pateisinti dokumentais,  nacionalizuoti. Taip korupcija Airijoje buvo sėkmingai įveikta. (O Lietuvai ar pakaks pulkininko Vytauto Pociūno kraujo, ar bus pareikalauta daugiau?) Jei radikaliai pagerinsime teismų darbą, turime ruoštis ir tokiems žingsniams, nes per 18 metų paminant Lietuvos Konstituciją didelė valstybinio ir asmeninio turto dalis išvogta dėl neteisingų priklausomų ir korumpuotų teismų, teisėjų ir teisėsaugininkų veiksmų.

Seimas turėtų nedelsiant spręsti šiuos klausimus:

1) Kuo skubiau priimti Seimo įregistruotą Teismų įstatymo projektą, kuris iš esmės prieštarauja prieš 2,5 metų pateiktam imituojančiam reformas projektui.

2) Nepritarti ketvirtam iš eilės Prezidento dekretui atleisti V. Greičių iš AT pirmininko pareigų.

3) Surengti Seime konferenciją-diskusiją tema: „Kas sąlygoja (-ojo) valdžios ir jai paslaugių grupuočių išskirtinius veiksmus, susijusius su teisminės valdžios aukščiausiais postais?“. Rengti įstatymų pagrindus teismų tarėjų institucijai įvesti ir visuotiniams teisėjų rinkimams; nedelsiant pradėti svarbiausių teisėjų peratestavimą;

4) Įvesti visuotinį turto ir pajamų deklaravimą.

5) Priimti viešojo intereso gynimo įstatymą.

6) Rengti Seime įstatymų paketą, nukreiptą prieš korupciją, taip pat įgalinantį grąžinti neteisėtai užgrobtą ar išvogtą turtą valstybei ir nukentėjusiems piliečiams, įskaitant neteisingus teismų sprendimus.

7) Rengti įstatymų paketą, užtikrinantį nepriklausomą ir sąžiningą visų teisėsaugos pareigūnų darbą, pradedant jį, taip pat ir teisėjų atveju, nuo VSD, STT, Generalinės prokuratūros svarbiausių pareigūnų peratestavimo.

Gerbiami Seimo nariai, suteikite viltį žmonėms! Pirmas žingsnis pradedant eiti iš teisinio nihilizmo pelkės, į kurią įklampinta valstybė, – neatleisti Vytauto  Greičiaus iš AT pirmininko pareigų.

Lietuvių Fronto Bičiulių Vilniaus skyrius ir Lietuvos Nepriklausomybės gynimo Sausio 13-sios Brolijos asmeniškai pritariantys nariai:

Andrius Tučkus, Jadvyga Bieliauskienė, Mons. Alfonsas Svarinskas,
s. Nijolė Sadūnaitė, Stefanija Veversevičienė, Nijolė Angelė Baužytė,
Elena Atkočiūnienė, Teresė Tumėnienė, Dominykas Čepas,
Alvyda Sipienė, Leontina Telksnienė, Antra Vincė Karosienė

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija