2010 m. spalio 29 d.
Nr. 79
(1864)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Projektą „Gimtasis kraštas:  
įvykiai ir įspūdžiai“ remia:  

  

 

Istorija ir dabartis

Prie Piršeno ir Alaušų

Balninkų Šv. vyskupo Stanislovo bažnyčiai – 100 metų!

Irena PIPIKIENĖ

Kraštiečio dailininko K. Budrio-Kiaušinio
paveikslas „Balninkų bažnyčia“

Į bažnyčią įnešamas
šv. Lauryno paveikslas

Jubiliejines šv. Mišias aukoja
kun. Rimantas Laniauskas, Lietuvos
ir Latvijos provincijolas t. Gintaras
Vitkus SJ, t. Ladislovas Baliūnas SJ

Rugpjūčio 7–8 dienomis Aukštaitijoje, Balninkuose (Molėtų r.) vyko Šv. Lauryno atlaidai ir bažnyčios 100 metų jubiliejaus iškilmės.

Toje vietoje, kur susieina trijų rajonų (Ukmergės, Molėtų ir Anykščių) ribos, tarp penkių ežerų, apsuptas Aukštaitijos kalvų išsidėstęs labai senas ir gražus Balninkų miestelis. Pačiame miestelyje tyvuliuoja du ežerai – Piršeno ir Alaušų. Balnininkai jau kovų su kryžiuočiais laikais buvo svarbus lietuvių atramos punktas. Anot legendos, miestelio pavadinimas kilęs iš žodžio „balnas“, nes čia būdavo siuvami balnai LDK kariuomenei. Kryžiuočiai šią vietovę vadino „Balnike“ (1338 m.).

Nėra žinių, kada čia buvo pastatyta pirmoji bažnyčia. Parapija atsirado 1507 metais Zigmanto (1544–1572) laikais (mini dr. J. Gimbutas). Tada gal buvo pastatyta ir pirmoji bažnyčia. 1655 metais Balninkus sunaikino į Lietuvą įsiveržusi Maskvos kariuomenė, vėliau ir švedai. Šių nelaimių metu sunaikinti ir parapijos dokumentai. 1672 metais parapija atiteko kun. Jedževskiui, kuris aprašo, kad 1676 m. sausio 9  dieną čia apsilankęs  rado medinę bažnytėlę su vienu altoriumi, seną kleboniją, namuką ir klojimą. 1771 metais Juozapas Zybergas, Anykščių ir Balninkų seniūnas, pastatė naują bažnyčią, kurią  1773 metais pašventino kun. T. Polujanas. Bažnyčia tikriausiai buvo medinė, nes 1910 metais klebonas kun. Adomas Jusius su parapijiečiais pastatė naują raudonų plytų bažnyčią. Jos architektūra – romantiško ir gotiško stiliaus mišinys. Bažnyčią  1924 metais konsekravo Žemaičių vyskupas Pranciškus Karevičius. Tuomet parapijos knygose minėti 106 kaimai su 5143 katalikais. Dabar parapijoje tėra 67 kaimai ir apie 1200 katalikų.

Nuo šių metų vasaros pradžios bažnyčios klebonu paskirtas kun. jėzuitas t. Ladislovas Baliūnas. Jam ir teko garbė bei rūpestis organizuoti jubiliejinius renginius.

Išvakarėse vykusi miestelėnų talka išgražino gatves, aikštes, kiekvieną kampelį. Šeštadienį iškilmingas šv. Mišias aukojo svečiai kunigai – tai buvęs parapijos klebonas kun. Rimantas Laniauskas, pamokslą pasakė Lietuvos ir Latvijos jėzuitų provincijolas t. Gintaras Vitkus. Buvo pašventintas šv. Lauryno paveikslas, padovanotas bažnyčiai autorės – tautodailininkės, „Aukso vainiko“ laureatės, kraštietės Onos Pusvaškytės. Vietos dailininkas Kęstutis Budrys-Kiaušinis atidarė savo tapybos darbų parodą, susirinkusieji išklausė paskaitą „Balninkų bažnyčia – viena iš Lietuvos bažnyčių, 1910–2010 metų istorijos liudininkė“. Vakare vyko nuotaikinga vakaronė „Tarp ežerų“ ir koncertas.

Sekmadienį, antrąją šventės dieną, Sumos šv. Mišių auką aukojo ir pamokslą pasakė „Marijos radijo“ direktorius kun. Kęstutis Kėvalas.

Miestelyje ir bažnyčioje dvi dienas vykę prasmingi renginiai priminė balninkiečiams garbingą krašto istoriją, nuskaidrino nuotaikas ir kėlė pasiryžimą nuolat dėkoti Dievui už garbingus iš šio krašto kilusius ir čia dirbusius šviesuolius, už laimę gyventi šiame nuostabaus grožio kampelyje, prašyti Dievo ir toliau globoti ir saugoti mūsų šeimas, senelius ir jaunimą, visą Balninkų parapiją.

Balninkai, Molėtų rajonas
Kun. Ladislovo BALIŪNO SJ nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija