2012 m. kovo 9 d.    
Nr. 10
(1985)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai

Telšių vyskupijoje

Šilalės dekanate

Maldomis ugdomas pamaldumas

Grupė Rožinio kalbėtojų parapijos
namuose su klebonu dekanu
kanauninku dr. Algiu Genučiu

ŠILALĖ. Pasak kai kurių giliai tikinčių Šilalės parapijos tikinčiųjų, išsiugdyti tvirtą, gilų ir nuoširdų pamaldumą įmanoma tik dažnai ir nuoširdžiai meldžiantis. Ir tai tiesa. Juk kiekviena malda, jeigu ji dažnai ir nuoširdžiai liejasi iš besimeldžiančiojo lūpų, savaime jį artina prie Dievo. Ypač veiksmingai ugdomas tikinčiųjų pamaldumas, kai meldžiamasi bažnytinėje bendruomenėje. Tad Šilalės parapijos tikintieji, susirinkę į savo mielą ir žiemos metu šildomą (tuo pasirūpino klebonas kan. Algis Genutis, padedant Šilalės rajono savivaldybei) Šv. Pranciškaus Asyžiečio bažnyčią, ne tik šventadieniais, bet ir eiliniais vakarais itin daug meldžiasi. Ir tai daro ne tik individualiai, bet susibūrę į įvairias maldos grupes bei grupeles. Kai kuriose iš jų dalyvauja ir Šilalės parapijos kunigai. Kas vakarą būrelis moterų, vadovaujant parapijietei Birutei Lašaitienei, kalba Rožinį įvairiomis intencijomis. Kita grupė tikinčiųjų eina Kryžiaus kelią už mirusius. Šeštadieniais, prieš vakaro šv. Mišias, bažnyčios navoje prie Dievo Motinos statulos tikintieji kartu su kunigais – klebonu dekanu kan. A. Genučiu ir vikaru Justinu Palubinsku – gieda „Marijos valandas“. Dabar, Gavėnios metu, meldžiamasi prie kitos navos, prie Nukryžiuotojo giedami „Graudūs verksmai“. Visą Gavėnios metą penktadieniais po vakarinių pamaldų, o sekmadieniais prieš Sumą bažnyčioje einamas Kryžiaus kelias. Į jį įsijungia visi bažnyčioje esantys tikintieji. Be to, Gavėnios sekmadieniais, po Sumos, parapijos namuose giedami „Žemaičių Kalvarijos kalnai“ už šios parapijos mirusius kunigus ir parapijiečius.

Šilalės parapijos tikintieji labai aktyviai yra įsijungę į Rožinio kalbėjimą. Kiekvieno mėnesio pirmąjį sekmadienį, po Sumos, Rožinio kalbėtojai kartu su klebonu dekanu kan. dr. A. Genučiu aptaria tolimesnę Rožinio kalbėjimo eigą, pabendrauja prie arbatėlės. Į Gavėnios maldas yra pasiryžę aktyviai įsijungti ir šios parapijos skautai bei ateitininkai.

Pasak Šilalės parapijos tikinčiųjų, šitoks susitelkimas bendruomeninėms maldoms yra paskata kuo dažnesnei individualiai maldai namuose, įtraukiant visus šeimos narius.

Pranciškus ŽUKAUSKAS

Autoriaus nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija