Atnaujintas 2006 sausio 11 d.
Nr.3
(1403)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai

Totalus istorinės atminties ir teisingumo naikinimas

Tai, kas pastaruosius porą metų vyksta Lietuvoje, būtų galima įvardyti kaip totalų istorinės atminties ir teisingumo naikinimą. Prieš nepriklausomybę kovoję ir su okupantais kolaboravę veikėjai jau gali atsikvėpti ir netgi aukštai iškelti galvas.

Tai liudija Kauno miesto apylinkės teismo teisėjo Kęstučio Petkevičiaus, beje, taip pat buvusio okupantų kolaborantu, skirta 50 tūkst. litų bauda žurnalistui už tai, kad LKP (SSKP) Kauno padalinio buvusį vadovą Rimvydą Tvarijoną pavadino kolaborantu. Minėtoje byloje nagrinėjamos svarbios Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo laikotarpio aplinkybės, todėl teisėjo nesugebėjimas ar tiesiog nenorėjimas išlaikyti pilietišką poziciją bei tendencingas įvykių ir aplinkybių vertinimas pažeidžia visuomenės interesą ir paniekina tautos pripažintas vertybes.

Kauno miesto apylinkės teismo teisėjo požiūris į kolaboravimą, Aukščiausiojo Teismo kolegijos sprendimas, išteisinęs buvusį prezidentą Rolandą Paksą dėl kaltinimų valstybės paslapties išdavimu, bei Vilniaus apygardos administracinio teismo sprendimas leisti buvusiam Prezidento rėmėjui nuolat gyventi Lietuvoje sukėlė tikrą sumaištį.

Cinizmo persunkta kairiųjų valdžia ir jos išdrąsėjusių rėmėjų – įvairaus plauko ir lygio KGB veikėjų ir kolaborantų – klika suįžūlėjo ir rado nuoširdų palaikymą teismuose. Lietuvoje nebėra teisinės institucijos, turinčios paskutinio sprendimo galią, o tai iš esmės reiškia sumaištį ir nesibaigiančias interpretacijas bei spekuliacijas.

Kam už tai tenka atsakomybė? Kaltinti vien teisėjus būtų neteisinga. Juos į pareigas skiria politikai ir dažnai bando nurodyti, kokie turėtų būti vieno ar kito teismo sprendimai.

Kreipiamės į aukščiausius šalies pareigūnus, nuo kurių priklauso teismų veikla, reikalaudami apginti tautą nuo laisvės ir nepriklausomybės idealus niekinančių ir dėl to garbingo teisėjo vardo nevertų teisėjų savivalės.

Algirdas Petrusevičius,
Lietuvos kariuomenės kūrėjų savanorių sąjungos pirmininkas,
Lietuvos laisvės kovų dalyvis, Vyčio kryžiaus kavalierius

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija