Atnaujintas 2007 vasario 15 d.
Nr.13
(1510)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai

Gruzija nesiklaupia

Po Rusijos įvestos blokados ir nesibaigiančių grūmojimų tiesiogine agresija Gruzijos žmonės, nepaisant jų politinių pažiūrų, netgi esantys opozicijoje prezidentui Michailui Saakašviliui, įvykusiuose vietos valdžios rinkimuose pademonstravo savo pritarimą jo vykdomai politikai. Valdančiojo Vieningojo nacionalinio judėjimo kandidatai surinko daugiausia balsų. Ta proga prezidentas M.Saakašvilis savo kalboje iškėlė keturis istorinius uždavinius Rusijos puolamai Gruzijos valstybei. Pirmiausia garantuoti energetikos nepriklausomybę – kad Gruzija nepriklausytų nuo vienintelio ir labai nepatikimo energetikos šaltinio. Prezidentas pabrėžė, jog jau dabar Gruzija turi alternatyvų dujotiekį, pradėjusį veikti naftotiekį. Antra, pasiekti, kad paskutinis Rusijos kareivis paliktų Gruziją ir pagaliau išsipildytų daugiau nei 200 metų laukta gruzinų tautos svajonė. Trečias M.Saakašvilio iškeltas uždavinys – Gruzijos narystė NATO, užtikrinanti didesnes Gruzijos saugumo garantijas. Ketvirta – svarbiausias Gruzijos tikslas yra atkurti teisėtumą ir teisingumą visoje Gruzijos valstybės teritorijoje, įskaitant separatistų valdomą Abchaziją ir Pietų Osetiją.

Gruzijos prezidentas dar pabrėžė, jog daug kentėjusi tauta neleis išsipildyti Maskvos svajonėms, kad dėl įvestos ekonominės blokados ir karinio šantažo Gruzija palūžtų ir atsisakytų ginti savo valstybės nepriklausomybę.

Tuo tarpu Maskva tradiciškai bando apraminti pasaulio visuomenę dėl kilusio susirūpinimo vykdant beprecedentį spaudimą Gruzijai. Rusijos užsienio reikalų ministras S.Lavrovas ir atstovas Jungtinėse Tautose A.Čiurkinas, siekdami, kad pirmiausia Vašingtonas užmerktų akis dėl Rusijos vykdomos politikos Gruzijos atžvilgiu, užsiminė, jog Maskva gali paspausti stalinistinį Šiaurės Korėjos režimą, kad jis neįvykdytų savo grasinimų artimiausiu metu išbandyti branduolinį ginklą. Tačiau, kaip praneša užsienio informacijos agentūros, Pchenjanas jau įvykdė požeminį branduolinį sprogdinimą.

Informacijos agentūrų pranešimų, kad iš Lietuvos išsiųstas aukštas Rusijos diplomatas už šnipinėjimą ir už tai, jog bandė paveikti Lietuvos politikus nepriimti Gruziją palaikančios rezoliucijos, nepaneigė nei Lietuvos URM, nei VSD pareigūnai. O tai, kad tam rusų „diplomatui“ pavyko įkalbėti kai kuriuos politikus tuo klausimu, rodo tas faktas, jog socialliberalų parlamentaras Vaclavas Stankievičius, svarstant Seimo Užsienio reikalų komitete Lietuvos poziciją Gruzijos klausimu, ragino „nepulti“ Rusijos, nes, pasak jo, dar reikia išsiaiškinti, kas kaltas dėl susidariusios didžiulės įtampos Rusijos ir Gruzijos santykiuose.

Petras KATINAS

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija