2009 m. spalio 30 d.
Nr. 77
(1769)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai

Taikanti ir vienijanti vienuolyno aura

Bronius VERTELKA

„Palėvenio“ bendruomenės pirmininkė
Laimutė Juknevičienė (sėdi antra
iš kairės) su savo pagalbininkais

Palėvenės (Kupiškio r.) bendruomenė „Palėvenys“ įsikūrusi XVIII amžiuje statytame buvusiame dominikonų vienuolyne. Mintis burtis į bendruomenę kilo prieš trejetą metų, vykstant kaimo šventei, į kurią susirinko apie 150 žmonių. Į bendruomenę susibūrė Palėvenės, Buivėnų ir Aukštaičių kaimų žmonės (pastarieji du baigia nykti).

 Nors prieš 15 metų buvo atliktas nedidelis vienuolyno pastatų remontas, tačiau jie ir toliau griuvo, be to, vėl viskas buvo išdraskyta. Bendruomenė, norėdama čia turėti savo kampelį, mašinomis vežė šiukšles, dirbo net žiemą. Kad galėtų rinktis atšalus orams, pasistatė krosnį. Sutvarkė ir vienuolyno didžiąją salę, įsivedė elektrą: čia vyksta šventės, pažymimi bendruomenės narių jubiliejai, čia susirinkus neprailgsta ilgi žiemos vakarai. Nors dauguma bendruomenės narių jau pensinio amžiaus, jiems netrūksta išmonės.

Į vienuolyną užsuka svečiai, tačiau nėra žmogaus, kuris galėtų supažindinti su vienuolynu ir jo istorija, kuris įleistų į bažnyčią. „Pabūti gidu ar turėti raktą galėtų kuris nors bendruomenės narys, tarp jų yra gebančių pašnekėti“, – sakė bendruomenės pirmininkė Laimutė Juknevičienė. Ji turi priekaištų ir rajono savivaldybei: „Pagal panaudos sutartį vienuolynas bendruomenei išnuomotas tik 10 metų, o treji metai prabėgo kaip trys mėnesiai. Apie tai sakiau merui, bet jis tvirtino, kad sutartį bus galima pratęsti. O jeigu jo kitai kadencijai nebeišrinks, nežinia ar naujasis meras sutiks pratęsti sutartį“.

 Be vienuolyno pastatų ir gražios bažnyčios, Palėvenė neturi nei mokyklos, nei kultūros namų, nei sporto stadiono. Atlekia vaikai į kiemą kamuolio spardyti arba jaunimas čia mašinomis viražus išdarinėja. Nors draudžiantį ženklą pastatytų. Pasodinti gėlių irgi negalima, nors kiemas užverstas storu žemės sluoksniu. Sovietiniais metais vienuolynas buvo paverstas ūkiniais pastatais, padaryti didžiuliai vartai traktoriams.

Buvęs vienuolynas jau sulaukė svečių iš Prancūzijos ir Švedijos. Kas iš jų pageidavo, nakvynę gavo pas kaimo žmones, o kai kam vienuolyno salė ar kiemas miegoti tiko. Atvykusieji sakė, jog čia ypatinga vieta, skleidžianti ramybę.

Kupiškio rajonas
Autoriaus nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija