„XXI amžiaus“ priedas. Visuomenės gyvenimo analizė ir komentarai.

2007 m. rugsėjo 28 d., Nr. 5 (41)


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos


XXI amzius


ARCHYVAS
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai

Ar dešinieji turi galimybių išlįsti iš opozicijos apkasų?

Andrius Navickas

Rugsėjo pradžioje įvykusiame Tėvynės sąjungos Tarybos posėdyje priimti du svarbūs nutarimai. Pirma, apsispręsta nepratęsti sutarties dėl paramos socialdemokratų mažumos vyriausybei. Antra, tęsti derybas su Lietuvos krikščionimis demokratais, siekiant abiejų partijų susijungimo dar iki 2008 m. vyksiančių Seimo rinkimų. Abu šie sprendimai gali turėti didelę įtaką Lietuvos politiniam gyvenimui. Kita vertus, jie toli gražu nesudėlioja visų taškų, nebent sustiprina viltį, kad Tėvynės sąjunga gali rasti jėgų pasiūlyti alternatyvą ciniškam valdžios ir visuomenės atotrūkiui. Tačiau panašių lūkesčių, siejamų tiek su Lietuvos konservatoriais, tiek su krikščionimis demokratais, būta ir anksčiau. Deja, jau ne teko nusivilti. Gal todėl ir dabar skeptikų tikrai netrūksta.


Mainai ir monai

Jūratė Laučiūtė

Jūratė Laučiūtė

Mainos laikai, mainos papročiai, mainos vertybės...

Vertybės? - gal būt, nusistebės ne vienas, manantis, jog tikrosios vertybės nekinta, jei tik neatsiranda jėgų, sąmoningai siekiančių jas pakeisti ar bent sumenkinti jų reikšmę visuomenės gyvenime. Bet gyvenimas įneša savo pataisas ir į, atrodytų, mažiausiai taisymų ir mainymų reikalingus dalykus...

Ne vieną dešimtmetį lietuvių tauta dainomis, vainikais ir mitingais garbino veikėjus, kurie savo gyvenimą, sveikatą, gyvybę aukojo tam, kad būtų sukurta, atkurta, išsaugota nepriklausoma Lietuvos valstybė. Bet štai atėjo tokie laikai, kai valstybės nepriklausomybės idėja imama nuvertinti, o viešai abejoti jos verte tampa didesne "dorybe", negu viešas Kudirkos, Basanavičiaus ar pokario partizanų iškentėtų nepriklausomybės idėjų deklaravimas.


Naujoji AE - galimybė išsivaduoti iš priklausomybės nuo dujų?

Pokalbis su Seimo ekonomikos komiteto nariu Ramūnu Garbaravičiumi apie aktualijas energetikoje

–Iš Lietuvos aktualijų lauko vis nenyksta energetikos klausimai. Pirmiausia nerimą kelią dujų kainos.

- Pirmiausia noriu pabrėžti, kad šiandieninės kai kurių mūsų valstybės vadovų kalbos apie "Gazpromo" dujų kainų didinimą tik dėl dujų kainų reguliavimo tėra ne daugiau kaip viešųjų ryšių akcija. Kad "Gazpromas" kelia kainas, paskelbta jau seniai. V. Putinas aiškiai yra pasakęs, kad jokių lengvatinių kainų Europoje daugiau nebus. Tai reiškia, kad mes mokėsime šiek tiek mažiau negu vokiečiai, bet tik todėl, kad mums arčiau dujas transportuoti. Kalbos, kad mūsų valdžios vyrai važiuos tartis, derėtis ir dėl to dujų tiekėjams negalima reguliuoti kainų, yra tik bandymas rasti kitą kaltininką, kad buvo nepasiruošta kylančioms energetikos kainoms. Žinoma, dėl to bus bandoma apkaltinti Seimą.


Magiškasis realizmas Lietuvos - Rusijos santykiuose, arba kada tylios haliucinacijos virsta skaudžia realybe

Tomas Misiūnas

Literatūroje ir mene dažnai pasitaiko terminas "magiškasis realizmas". Įsigalėjusio ateizmo visuomenė įkvėpė Michailą Bulgakovą parašyti savo žymųjį romaną "Meistras ir Margarita" apie Maskvą, kuri nebetiki nei gėriu, nei blogiu. Pietų Amerikoje Gabrielis Garsia Markesas buvo vienas pirmųjų, kuris savo romane "Šimtas metų vienatvės" sugebėjo stebuklais, vykstančiais realybėje, paaiškinti ištiso žemyno gyvenimą ir konfliktus. Tačiau stebuklų pasitaiko ir politikos realybėje, ypač jų gausu kai kurių valstybių tarpusavio santykiuose. Tai neįtikėtini įvykiai, kurių negali (nenori) prognozuoti net didžiausi politikos žinovai (nes jiems tai panašu į haliucinaciją). Kita vertus, politikos žinovai mieliau linkę tikėti neįvykusiais stebuklais, tomis haliucinacijomis, kurios atitiktų jų pačių prognozes.


Švino junginių poveikis paaiškina didėjantį jaunimo kriminalinį agresyvumą

Dr. Stasys Bačkaitis

Great Falls, Virginia

Didėjant Lietuvoje jaunimo agresyvumui, dažnai ieškoma to priežasčių, svarstoma, kokie socialiniai ar auklėjimo faktoriai sąlygojo tokį asocialų ir neretai net savižudišką elgesį. Šiame straipsnyje pristatomas gana nelauktas apsinuodijimo švinu ir jo junginiais faktorius, galintis veiksmingai prisidėti prie šių dienų augančio agresyvumo problemų.

 
Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija