Atnaujintas 2003 m. birželio 4 d.
Nr.43
(1147)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Kultūra
Atmintis
Valstybė ir Bažnyčia
Aktualijos
Nuomonės
Istorijos vingiai


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Išrinkti skulptūrų simpoziumo laureatai

Geriausio darbo autoriumi išrinktas pirmą kartą simpoziume dalyvavęs skulptorius Stasys Juraška, sukūręs išraiškingą skulptūrą „Saldus miegas“

Skulptūrų simpoziumo iniciatorius ir rengėjas, viešbučio “Vilnoja” savininkas Vidmantas Martikonis sveikina antrosios premijos laimėtoją skulptorių Algirdą Kuzmą

Tomo Bauro (ELTA) nuotraukos

Gegužės 22-ąją Vilnojos ežero pakrantėje, Sudervėje, baigėsi trečiasis tarptautinis Lauko akmens (granito) skulptūrų simpoziumas “Vilnoja 2003”. Geriausio darbo autoriumi išrinktas pirmą kartą simpoziume dalyvavęs skulptorius Stasys Juraška, sukūręs išraiškingą skulptūrą “Saldus miegas”, vaizduojančią užsimerkusio berniuko galvą, padėtą ant rankos.
Antrąją premiją pelnė skulptorius Algirdas Kuzma už prieš trejus metus pradėtą kurti skulptūrą “Kryptis 3”, trečią - viešnia iš Armėnijos, žinoma skulptorė Mariam Akobjan už vieną iš dviejų Vilnojos skulptūrų parkui sukurtų skulptūrų “Didysis sprogimas”.
Šiais metais simpoziume dalyvavo septyni skulptoriai iš Lietuvos, Estijos, Rusijos, Ukrainos ir Armėnijos, dirbę su lietuvišku granitu. Visi autoriai buvo pagerbti simpoziumo uždarymo iškilmėse, kuriose dalyvavo Lietuvos dailininkų sąjungos ir Vilniaus dailės akademijos vadovai, didelis būrys dailininkų, verslininkų, žurnalistų, Vilniaus savivaldybės atstovų.
Per penkias simpoziumo savaites skulptorius Džiugas Jurkūnas sukūrė skulptūrą “Sugrįžusi obelis”, ukrainiečių skulptorius Grigorijus Kudlajenko - granitinį “Belaisvį”, svečias iš Rusijos Nikolajus Polukarovas - skulptūras “Pažvelk į dangų” ir “Muzika”, o estas Tionas Šmitas ežero paviršių papuošė rausvo granito “Širdimi” su trimis vamzdžiais, kurie gaudžia nuo stipresnio vėjo. Armėnė M. Akobjan, be apdovanotojo darbo, spėjo sukurti ir skulptūrą “Šachmatų karalius”.
Pasak skulptūrų simpoziumo iniciatoriaus ir rengėjo, viešbučio “Vilnoja” savininko Vidmanto Martikonio, “Vilnojos” simpoziumas tapo tradiciniu ir pritraukiančiu menininkus iš įvairių šalių. Per kelerius metus Vilnojos ežero pakrantes ir jo paviršių, viešbučio aplinką ir prieigas puošia per dvi dešimtis skulptūrų, kuriomis galima grožėtis ne tik pavasario simpoziumų metu, bet ir ištisus metus.
Idėja viešbučio teritorijoje įkurti Akmens skulptūrų parką V. Martikoniui kilo 2001 metais. Tuomet aštuoni žinomi Lietuvos skulptoriai sukūrė pirmuosius Akmens skulptūrų parko eksponatus. Pernai taip pat sukurta ryškių meno kūrinių, o šįmet, profesionalių dailininkų vertinimu, darbai pasirodė kiek silpnesni. Manoma, kad kitąmet vyks jau paskutinis Vilnojos simpoziumas, kuriame turėtų dalyvauti ir svečių iš tolimų šalių.

Pagal Eltą

© 2003 "XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija