Atnaujintas 2004 birželio 16 d.
Nr.45
(1248)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

Svetainė įkurta
2001 m. spalio 3 d.

RUBRIKOS

XXI Amžius


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai


PRIEŠPASKUTINIS NUMERIS

XXI Amžius


REKLAMA LAIKRAŠTYJE

Reklamos kaina - tik 1,00 Lt + PVM

Pageidaujančius prašome kreiptis į Redakciją

Šiame numeryje:

Šviesa galerijos languose

Dainose –
laisvės aušros
laukusiųjų viltys
ir godos

Kančios
poliarinė naktis

Tragedija
Žarstos kaime

„Mano tėvynė
yra prie jo širdies...“

Lemiamas balsavimas –
po dviejų savaičių

Pirmajame Prezidento rinkimų
rate laimėjo Valdas Adamkus
ir Kazimira Prunskienė
Valdo Kopūsto (ELTA)
nuotrauka

Vyriausioji rinkimų komisija, penktadienį ketinanti paskelbti galutinius pirmojo Prezidento rinkimų turo rezultatus, jau ruošiasi antrajam balsavimo ratui, kurį planuojama surengti birželio 27 dieną. Jame dėl Lietuvos Prezidento posto varžysis birželio 13 dieną daugiausia rinkėjų balsų pelnę Valdas Adamkus ir Kazimira Prunskienė.

„Lietuvos Prezidentas pirmajame rinkimų ture nėra išrinktas ir, kaip numato Konstitucija ir rinkimų įstatymas, po dviejų savaičių bus rengiamas pakartotinis balsavimas, kuriame dalyvaus daugiausia balsų gavę kandidatai“, - sakė pirmadienį Vyriausiosios rinkimų komisijos pirmininkas Zenonas Vaigauskas.


Rinkosi Taišeto politiniai kaliniai

Suvažiavimo salėje.
Dešinėje – prof. Ona Voverienė

Vėsus gegužės 21-osios rytas. Mažais pulkeliais į Seimo rūmus plaukia buvusieji Ozerlago, Taišetlago, Angarlago ir Bratsko politiniai kaliniai. Nemaža metų našta ir dar didesnės lageriuose patirtos fizinės bei dvasinės kančios lenkia jų pečius, stingdo žingsnius. Viena kita žilagalvė eina pasiramstydama lazdele. Tačiau jų visų akys spinduliuoja reto grožio vidine šviesa, žodžiais neišreiškiama ištikimybe ir meile Lietuvai.

Seimo rūmų fojė kiekvieną su pagarba ir meile pasitinka šio suvažiavimo organizatorė bei fotoalbumo „Naikintos, bet nenugalėtos kartos kelias“ sudarytoja, buvusi Taišeto ypatingai uždaro griežtojo režimo lagerio politinė kalinė, LPKS Vilniaus skyriaus kultūros, meno, istorinės atminties pirmininkė Natalija Gudonytė.


Gimęs po knygos ženklu

Feliksui Maksvyčiui – 95-eri

Angelė Buškevičienė

Feliksas Maksvytis
su žmona Valerija

Kraštotyrininkas, muziejininkas, Lietuvos knygų leidimo patriarchas arba tiesiog žmogus, gimęs po knygos ženklu, - taip ne vienas mokslo žmogus pavadina Feliksą Maksvytį, birželio 20 dieną sutinkantį 95-ąjį gimtadienį. Knygų leidybai ir platinimui jis paskyrė 70 savo gyvenimo metų su žmona Valerija – varguose ir džiaugsme. Visos gyvenimo negandos nepalaužė jo pasitikėjimo savo jėgomis ir ryžto dirbti savo krašto labui. „Bičiuliams jis – vyriškai dėmesingas ir atviras, nors reiklus ir principingas. Ėmęsis svarbių reikalų, visados nuodugniai viską apmąsto: ir dirba atkakliai, su žinančiojo galutinius rezultatus aistra bei įžvalgumu. Iš karto matyti: kad ir didelis gyvenimas už pečių – kone visas dvidešimtasis amžius, kad ir kalnas darbų įveikta, vis dar atrodo, jog Feliksas Maksvytis iki dugno neišsėmė savo energijos” , - taip apibūdina F.Maksvytį rašytojas Robertas Keturakis.


Skulptūrų parke – nauji kūriniai

Geriausio darbo autoriumi
balsų dauguma pripažintas
skulptorius Džiugas Jurkūnas
už kūrinį „Sugrįžusi obelis“

Ketvirtus metus iš eilės pavasarį Sudervės (Vilniaus r.) skulptūrų parke būna neramu. Iš įvairių pasaulio šalių pakviesti menininkai visą mėnesį intensyviai dirba. Po atviru dangumi įrengtoje aikštelėje akmenys kalami, pjaustomi tol, kol ima ryškėti būsimo darbo kontūrai, kol idėja įsikūnija kietame, pačios gamtos sukurtame riedulyje. Paskui organizuojamas darbų pristatymas. Geriausius renka pakviesti žiūrovai.


Popietė skambant poezijai
ir gitarai

Eilėraščius skaito (iš dešinės)
poetas Liudas Gustainis,
sėdi Vladas Vaitkevičius,
Alfas Pakėnas,
Edmundas Janušaitis

Gegužės 27-ąją į prieš porą metų atgaivintus tradicinius Poezijos pavasario skaitymus Kauno V.Kudirkos viešosios bibliotekos „Aušros“ filialas pakvietė Žaliakalnio poetų vyrų ketvertuką – Liudą Gustainį, Edmundą Janušaitį, Alfą Pakėną ir šios žinutės rašytoją.

Kartą per mėnesį rengiamuose literatūriniuose ketvirtadieniuose jau yra dalyvavę poetai Marija Macijauskienė, Robertas Keturakis, Aldona Ruseckaitė, Vladas Baltuškevičius ir Tautvyda Marcinkevičiūtė. Jaukiame „Aušros“ kambarėlyje anksčiau buvo pristatyta fundamentali Petro Palilionio knyga apie Juozą Grušą „Svajojęs gražų gyvenimą“, o šiemet kovą – Juozo Kundroto romanas „Sakmė apie knygnešį“.


Šventė klojimo teatro jubiliejų

Rūta AVERKIENĖ

Vienas iš Margionių
klojimo teatro spektaklių

Margionių klojimas vos talpino žiūrovus, vietinius margioniškius ir svečius, susirinkusius paminėti kaimui itin garbingos datos – Margionių klojimo teatro 75-erių metų jubiliejaus. Ta proga teatro artistai, jauni ir pagyvenę margioniškiai, prisiminė kaimo praeitį – savo pačių, tėvų ir senelių gyvenimus ir parodė vaidinimą pagal Emilijos Liegutės pjesę „Gyvenimas prie Skroblaus“. Jubiliejinėje šventėje dalyvavo ir Birštono Vienkiemio teatro (režisierė Dalia Banienė) artistai, suvaidinę Vijūno „Bobutės susipyko“.


Popiežiaus ir JAV prezidento susitikimas: vertinimai ir paskatinimai

Mindaugas BUIKA

Džordžas Bušas įteikė
popiežiui Jonui Pauliui II
Laisvės medalį

Svarbu ištaisyti klaidas

Dviejų įtakingiausių planetos žmonių – popiežiaus Jono Pauliaus II ir Jungtinių Amerikos Valstijų prezidento Džordžo Bušo – trečiasis susitikimas Vatikane, kaip ir reikėjo tikėtis, susilaukė plataus dėmesio žiniasklaidoje pirmiausia dėl tarptautinės padėties sudėtingumo. Tai buvo pagrindinė jų pokalbio tema. Prieš šį birželio 4 dieną vykusį susitikimą Šventojo Sosto sekretorius santykiams su valstybėmis (užsienio reikalų ministras) arkivyskupas Džiovanis Lajolas plačiame interviu italų laikraščiui „Il Corriere della Sera“ pažymėjo, kad JAV, kaip vienintelei pasaulio supervalstybei, „tenka pagrindinis vaidmuo pasaulyje ir dėl to pagrįstai laukiama, kad jos veiksmai bus paremti moralinėmis vertybėmis“. Ypač tai pasakytina apie taikos tarp tautų, saugumo ir solidarumo įgyvendinimą, ką patvirtina Jungtinių Valstijų „istorijos garbingiausi puslapiai“.

 
Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija