Atnaujintas 2008 vasario 15 d.
Nr.13
(1606)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

„Eucharistija, Lurdas ir ligonių pastoracija“

Mindaugas BUIKA

Masabielio grota,
kur apsireiškė Švč. M. Marija

Šv. Bernadeta Subiru (1844-1879)

Lurdo Dievo Motinos šventovę
kasmet aplanko milijonai maldininkų
iš viso pasaulio

Šv. Bernadetos Subiru gimtajame
name visada gausu lankytojų

Dievo Motinos vaidmuo

Praėjusi Pasaulinė ligonių diena Katalikų Bažnyčioje jau šešioliktą kartą celebruota ypač iškilmingai, kadangi tą dieną minėtos Švč. Mergelės Marijos apsireiškimo Lurde (Pietų Prancūzija) metinės buvo jubiliejinės: prieš 150 metų, 1858-ųjų vasario 11-ąją, prie Masabielio grotos vietinei mergaitei šv. Bernadetai Subiru pasirodžiusi Dievo Motina save įvardijo kaip Nekaltąjį Prasidėjimą. „Lurdo apsireiškimo 150-osios metinės, – rašo popiežius Benediktas XVI šiemetinei Pasaulinei ligonių dienai skirtame laiške, – kviečia mus nukreipti žvilgsnį į Švenčiausiąją Mergelę, kurios Nekaltasis Prasidėjimas yra didi bei neužtarnauta Dievo dovana moteriai, idant ji, nepaisydama jai teiksiančių išbandymų ir kančių, tvirtu bei nepajudinamu tikėjimu galėtų iki galo laikytis dieviškųjų planų“.

Šventasis Tėvas parinktoje minėto laiško temoje „Eucharistija, Lurdas ir ligonių pastoracija“ stengiasi susieti garsiosios Dievo Motinos šventovės jubiliejų su būsimuoju Tarptautiniu Eucharistijos kongresu, kuris birželio 15-22 dienomis vyks Kanados mieste Kvebeke. Pasaulinę ligonių dieną prasmingai kontempliuojant Eucharistijos slėpinį „ne tik švenčiamas žmogaus kančios veiksmingas dalyvavimas išganomajame Dievo darbe, bet ir tam tikra prasme ragaujami tikintiesiems pažadėti brangūs vaisiai. Taip su tikėjimu priimamas skausmas virsta vartais, pro kuriuos įžengiama į atperkamosios Jėzaus kančios slėpinį bei kartu su juo pasiekiama jo prisikėlimo ramybė ir laimė“, – laiške pažymi Popiežius.

Laiške taip pat nurodoma, kad Švč. Mergelės Marijos vaidmens išganymo plane apmąstymas atveda prie minčių apie Eucharistiją. Dar popiežius Jonas Paulius II savo paskutinėje enciklikoje „Ecclesia de Eucharistia“ rašė, kad Dievo Motina „yra Eucharistijos moteris visu savo gyvenimu. Bažnyčia, laikydama Mariją savo pavyzdžiu, pašaukta sekti ir jos ryšiu su švenčiausiuoju Slėpiniu“. Todėl nėra ko stebėtis, kad Švč. Mergelės Marijos ypatingas garbinimas Lurde, kur kasmet apsilanko daugiau kaip šeši milijonai maldininkų, bei kitose didžiosiose Dievo Motinos šventovėse visame pasaulyje yra lydimas kasdiene Eucharistijos celebracija, Švč. Sakramento adoracija ir kitomis eucharistinio pamaldumo formomis.

„Būtent Sūnus suburia mus apie Eucharistijos stalą, skatindamas savo mokinius rodyti meilės kupiną dėmesį kenčiantiems bei sergantiems, kuriuose krikščionių bendruomenė atpažįsta savo Viešpaties veidą, – pastebi Benediktas XVI. – Tad esame raginami asmeniškai įsipareigoti tiems ir toms, kurie išgyvena sunkumus, nes kiekvieno krikščionio pareiga iš tiesų yra kartu su Kristumi būti duona, laužiama tam, kad pasaulis gyventų“. Šventasis Tėvas daro išvadą, kad ne tik ligoniai ir kenčiantys, bet ir sveikatos apsaugos sielovadoje dirbantys iš Eucharistijos turėtų semtis reikiamų dvasinių jėgų tai labai atsakingai veiklai.

Gyvenimo ir kančios prasmė

Nuoširdžiai sveikindamas Pasaulinės ligonių dienos proga „visus ligonius ir visus jais įvairiopai besirūpinančius“, Šventasis Tėvas linki, kad ypatinga šių metų šventės tema įgalintų pabrėžti šventųjų Mišių, Eucharistinės adoracijos ir Eucharistijos kulto svarbą. Jis kviečia kuo dažniau atnašauti Eucharistijos auką ligoninėse ir kituose sveikatos apsaugos centruose, slaugos namuose įrengtose koplyčiose, stengiantis jas „paversti tvinksinčia širdimi, kurioje Jėzus nepaliaujamai aukoja savo Tėvui, kad žmonija gyventų!“ Toks pamaldumas ir Eucharistijos dalijimas negalios ištiktiems ir kenčiantiems ligoniams yra didelė paguoda, padedanti suprasti išganomąją kančios vertę.

Komentuodamas aptarto popiežiaus Benedikto XVI laiško 2008 metų Pasaulinei ligonių dienai esminius bruožus Popiežiškosios sveikatos apsaugos sielovados tarybos pirmininkas kardinolas Chavjeras Losanas Baraganas padarė išvadą, jog medicinos tarnystė yra daugiau nei tik fizinė pagalba sergantiems. Ji turi stengtis ligoniui atsakyti į rūpimus klausimus apie gyvenimo ir kančios prasmę. „Vienintelis kelias į išsilaisvinimą nuo kentėjimo yra Jėzus Kristus, kuris savuoju kryžiumi sunaikino mirtį ir visas mirties pasekmes, ligotumą, skausmą ir kentėjimą“, – sakė kardinolas Pasaulinės ligonių dienos išvakarėse duotame interviu katalikų žinių agentūrai „Zenit“. Taigi Kristus įveikė blogį, žmonijos prigimtinę nuodėmę, priimdamas ją į save iki mirties aukos ir iš tos mirties iškyla prisikėlimo pergalė. „Eucharistija tokiu būdu yra galutinė pergalė“ – ją popiežius Paulius VI savo enciklikoje „Mysterium Fidei“ pagrįstai vadina „nemirtingumo medicina“, priminė kardinolas Ch. Losanas.

Popiežius Benediktas XVI įvairiomis progomis primena tikintiesiems, kad Eucharistija yra krikščioniškojo gyvenimo centras. Posinodiniame apaštaliniame paraginime „Sacramentum caritatis“ jis pabrėžė, jog „mūsų bendruomenės, švęsdamas Eucharistiją, turėtų suvokti, kad Kristaus auka yra už visus ir kad Eucharistija dėl to kiekvieną į Jį tikintį verčia tapti perlaužta duona už kitus“. Šis supratimas suteikia stiprybės sveikatos apsaugos srityje dirbančiam sielovados darbuotojui, nes čia „Eucharistija yra suprantama kaip viatikas, kaip pastoracinė pagalba“, – aiškino kardinolas Ch. Losanas. Tame kontekste ligonių sielovadinė globa, kaip minėta, tampa atsakymu į didžiuosius gyvenimo klausimus Viešpaties mirties ir prisikėlimo šviesoje.

Nekaltojo Prasidėjimo žinia

Kaip ir kitose pasaulio vyskupijų katedrose, vasario 11-osios vakarą Vatikano Šv. Petro bazilikoje aukojamos šv. Mišios, skirtos prisiminti Švč. Mergelės Marijos apsireiškimus Lurde ir kartu celebruoti Pasaulinę ligonių dieną. Celebracijai vadovavo Popiežiškosios sveikatos apsaugos sielovados tarybos pirmininkas kardinolas Ch. Losanas. Kadangi šią savaitę Vatikane vyksta Gavėnios rekolekcijos, visi popiežiaus Benedikto XVI vieši pasirodymai bei susitikimai yra atšaukti, todėl jis negalėjo dalyvauti ir minėtose Pasaulinės ligionių dienos pamaldose. Šv. Mišių homilijoje kardinolas Ch. Losanas reiškė viltį, kad susitelkę į Švč. Mergelės Marijos apsireiškimų Lurde apmąstymus, ligoniai geriau supras, kaip tapti atvirais Dievo planui, įskaitant Sūnaus didžiosios kančios ir mirties išgyvenimą.

Būdama kryžiaus papėdėje Dievo Motina tapo Motina visiems tiems, kurie tiki į Jėzų, ir juos priėmė savo rūpestingon ir švelnion globon. Ji yra „guodžianti Motina par excellence kenčiančiam pasauliui“, – sakė kardinolas Ch. Losanas, melsdamas Švč. Mergelės Marijos užtarimo, paramos ir kančios apmaldymo bei išgydymo. To tikėtis yra visiškai įmanoma dėl jos ypatingo ryšio su išganomąja Kristaus auka.

Pasaulinės ligonio dienos renginiai Romoje vasario 11 dieną buvo iškilmingai pradėti procesija, kurios metu į Šv. Petro aikštę buvo atgabentos Lurdo regėtojos prancūzės šv. Bernadetos Subiru relikvijos. Kartu su tūkstančiais maldininkų auksinį relikvijorių lydėjo 18 policininkų, jojusių ant žirgų, eskortas. Vidurdienio pamaldoms Šv. Petro aikštėje vadovavęs Vatikano bazilikos arkikunigas kardinolas Andželas Komastris sakė, kad Švč. Mergelė Marija, prieš 150 metų pasirodžiusi šv. Bernadetai Lurde, patikėjo jai žinią pasauliui, kadangi ta mergaitė turėjo „jautrią ir nuolankią sielą, ir buvo pasirengusi bei gebėjo priimti Dievo mokymą“.

Kaip minėta, popiežius Benediktas XVI negalėjo dalyvauti šiose iškilmėse dėl Vatikane vykstančių Gavėnios rekolekcijų. Tačiau šia tema jis kalbėjo vasario 10-ąją į Šv. Petro aikštę sekmadienio vidudienio „Viešpaties Angelas“ maldai susirinkusiems 40 tūkstančių maldininkų. Šventasis Tėvas sakė, kad Gavėnios pradžia pranašišku būdu sutampa su apsireiškimų Lurde 150-osiomis metinėmis. „Ketveriems metams praėjus po to, kai palaimintasis popiežius Pijus IX paskelbė Nekaltojo Prasidėjimo dogmą, Švč. Mergelė Marija pasirodė šv. Bernadetai Subiru prie Masabielio grotos pirmą kartą 1858-ųjų vasario 11-ąją, – priminė Šventasis Tėvas maldininkams. – Po to sekė kiti pasirodymai, lydėti nepaprastų įvykių, ir galiausiai Švenčiausioji Mergelė atsisveikindama su jaunąja regėtoja – tuomet Bernadeta turėjo tik 14 metų – vietiniu dialektu jai pasakė „Aš esu Nekaltasis Prasidėjimas“.

Ši Dievo Motinos žinia toliau sklinda iš Lurdo, primindama Jėzaus žodžius, pasakytus pradedant jo viešąją misiją, kuriuos mes dažnai girdime šiomis Gavėnios dienomis: „Atsiverskite ir tikėkite į Evangeliją“, melskitės ir atgailaukite, kalbėjo popiežius Benediktas XVI. Jis ragino priimti Švč. Mergelės Marijos kvietimą, kuris atspindi Kristaus mokymą, ir prašyti, kad padėtų su tikėjimu „įžengti“ į Gavėnią ir išgyventi šį malonės laiką būnant kupiniems vidinio džiaugsmo ir dosnaus įsipareigojimo.

Padėjo pasirengti Komunijos priėmimui

Į Lurdą švęsti 150 metų jubiliejaus nuo Dievo Motinos apsireiškimų ir Pasaulinę ligonių dieną buvo susirinkęs stebėtinai didelis šitam laikotarpiui piligrimų skaičius (70 tūkstančių) iš Prancūzijos ir užsienio šalių. Žiemos sezonui šio regiono viešbučiai ir svečių namai paprastai uždaromi iki vasaros, bet šiuo metu jie vėl atviri ir priima gausias maldininkų minias. Jų skaičių, matyt, padidino dar 2007 metų gruodį popiežiaus Benedikto XVI paskelbti visuotiniai atlaidai, skirti Lurdo šventovės jubiliejui, ir vietinės diecezijos sudaryta speciali sielovadinė programa, pavadinta „Dvylika Lurdo misijų“.

Pasaulinės liginių dienos šv. Mišias Lurdo šventovėje aukojo 29 vyskupai ir daugiau kaip 800 kunigų.

Celebracijai vadovavęs Lurdo ir Tarbo vyskupas Žakas Perjė sakytoje homilijoje pabrėžė, kad svarbiausia „Lurdo misija yra būti maldos mokykla, vieta, kurioje galima susikaupti giliai meditacijai“. Atsižvelgdamas į šiemetinės Pasaulinės ligonių dienos temą, ganytojas homilijoje nagrinėjo Eucharistijos kulto svarbą. Be kita ko, jis atkreipė dėmesį, kad Masabielio grotoje Švč. Mergelės Marijos statula stovi dešinėje pusėje, o Eucharistijos aukai skirtas altorius yra viduryje, kadangi Eucharistija yra viso pamaldumo ir garbinimo centras. Lurde apsireiškusi Dievo Motina ragino šv. Bernadetą ir katalikus rodyti didesnį pamaldumą ne jai pačiai, o Jėzui ir Eucharistijai, sakė vyskupas.

Jis pastebėjo, kad per apsireiškimus, kurių 1858 metais iš viso buvo aštuoniolika, Švč. Mergelė Marija padėjo jaunajai Bernadetai pasirengti Pirmosios Komunijos priėmimui. Regėtojai iš pradžių nebuvo leista priimti šv. Komuniją kartu su bendraamžiais vaikais, kadangi nepakankamai mokėjo katekizmą. Katekizmas buvo parašytas prancūzų kalba, o mergaitė kalbėjo tik vietiniu dialektu. Tačiau pasinaudojusi iš Dievo Motinos gautomis žiniomis šv. Bernadeta pagaliau galėjo priimti Švenčiausiąjį Sakramentą tarp 17 ir 18 apsireiškimo.

Vyskupas Ž. Perjė taip pat nurodė, kad vadinamasis Jubiliejaus kelias, tai yra su šv. Bernadetos gyvenimu susijusios vietos Lurde, kurias nuosekliai rekomenduojama aplankyti visuotinių atlaidų gavimui, prasideda parapijinėje bažnyčioje, kurioje regėtoja buvo pakrikštyta, ir baigiasi koplyčioje, kurioje priėmė Pirmąją Komuniją. Taigi, visas Jubiliejaus kelias Lurde yra iš esmės pasirengimas Eucharistijai, kurios priėmimas vainikuoja piligrimystę. Baigdamas homiliją ganytojas priminė, kad kai Švč. Mergelė Marija pasirodė šv. Bernadetai, ji buvo linksma ir šypsojosi. Iš tikrųjų Lurdas yra laimės ir pasitikėjimo vieta tūkstančiams piligrimų, kurie čia atvyksta ieškoti fizinės ir dvasinės sveikatos. Tačiau tam taip pat reikia ir atgailos, ir atsivertimo, ką ypač svarbu žinoti šiuo liturginiu Gavėnios laikotarpiu.

Popiežiaus Benedikto XVI vizito į Lurdo Dievo Motinos šventovę laukiama rugsėjo mėnesį.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija