„XXI amžiaus“ priedas jaunimui, 2017 m. sausio 13 d., Nr.1 (206)

PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno



ARCHYVAS
2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai
2015 metai
2016 metai

Jaunųjų migrantų pažeidžiamumas

Apie Popiežiaus kreipimąsi Pasaulinei migrantų ir pabėgėlių dienai

Mindaugas Buika

Tarp Sirijos karo pabėgėlių daug vaikų

Papiktinimai ir Evangelijos perspėjimas

Pratęsdamas dar nuo Pirmojo pasaulinio karo laikų (1915 metų) kasmet Katalikų Bažnyčioje minimos Pasaulinės migrantų ir pabėgėlių dienos tradiciją, popiežius Pranciškus (sekmadienį, sausio 15-ąją) gvildens svarbią temą „Nepilnamečiai migrantai, pažeidžiami ir bebalsiai“ ir paskelbtame kreipimesi primins labai aiškų Jėzaus mokymą dėl mažųjų globos prioriteto: „Kas dėl manęs priima tokį vaikelį, tas priima mane“ (Mk 9, 37) ir griežtą perspėjimą dėl jų išnaudojimo pasekmių: „Kas papiktintų vieną iš šitų mažutėlių, kurie mane tiki, tam būtų geriau, kad asilo sukamų girnų akmuo būtų užkabintas jam ant kaklo ir jis būtų paskandintas jūros gelmėje“ (Mt 18, 6). Šventasis Tėvas nurodo ir tuos būsimuosius papiktinimus, besišaukiančius dangaus keršto, kai vyksta prekyba vaikais, kai jie įtraukiami į prostituciją ir pornografiją, išnaudotojiško darbo ir karinės tarnybos vergovę, prekybą narkotikais ir kitas organizuoto nusikalstamumo formas, pažeidžiant Tarptautinėje vaikų teisių konvencijoje įtvirtintas nuostatas.


Rygoje vyko naujametinis Taizė jaunimo susitikimas

Taizė bendruomenės prioras
brolis Aloyzas kvietė
jaunimą pamąstyti apie viltį

Gruodžio 28-ąją Rygoje prasidėjo Taizė bendruomenės rengiamas naujametinis Europos jaunimo susitikimas. Jame dalyvavo maždaug 15 tūkst. dalyvių ne tik iš Latvijos, bet ir kitų Europos šalių bei iš kitų žemynų (mažos grupelės buvo atvykusios netgi iš Honkongo ir iš Pietų Korėjos). Svečius į savo namus priėmė latvių šeimos, parapijos, ne tik katalikų, kurie Latvijos sostinėje ir visoje šalyje nesudaro tikinčiųjų daugumos, bet ir kitų krikščionių bendruomenės, vienuolynai. Jaunimo priėmimo akcijoje dalyvavo Rygos miesto valdžia ir suteikė jaunimo susitikimo organizatoriams galimybę naudotis mokyklų patalpomis. Susitikimo programoje – maldos ir bendravimas įvairiose Rygos miesto bendruomenėse ir senamiesčio bažnyčiose, bendri susitikimai Rygos arenoje ir Dauguvos saloje esančiame parodų centre, kuris buvo ir šio jaunimo susitikimo logistinis centras.


Taizė broliai sujungė Baltijos šalis

Sausio 2 dieną, pasibaigus Europos jaunimo Taizė susitikimui Rygoje, į Vilnių atvyko daugiau kaip dvidešimt Taizė brolių, šv. Andriaus seserys bei seserys šaritės ir daugiau kaip šimtas nuolatinių Taizė savanorių iš Italijos, Prancūzijos, Brazilijos, Kosta Rikos, Korėjos, Honkongo, Gvatemalos, Argentinos, JAV, Kenijos, Tanzanijos, Senegalo, Indijos, Indonezijos, Filipinų ir kitų šalių.

Taizė bendruomenės vyresnysis br. Aloyzas, atsisveikindamas su Rygos susitikimo dalyviais, sakė: „Baltijos šalys, nors ir būdamos labai skirtingos, yra vieningos. Nepamirštama, kad siekdamos nepriklausomybės jos vieną dieną sudarė žmonių grandinę, kuri tęsėsi per visas tris šalis, iš šiaurės į pietus. Dėkojame Baltijos šalims už jų drąsą, svetingumą ir tikėjimą“. Už Lietuvą atsakingas Taizė bendruomenės brolis Žanas Marija (Jean-Marie) pasakojo, kad tik nusprendus, jog tarptautinis žiemos susitikimas vyks Rygoje, broliams kilo mintis sujungti visas Baltijos šalis ir jas aplankyti. Dėl to, pasibaigus susitikimui Rygoje, dalis brolių išvyko į Taliną, o dalis – į Vilnių.


Ką duoda rašinių rašymas apie ekologiją

Bronius VERTELKA

Rašinių konkurso laureatai –
moksleiviai iš Naujamiesčio
Dominykas Židonis ir Agnė Bučaitė –
su savo mokytoja metodininke
Jurgita Klimavičiūte

PANEVĖŽYS. Gruodžio 16-ąją Kraštotyros muziejaus Edukacijų klasėje vyravo šventinė nuotaika. Čia vyko rajono moksleivių rašinių konkurso ekologine tema nugalėtojų paskelbimo ceremonija. Susirinkusieji bendravo susėdę prie stalų, vaišinosi lietuviškais obuoliais, skanavo jų sultis, gardžiavosi vaistinių augalų arbata. Visi jautėsi kaip pakilioje, nuoširdžioje šventėje.

Nuo 2010 metų Panevėžio rajono Savivaldybės administracija rengia rašinio ekologine tema konkursą rajono gyventojams, bendrojo ugdymo mokyklų ir neformaliojo švietimo mokyklų mokiniams. Siekiama skatinti rajono gyventojus ugdytis ekologinę pasaulėžiūrą, kelti aplinkos apsaugos problemas ir ieškoti jų sprendimo būdų, plėtoti ekologinį ir aplinkos apsaugos švietimą. Pasiūlytos temos: šeimos daržas – maistas, vaistas, sveikata, ekologinė gyvensena, sveika gamta – sveikas žmogus, kraštovaizdžio saugojimas, puoselėjimas.


Moksleivių sukurtas virtualus turas kviečia iš naujo atrasti pažįstamas miesto gatves

Moksleiviai lankosi Kauno
tvirtovės regioniniame parke

Kaunas. Miesto savivaldybės Vinco Kudirkos viešoji biblioteka įgyvendino projektą „Mano gatvė 360 laipsnių kampu“, skirtą vaikų ir jaunimo informacinių technologijų, meniniams ir kitiems bendriesiems gebėjimams ugdyti bei skatinti domėtis savo gyvenamąja aplinka ir jos istorija.

Trys moksleivių grupės, vadovaujamos patyrusių gidų, Rolandos Girskienės ir Ovidijaus Jurkšos, vaikščiojo po savo gyvenamas apylinkes, bendravo su vietiniais gyventojais, domėjosi išlikusiais istoriniais pastatais ir rinko medžiagą apie išskirtinius įvykius. Į ekskursijų maršrutą buvo įtrauktos įdomiausios Šančių bei Kauno rajono vietos, pradedant ąžuolyne esančiu piliakalniu, daug dėmesio skiriant carinio laikotarpio Kauno tvirtovės statiniams bei baigiant Garliavos miestelio bendruomenės pastatais.


Jaunųjų kūryba

Samanta ir Santa Kuraitės žengia į meno pasaulį

Samanta ir Santa Kuraitės

Samanta ir jos sesuo dvynė Santa – menininkės iš prigimties. Ir piešia, ir rašo, ir labai giliai jaučia kiekvieną gyvenimišką smulkmeną. Šios merginos, atrodo, yra ne iš šio laikotarpio – jautrios ne tik grožiui, bet ir gėriui – iš jų vidaus plaukia toks švelnus lyriškas gerumas, mielumas, empatija kiekvienam, kuris yra silpnesnis ar nusivylęs. Situacijos pačios suranda šias merginas. Jos nenusisuks į šalį, išgirdusios inkščiantį šuniuką, jos pajus, kad sunkiai renka riedančias ašaras vargeta senučiukė, kad kažkas vis laukia jų. Samantai ir Santai ir pačioms teko nemažai patirti žmonių abejingumo, gal dėlto jos ir stipriau jaučia trauką padėti. Merginos mokosi Kauno „Aušros“ gimnazijos 12 klasėje.

Negalima jų darbelių priskirti kuriai nors vienai, kaip sako merginos, jos abi prie kiekvieno būna prisilietusios, kažką dirbusios kartu; ar tai būtų trumpas pamąstymas, ar piešinys, abiejų rankos vienodai lietėsi, abiejų širdys kalbėjo kaip tikrų identiškų dvynių. Nuopelnų dar tik pradžia, bet jų vis daugėja: Samanta tapo Kauno miesto moksleivių kūrybinių darbų konkurso „Savoji svajonių ir siekimų žemė“ laureate, o jos sesuo Santa yra užėmusi trečiąją vietą „Kauno vandenų“ surengtame plakatų konkurse „Vanduo: vartok ir saugok!“ Abi aktyviai dalyvauja įvairiuose renginiuose, konferencijose (respublikinėje mokytojų ir mokinių konferencijoje „Moksleivi, kaip gyveni?“, „Moralinis politinis nerimas ir mokykla“), konkursuose („Esu (ne)tolerantiškas, nes...“, „Laisvės kontūrai...“), lietuvių kalbos ir literatūros bei filosofijos olimpiadose.

 
Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija