Atnaujintas 2003 m. birželio 13 d.
Nr.46
(1150)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Ora et labora
Lietuva
Krikščionybė ir pasaulis
Katalikų bendruomenėse
Darbai
Mums rašo
Atmintis
Nuomonės
Pasaulis


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Kolumbo kapo paslaptys

Teigiama, kad šioje dėžėje ilsisi Kristobalio Kolono, kitaip Kristoferio Kolumbo, palaikai. Ant dėžės prikalta plokštelė su užrašu ispanų kalba: “Čia ilsisi Kristobalio Kolono kaulai, pirmojo admirolo ir Naujojo pasaulio atradėjo. R.I.P.”

EPA-ELTA nuotrauka

Ispanų mokslininkai tyrinėja bronzinį kapą, kuriame, spėjama, yra palaidotas Kristoferis Kolumbas. Mėginama išsiaiškinti paslaptį, kur iš tikrųjų ilsisi didysis keliautojas.
Kol kas dėl K. Kolumbo palaikų ginčijasi Dominikos Respublika ir Ispanija. Problemą, kur palaidotas pirmasis Ameriką atradęs europietis, ispanai pasiūlė išspręsti DNR testavimu. Mat tikrai žinoma, kur yra palaidotas K. Kolumbo sūnus, belieka palyginti sūnaus ir ginčijamų palaikų genetinę medžiagą - DNR. Be to, rugsėjį mokslininkai atvėrė K. Kolumbo jaunesniojo brolio Diego kapą, kuris duos tyrėjams papildomų faktų.
Mokslininkai turi parengti mėginius iš palaikų, kuriuos ketinama grąžinti į kapą Sevilijos katedroje.
“Paimsime tik žirnio sėklos didumo mėginį”, - aiškino Grenados universiteto teismo medicinos katedros ekspertas Chosė Antonijus Lorentė Akosta. Jis, šiaip atliekantis nusikaltimų ir tėvystės įrodymų DNR testus, sako, kad visas testavimo procesas truks pusę metų. Palaikų suirimo laipsnis taip pat kelia daugiau problemų negu paprastai.
Be to, dar tikimasi nustatyti, ar K. Kolumbas yra kilęs iš Italijos uosto Genujos, ar Ispanijos salos Viduržemio jūroje - Maljorkos.
Tuo tarpu Dominikos Respublikos atstovai vis dar tebesvarsto, ar leisti mokslininkams tikrinti šioje Vest Indijos saloje palaidotus palaikus, kurie laikomi esą K. Kolumbo. Mat prieš mirdamas Ispanijos mieste Valjadolide 1506 metais, Amerikos atradėjas reikalavo, kad jo kūnas būtų palaidotas Karibų jūros Haičio saloje. Todėl dabar dėl šios laidojimo vietos nesutaria saloje esančios dvi valstybės - Dominika ir Haitis. Pasak istorikų, būtent čia turėjo būti atgabenti K. Kolumbo ir jo sūnaus palaikai.
Jei šie žmonės tikrai buvo palaidoti Vest Indijoje, jų palaikams ramybės nebuvo - įsikišo politikai. Ligi šiol teigta, kad jie buvo keliami du kartus. Pirmą sykį palaikai buvo perkelti į Kubą 1795 metais, o paskui į Seviliją - 1898 metais, kai Kuba atsiskyrė nuo Ispanijos.
Tačiau prieš 12 metų Dominikos sostinės Santa Domingo katedroje darbininkai atrado urną, ant kurios užrašytas Kolumbo vardas. Šie palaikai buvo perlaidoti prie paminklo, pastatyto didžiajam tyrinėtojui šiame mieste.

Pagal Reuters-ELTA

© 2003 "XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija