Atnaujintas 2006 rugsėjo 1 d.
Nr.65
(1465)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai

Neaiškūs dalykai Kryme

2017 metais baigiasi Rusijos ir Ukrainos vienos sutarties terminas. Ši sutartis – dėl Sevastopolio ir kitų Rusijos Juodosios jūros karo laivyno bazių nuomos Kryme. Neatsitiktinai jau dabar vietiniai rusakalbiai, kurstomi Maskvos ir specialiųjų instruktorių, rengia protesto demonstracijas, siunčiamos peticijos į Kremlių reikalaujant baigti ceremonytis su Ukraina ir pasiimti „šventą rusų žemę“ – Krymą.

Dabar, be fašistuojančių rusų nacionalistų, iškilo ir Krymo totorių problema. Tiesa, ji atsirado devintajame praėjusio amžiaus dešimtmetyje, kai Krymo totoriams, Stalino ištremtiems į Sibirą ir Kazachstaną, buvo pagaliau leista sugrįžti į savo gimtinę. Jau tada Krymo totoriai ėmė atvirai kalbėti apie nacionalinės autonomijos statusą Krymo pusiasalio totoriams. Vietiniai totoriai niekada nesitaikstė su vietinių rusų beveik atvirai reiškiama neapykanta dėl neva buvusio bendradarbiavimo su vokiečiais Antrojo pasaulinio karo metais.

Rugpjūčio viduryje kurortinio Bachčisarajaus miesto turgavietėje įvyko riaušės. Šioje turgavietėje daugiausia prekiauja rusai. Šis turgus egzistuoja kokius 15 metų. Totoriai jau seniai piktinasi, kad turgavietė pastatyta ant jų protėvių kaulų, nes toje vietoje buvo totorių kapinės. Vietinė valdžia pažadėjo totorių bendruomenei, jog po metų turgavietė bus panaikinta, ir aistros kiek atlėgo. Tačiau kai rugpjūčio 11 dieną naujasis Ukrainos premjeras Viktoras Janukovičius atvyko į Bachčisarajų ir pirmiausia susitiko su Krymo totorių medžliso pirmininku Mustafa Džemiliovu, rusų „patriotai“ labai supyko. „Tai tiesioginis slavų įžeidimas“, – piktinosi Krymo rusų jaunimo organizacijos vadovė Nadežda Poliakova. Esą nekreipdamas dėmesio į vietinę valdžią, kurioje dominuoja rusai, premjeras pažadėjo totoriams jau rugsėjo pabaigoje uždaryti turgų. Todėl „slavai“ surengė triukšmingą protesto demonstraciją, o totoriai atsakė tuo pačiu. „Patriotiniai“ ne tik Krymo, bet ir centriniai Rusijos laikraščiai paskelbė, jog totoriai cheminiais ir dūminiais užtaisais užmėtė rusų prekeivius, o turgavietę aptvėrė metalinio tinklo tvora ir ją blokavo. Savo ruožtu panašių priemonių ėmėsi ir rusai. Žodžiu, konfliktas gerokai sujaukė Bachčisarajaus, kaip kurorto, gyvenimą. Rusijos spauda, pamiršusi Ukrainos „nacionalistus“, ėmė šaukti visais balsais, jog Krymą purto totorių pogromai. Dar daugiau, imta gąsdinti, kad Krymo pusiasalis gali tapti „Ukrainos Čečėnija“.

Politologas Michailas Leontjevas rašo: „Jeigu Ukrainos valdžia ir toliau taip pat elgsis, tai neabejotinai Kryme gali iškilti panašus į Čečėniją konfliktas. Totoriai daro viską, kad pusiasalis gautų nacionalinės autonomijos statusą. Jūs tiktai pažvelkite į totorių gyvenvietes. Jose pastatyta daugybė namų ir kitų pastatų, kuriuose niekas negyvena. Totoriai stato namus savo vaikams ir vaikaičiams ir persikelia į vis naujas teritorijas, taip sudarydami teritorinę erdvę savo vaikams. Be to, totorių korta lošia Ukrainos nacionalistai, kurstydami totorius prieš čia gyvenančius rusus. O visa tai remia ir finansuoja Turkija. Tai liečia mus visus. Todėl privalome nedelsdami imtis priemonių ir nutraukti šį totorių ir turkų žaidimą“.

Petras KATINAS

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija