2009 m. lapkričio 13 d.
Nr. 80
(1772)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai

Vilkaviškio vyskupijoje

Lazdijų dekanate

Paminėti kunigai

Simnas. Spalio 18 dieną Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų bažnyčioje vyko čia dirbusių kunigų atminties valanda. Renginį organizavo klebonas kun. Gediminas Bulevičius, pranešimą apie čia dirbusius kunigus skaitė Kauno medicinos universiteto profesorius Arvydas Šeškevičius. Jis papasakojo, kad Simno kapinėse yra palaidoti miestui nusipelnę net keturi kunigai: klebonas Ambraziejus Glovackis, Simne klebonavęs 41 metus (1845–1886), Sebastijanas Valentinas (1887–1897), Vincentas Martynas Vaičiūnas (1897–1909) ir Jonas Valaitis (1904–1911). Daug kam buvo nežinoma, kad du kunigai palaidoti ties Simno bažnyčios didžiosiomis durimis – Juozas Ivanavičius ir Mikalojus Miškauskas. Ne taip seniai Simne mirė ir šventoriuje palaidoti du kunigai: Juozapas Matulevičius, kuris dirbo 18 metų (1967–1985 m.), ir Vytautas Vaitauskas.

Prof. A. Šeškevičius pranešime prisiminė ir kitus Simne dirbusius kunigus: dekaną Vincentą Šeškevičių, dirbusį 30 metų, kentėjusį už tikėjimo liudijimą ir mirusį Kuibyševo kalėjime, taip pat kalėjusį Kazimierą Krušnauską, Prienų „Žiburėlio“ gimnazijos įkūrėją ir direktorių Feliksą Martišių, rėmusį našlaičius ir neturtinguosius mokinius; taip pat vaikų ir jaunimo mylimą Juozapą Bertešką, Praną Lingį, Lietuvos Nepriklausomybės laikais parapijos namuose režisavusį dramos spektaklius, Vaclovą Vaičiūną, dėl sovietinio persekiojimo pasitraukusį į Kolumbiją ir ten jau mirusį.

Profesorius kvietė neužmiršti pasimelsti ir už gyvuosius kunigus čia, Simne, dirbusius ir dabar sėkmingai tarnaujančius žmonių dvasiniam augimui: arkivyskupą Sigitą Tamkevičių, kurio dėka čia, Simne, gimė istorinė „Bažnyčios kronika“, darbštųjį ir visų parapijiečių mylimą vyskupą Juozapą Žemaitį, prelatą Vytautą Gustaitį. Liko jų darbai, taurios asmenybės šviesa, dvasios turtai – į juos turime įsižiūrėti, juos pažinti, vertinti ir atsidėkoti. „Taip pat maldoje prisiminkime dabartinį Simno bažnyčios kleboną, sėkmingai dirbantį ir daug nuveikusį bažnyčios ir parapijos labui Gediminą Bulevičių. Pajuskime jo darbų prasmę, jo buvimą šalia mūsų, jo dvasios gerumą“, – sakė prof. A. Šeškevičius.

Tokie renginiai ir Simno bažnyčioje dirbusių kunigų darbų priminimas įpareigoja visus didžiuotis mūsų šviesuoliais, jų neužmiršti ir gerbti jų atminimą.

Jūratė Smaidžiūnienė,
Simno bibliotekos bibliotekininkė

 

Šakių dekanate

PLOKŠČIAI. Spalio 25 dieną, sekmadienį, Švč. Mergelės Marijos Vardo bažnyčioje klebonas kun. Antanas Urbanavičius aukojo šv. Mišias už šios parapijos Vaiguviškių kaime gimusį kunigą ir garsų istoriką Joną Matusą (1899–1962), nuo 1944 metų gyvenusį Vokietijoje, o nuo 1948-ųjų – JAV, Niujorke. Bažnyčios šventoriuje, minint 110-ąsias jo gimimo metines, buvo pastatytas ir pašventintas Rūpintojėlis (jį išdrožė Zigmas Sederevičius).

Romas BACEVIČIUS

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija