2011 m. rugsėjo 9 d.
Nr. 64
(1944)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai

Krepšinio čempionate

Romas BACEVIČIUS

Rezultatyviausi Lietuvos rinktinės
žaidėjai Rimantas Kaukėnas
ir Mantas Kalnietis džiaugiasi
pataikę efektingą metimą

Lietuvoje vykstantis 37-asis Europos krepšinio čempionatas, prasidėjęs Klaipėdos, Šiaulių, Panevėžio ir Alytaus arenose, pabaigė pirmąjį etapą. 24 šalių komandos, kiekviename pogrupyje išsiaiškinusios po tris stipriausias, toliau kovą tęsia Vilniuje, „Siemens“ arenoje. Po pirmojo etapo paaiškėjo, kad  čempionatą baigė ir namo važiuoja iš A grupės (žaidė Panevėžyje) – Didžiosios Britanijos, Lenkijos ir Portugalijos, iš B grupės (žaidė Šiauliuose) – Izraelio, Italijos ir Latvijos, iš C grupės (žaidė Alytuje) – Kroatijos, Bosnijos ir Hercegovinos bei Juodkalnijos, o iš D grupės (žaidė Klaipėdoje) – Bulgarijos, Ukrainos ir Belgijos komandos. Į atkrintamųjų varžybų E grupę pateko Prancūzija, Serbija, Ispanija, Turkija, Lietuva, Vokietija, o į F grupę – Makedonija, Rusija, Slovėnija, Graikija, Gruzija, Suomija. Gal kiek netikėtas Gruzijos ir Suomijos patekimas į atkrintamąsias varžybas, bet daug rungtynių baigėsi nedideliu skirtumu ir dažnai bet kuri komanda galėjo laimėti. Iš tiesų, kaip pažymi specialistai, visos komandos moka žaisti krepšinį, ir nė vienos pergalės ar pralaimėjimo negalima laikyti didele staigmena. Dvejos rungtynės baigėsi po pratęsimų. Kelios rinktinės apie savo tolesnį likimą sužinojo tik po paskutiniųjų rungtynių.


„Lietuva tikrai niekuo nenusikalto Vilniaus krašto lenkams ir Lenkijai“

Lietuvos lenkų tautinės
bendruomenės atstovas, Fondo
„Vilniaus klodai“ pirmininkas
Ryšardas Maceikianecas

Šiandieniniai Lietuvos – Lenkijos santykiai kaip niekad prasti, ir nematyti jokių prošvaisčių, kad artimiausiu metu imtų gerėti. Kodėl toks ryškus pablogėjimas? Kokioms jėgoms naudinga, kai tarp Vilniaus ir Varšuvos nėra vienybės? Kodėl Lenkijos politikai demonstratyviai žemina Lietuvos valdžios atstovus? Kodėl kurstomi Vilniaus krašto lenkai? Kodėl Seinuose ir Punske buvo išniekinti lietuviški vietovių užrašai? Ar tikrai lietuviai kuo nors nusikalto Vilniaus krašto lenkams ir Lenkijai?


Vyrai, baikite kariauti su moterimis!

Viešas laiškas Lietuvos Generalinei prokuratūrai

Štai jau dveji metai vyksta beveik niekuo nepagrįsti prokuratūros ir teismų susirėmimai su terorizmu kaltinama klaipėdiete Egle Kusaite. Eglę ir jos motiną bei tetą kankinančią nesibaigiančią kovą tikrai galima įvardinti kaip juodžiausius susirėmimus, jei ne dar blogiau. Po beveik metus trukusio įkalinimo Lukiškių izoliatoriuje terorizmo rengimu kaltinama Eglė Kusaitė buvo išleista, tačiau nei jos byla buvo nutraukta, nei buvo palikta ji ramybėje. Netrukus Eglė Kusaitė buvo suimta ir antrą kartą, tačiau, kaip vėliau nustatė teismas, vėlgi nepagrįstai ir vėl paleista iš Lukiškių kalėjimo. Prokurorai ją kaltino palaikant ryšį su Rusijoje suimtaisiais Magmadovais, jų motina. Teisme jai pavyko įrodyti, kad ji tik norėjusi pasakyti, jog jos pažįstami yra nekalti ir tą norėjo pasakyti Rusijos generaliniam prokurorui. Teismas nustatė, kad kaltinamoji Eglė Kusaitė tiesiogiai su Rusijoje gyvenančia suimtųjų Magmadovų motina apie parodymus nekalbėjo ir paslapčių neišdavė, tačiau prokuroras M. Dūda ir vėl buvo atkaklus – jis ieškojo pretekstų pasodinti merginą į kalėjimą. Tokie Eglės Kusaitės išgyvenimai, tampymai po kalėjimus, teismus, pas prokurorus ir advokatus gali bet ką nuvaryti į kapus. Eglė, nors ir palaužta, tačiau nepasidavė. Dar labiau gyvenimą Eglei gadino prokuroras J. Laucius, vedęs „teroristės“ E. Kusaitės bylos ikiteisminį tyrimą. Tik po didelių vargų Eglei ir jos advokatams pavyko jį nušalinti nuo bylos vedimo, tačiau prokuroras ir toliau ginklų kovoje prieš merginą nesudėjo ir dar su didesniu pašėlimu pradėjo kovoti su beginkle mergina, anksčiau jo kaltinama terorizmu. Dabar jis „suranda“ savo telefone kaltinamosios tariamai siųstą grasinančią SMS žinutę ir teigia, kad „grasinimai“ nužudyti ar pakenkti atsiliepė jo ir jo šeimos sveikatai. Prokuroras tai daro žinodamas, kad prie mobiliųjų (kaip ir bet kurių kitų) Eglės ir kitų ją ginančių moterų telefonų yra prisijungęs VSD, žino, kad VSD agentai, kuriems suteiktos visos galios, kokias turėjo ir KGB okupacijos metais, bet kuriuo metu gali daryti bet kokias provokacijas.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija