Atnaujintas 2002 m. spalio 25 d.
Nr.81
(1088)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Krikščionybė šiandien
Lietuva
Aktualijos
Ora et labora
Darbai
Likimai
Visuomenė
Nuomonės
Pasaulis


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai

Prieš prekybą moterimis
Tarptautinė konferencija Esene, vykusi birželio 26 - liepos 4 dienomis

""Prekyba žmonėmis yra sukrečiantis įžeidimas žmogiškajam orumui ir grėsmingas esminių žmogaus teisių pažeidimas. Jau II Vatikano Susirinkimas yra atkreipęs dėmesį į "vergovę, prostituciją, moterų ir vaikų pardavinėjimą bei žeminančias darbo sąlygas, kur žmonės yra laikomi pasipelnymo įrankiais, o ne laisvais ir atsakingais individais", kaip į "niekšybę, nuodijančią žmogiškąją civilizaciją, ir labiau pažeminančią tai darančiuosius, negu skriaudžiamuosius. Tai skaudžiausiai užgauna Kūrėjo garbę" ("Gaudium et Spes",27).

Popiežius Jonas Paulius II
Laiškas Vatikano sekretoriui tarpvalstybiniams santykiams, arkivyskupui Jean Louis Tauran, konferencijos "Dvidešimt pirmojo amžiaus vergovė" proga 2002 m. gegužės 15 d.

Eseno konferencijos dalyvės (iš kairės):
Ona Gustienė (Lietuva), sesuo Eugenija Bonetti (Italija), Natalija Bandera (Ukraina), Marcela Ulloa (Ispanija)

Socialinė pagalba prekybos moterimis aukoms

ISPANIJA. Pagalbos projekto "Esperanza" ("Viltis") darbuotoja Marta Gonsalez supažindino konferencijos dalyvius su Ispanijos įstatymų galimybėmis stabdant prekybą žmonėmis, papasakojo apie pastangas padėti nukentėjusiesiems. Pagalba teikiama ne tik prostitucijos, bet ir priverstinio darbo aukoms. Nors projektas veikia palyginti neseniai, jau padėjo apie 170 moterų iš Lotynų Amerikos, Rytų Europos, kalbėjo pranešėja, tarp rytų europiečių paminėdama ir Lietuvą. "Espernazos" bendradarbiai seka spaudos publikacijas prekybos žmonėmis tema ir reguliariai skelbia kritinę jų analizę, kad ši informacija kaip švietimo, prevencijos medžiaga būtų naudojama, pvz., Lotynų Amerikoje. Dirbama išvien su policija ir nevyriausybinėmis organizacijomis Ispanijoje ir aukų kilmės kraštuose. Svarbu bendradarbiauti su vietos NVO, kad būtų galima padėti išsiunčiamoms moterims. Ispanijoje nėra specialaus įstatymo prieš prekybą žmonėmis, prekeiviai teisiami, remiantis kitais įstatymais - už išnaudojimą, vertimą užsiimti darbu prieš žmogaus valią ir t.t. Baudžiama iki ketverių metų laisvės atėmimo. "Sakyčiau, labai mažai..." - teigė prelegentė. (Palyginimui galime pasakyti, kad teisiniu požiūriu Lietuva šioje srityje pažangesnė - neseniai įsigaliojo prekybą žmonėmis kaip nusikaltimą tiesiogiai įvardijantis įstatymas, ir bausmės numatytos didelės - iki aštuonerių metų laisvės atėmimo. Mūsų bėda yra praktiškoji, įstatymo taikymo, pusė. Sugauti nusikaltėliai ar jų aplinka iš kailio neriasi, baugindami nukentėjusiąsias, potencialius liudininkus, kad tik išvengtų griežto atpildo. Iki šiol įvyko tik keletas teismų, pritaikius minėtą įstatymo straipsnį, nors dramatiškų istorijų apie Vakarų Europos ir Izraelio viešnamiams parduotas Lietuvos pilietes pilna žiniasklaida.)