Atnaujintas 2005 gruodžio 30 d.
Nr.99
(1400)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Teisingai įvertinkime kolaborantų veiklą

Dėl Lietuvos Respublikos asmenų, slapta bendradarbiavusių su buvusios SSRS specialiosiomis tarnybomis, registracijos, prisipažinimo, įskaitos ir prisipažinusių apsaugos

Kai Lietuvai ir jos žmonėms buvo ypač sunku kovoti su sovietų okupantais už Lietuvos laisvę ir nepriklausomybę, dešimtys tūkstančių šalies asmenų slapta bendradarbiavo su buvusios SSRS specialiosiomis tarnybomis. Jie kolaboravo ir vykdė okupantų užduotis bei pavedimus – sekė, skundė, vykdė išdavystes, trėmė, žudė Lietuvos žmones ir kenkė okupuotai Lietuvai.

Lietuvos nepriklausomybės metais buvo priimtas Lietuvos Respublikos asmenų, slapta bendradarbiavusių su buvusios SSRS specialiosiomis tarnybomis, registracijos, prisipažinimo, įskaitos ir prisipažinusiųjų apsaugos arba liustracijos įstatymas. Nemaža dalis ankščiau paminėtų asmenų nepasinaudojo įstatymo suteiktomis galimybėmis.

Galiojančiame liustracijos įstatyme neišvengta ir trūkumų dėl prisipažinimo trukmės, minėtų asmenų ankstesnės veiklos vertinimo savalaikiškumo po prisipažinimo, jų veiklos vertinimo komisijos sudėties, jos skyrimo, veiklos užtikrinimo ir finansavimo bei slapta bendradarbiavusių asmenų dabartinės veiklos ribojimo.

X Lietuvos politinių kalinių sąjungos suvažiavimas, įvykęs gruodžio 17 dieną, apsvarstęs iškeltą klausimą, kreipiasi į Lietuvos Respublikos Prezidentą, Seimą, Vyriausybę ir pareiškia:

Priimant liustracijos įstatymo pakeitimus būtina pašalinti minėtus trūkumus ir gerai išsiaiškinti priežastis, dėl kurių dalis slapta bendradarbiavusių su buvusios SSRS specialiosiomis tarnybomis asmenų nepasinaudojo galiojančio įstatymo nuostatomis bei pareiškė norą tai padaryti šiuo metu.

Asmenų, slapta bendradarbiavusių su buvusios SSRS specialiosiomis tarnybomis, veiklos vertinimo komisijos nariais turėtų būti tik Lietuvos piliečiai, nekolaboravę su sovietų okupantais.

Komisijos ir jos darbo grupės veikla turėtų būti užtikrinta biudžetiniu finansavimu.

Gediminas Dobkevičius,
suvažiavimo pirmininkas

Elena Anevičienė,
suvažiavimo sekretorė

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija