Atnaujintas 2003 m. gegužės 14 d.
Nr.37
(1141)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Lietuva
Krikščionybė ir pasaulis
Susitikimai
Darbai
Žvilgsnis
Literatūra
Likimai
Atmintis
Aktualijos
Nuomonės
Pasaulis
Istorijos vingiai


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Vakarų pasaulis niekada nesuskils…

Po Irako režimo žlugimo ir palyginti greito karo, Maskvoje neslepiama savo nusivylimo, jog neišsipildė slaptos ir atviros viltys, kad amerikiečiai Irake įklimps ilgam, nukraujuos, susilpnės ekonomiškai. To nusivylimo neslepia daugelis aukštų Rusijos pareigūnų. O politikos strategai jau skelbia Kremliui savo rekomendacijas, kaip susidariusioje situacijoje dabar turi elgtis Maskva, nes amerikiečiai esą visokiais būdais stengiasi parodyti, kas yra pasaulio šeimininkai. Štai ką šiomis dienomis, susitikęs su žurnalistais, kalbėjo Rusijos mokslų akademijos Europos instituto direktorius akademikas Nikolajus Šmeliovas. Verta pacituoti kelis jam užduotus klausimus ir atsakymus į juos. Tuo labiau kad Maskva, sprendžiant iš paskutiniųjų Rusijos užsienio reikalų ministro Igorio Ivanovo ir kitų politikų pasisakymų, N.Šmeliovo rekomendacijas vykdo. Štai keli klausimai akademikui N.Šmeliovui, kuriuos pateikė Rusijos laikraščio „Nezavissimaja gazeta“ politikos apžvalgininkas E.Berlinas, ir atsakymai į juos.


Žingsnis SSRS atkūrimo link?

„Didysis integracijos ketvertas“ – V.Putinas. A.Lukašenka, L.Kučma ir N.Nazarbajevas

Minint sovietinės armijos dieną, Maskvoje netikėtai pasirodė ir kartu su Rusijos prezidentu V.Putinu vainikus prie nežinomo kareivio kapo padėjo Ukrainos, Baltarusijos ir Kazachstano prezidentai L.Kučma, A.Lukašenka ir N.Nazarbajevas. Daugeliui buvo labai netikėtas keturių NVS šalių prezidentų bendras pareiškimas apie būtinybę stiprinti ir spartinti „integracinius procesus“. Paskelbtas ir galutinis tikslas: regioninės integracijos organizacijos įkūrimas.
Šis keturių NVS šalių vadovų susitikimas ir bendras pareiškimas buvo netikėtas netgi labai gerai informuotiems politologams ir politikos apžvalgininkams. Pranešama, kad susitikimas buvo rengtas labai paslaptingai, anot vieno rusų žurnalisto, beveik „konspiracinėmis sąlygomis“. Apie jį nežinojo net Rusijos pramonininkų ir verslininkų sąjungos prezidiumas ir jo vadovas Arkadijus Volskis, iš anksto visada žinantis, kas dedasi Kremliaus virtuvėje. Apie rengiamą susitikimą V.Putinas nieko nesakė ir prieš tai vykusiame jo susitikime su didžiaisiais Rusijos oligarchais. Tad apie ką susitarė keturi prezidentai?