2010 m. balandžio 28 d.
Nr. 32
(1817)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Lenkijos karinė kontržvalgyba žino L. Kazcynskio žūties paslaptį?

Mindaugas Peleckis

Lenkijos prezidentas
Lechas Kazcynskis

Kol Lenkijos prezidento Lecho Kazcynskio ir su juo skridusių žmonių žūties paslaptis tebėra mįslė, kaimyninės šalies spaudoje pasirodė informacijos, jog yra viena tarnyba, kuri tiksliai žino, kas nutiko balandžio 10-ąją prie Smolensko. Tai – Lenkijos karinė kontržvalgyba (SKW, Służba kontrwywiadu wojskowego).

Kas gi yra ši paslaptinga organizacija, apie kurią kalbama tik puse lūpų? SKW įkurta 2006 m. spalio 1 dieną kartu su SWW (Lenkijos karine žvalgyba). Šios tarnybos atsirado 2006 metais reformavus Lenkijos žvalgybos sistemą. Žvalgybininkai yra pavaldūs Lenkijos vyriausybei, Gynybos ministerijai, jų veiklą kontroliuoja Seimo Specialiųjų tarnybų komitetas. SKW ir SWW nėra pavaldūs prokuratūrai.

SKW sudaryta iš 22 skyrių, tarp kurių – išsamūs archyvai, gera technologinė bazė, analitikų korpusas, bazės Varšuvoje, Krokuvoje, Poznanėje, Liubline ir Gdynėje. 17-asis skyrius – SKW vadovo biuras.

Viena didžiausių pastarųjų metų SKW sėkmių – GRU (Rusijos Federacijos karinės žvalgybos) agentūros demaskavimas Lenkijoje ir dviejų agentų išsiuntimas į Rusiją 2008-aisiais.

SKW yra atidariusi Komunistų nusikaltimų muziejų, kuriame dokumentuota NKVD agentų veikla Lenkijoje po karo.

2007 metais SKW biblioteka išleido Anatolijaus Golicyno (Golitsyno) knygą „Nauja – tai pakeista sena“, parašytą dar 1984 metais, kurioje pasakojama apie dezinformaciją, kurią naudoja KGB, joje buvo išpranašautas ir komunistinio bloko žlugimas.

Knygos autorius A. Golicynas gimė 1926 metais Ukrainoje. KGB majoras buvo pagautas CIA (CŽV) agentų 1961 metais, kai kirto Suomijos ir Švedijos sieną, ir nuskraidintas į JAV. Tuometinis CIA kontržvalgybos skyriaus (CI) direktorius (ADDOCI) Jamesas Jesus Angletonas asmeniškai užverbavo A. Golicyną. Šis papasakojo apie KGB verbavimo ir darbo su agentais metodus. 1962 metais KGB vadas Vladimiras Semičastnyj liepė nužudyti A. Golicyną, bandė jį diskrediduoti, tačiau sovietams nepavyko – buvęs agentas išdavė daug šnipų: Kimą Philby, Donaldą Duartą Macleaną, Guy Burgessą, Johną Vassallą, Aleksandrą Kopatzky ir kt. Būtent A. Golicyno dėka paaiškėjo, kad britų žvalgas K. Philby dirbo sovietams. A. Golicyną J. J. Angletonas vadino vertingiausiu šnipu, patekusiu į Vakarus, kiti jį kritikavo kaip konspiracijos teorijų kūrėją. Įdomu tai, kad būtent A. Golicynas pareiškė, jog Kinijos ir Sovietų Sąjungos tariamas susipykimas buvo dirbtinis, skirtas Vakarams apgauti, ir kad Sovietų Sąjungos žlugimas buvo specialiai suplanuotas, kad Vakarai būtų prisijaukinti, o Europos Parlamento dėka vėliau visa Europa taptų neutralia, socialistine. 1995 metais knygoje „Perestroikos melas“ (The Perestroika Deception) A. Golicynas aiškino, kad KGB galia išlieka didžiulė, nesvarbu, kokie kosmetiniai pakeitimai padaryti. Pasak žvalgo, dar 1959 metais KGB dirbo prie perestroikos plano, kuriuo, remiantis Sun Tzu, norėta apgauti visą pasaulį, kad Sovietų Sąjunga nėra bloga.

Būtent tai mums reikia žinoti, norint suprasti Sovietų Sąjungos bei Rusijos Federacijos slaptųjų tarnybų gudrybes. Lenkų kontržvalgyba jas, atrodo, jau perprato. Nuo 2008 metų SKW vadovaujantis pulkininkas Janu-szas Nosekas – istorikas, baigęs studijas Liublino Jono Pauliaus II katalikų universitete, vėliau mokėsi ekonomikos. Nuo 1992 metais – žvalgybininkas. Stažavosi FBI (FTB) akademijoje Quantico mieste JAV.

Kaip pranešė dienraštis „Rzeczpospolita“, visą kelią nuo Varšuvos iki Smolensko Lenkijos prezidento lėktuvas buvo sekamas specialiu GPS įrenginiu, kuris buvo įdėtas į skraidyklę. (Suprantantiems lenkiškai – plačiau apie tai reportaže: http://wiadomosci.onet.pl/2157243,11,kontrwywiad_wojskowy_monitorowal_lot_tu-154,item.html.) GPS prietaisas SKW žvalgybininkams parodė pagrindinius skrydžio duomenis (aukštį, greitį, vietą), pilotų pokalbius, galbūt dar kokią nors svarbią informaciją. Kol kas SKW savo išvadų nepaskelbė. Jos bus atskiros nuo Lenkijos prokurorų išvadų.

Beje, prieš keletą mėnesių, kaip praneša Lenkijos ir Vokietijos naujienų agentūra „Polskaweb“, paslaptingai dingo pagrindinis SKW dešifruotojas. Iki šiol, kaip pranešama, šis žmogus nerastas. Spėjama, kad jo dingimu galėjo pasirūpinti Rusijos arba Kinijos specialiosios tarnybos. Specialistas žinojo itin slaptą NATO ir Lenkijos karinę informaciją.

SKW moto – ištrauka iš Senojo Testamento Siracido knygos: „Kas išduoda paslaptį, netenka pasitikėjimo, – artimo draugo jis niekad neras. Juk žaizdą galima aptvarstyti, po barnio galima susitaikyti, bet kas išdavė paslaptį, tam nėra vilties“ (Sir 27, 16, 21).

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija