„XXI amžiaus“ priedas apie gyvybės apsaugą Nr.10 (59)

2005-iųjų spalio 15 d.


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

zvilgsniai

PRO VITA

Sidabrine gija

Horizontai

Atodangos


XXI amzius


ARCHYVAS
2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Paliatyvioji medicina. Ieškojimų kelias

Benjaminas ŽULYS

Saulėgrąža - Lietuvos
paliatyviosios medicinos
draugijos simbolis

Padėti išeiti iš gyvenimo

Kauno miesto kultūros centre, o kitą dieną – Kauno arkivyskupijos konferencijų salėje įvyko aktualūs pokalbiai apie plačiajai visuomenei dar nelabai žinomą paliatyviąją mediciną. (Pagal Pasaulio sveikatos apsaugos organizacijos apibūdinimą, paliatyvioji medicina – tai būdas, kuriuo gerinama pacientų kentėjimų profilaktika. Dar galima sakyti, kad tai – globa, rūpestis.) Šie susitikimai su medikais, Katalikų Bažnyčios atstovais, politikais, kitais žmonėmis surengti pažymint dvi progas. Pirmą kartą spalio 8-oji buvo minima kaip Pasaulinė paliatyviosios pagalbos diena. Ji bus minima ir ateityje. Be to, sukako dešimt metų, kai įkurta Lietuvos paliatyviosios medicinos draugija (LPMD). Šia proga buvo pristatyta šios draugijos prezidento, Kauno medicinos universiteto (KMU) profesoriaus Arvydo Šeškevičiaus knyga „Dešimt ieškojimo metų“. Bendrijos simbolis – saulėgrąža, gyvybės, saulės augalas, žvelgiąs į saulę. Jis puošė susitikimų patalpas, tomis gėlėmis buvo apdovanoti susitikimų dalyviai.


Medicinos diagnostikos centre – profilaktika, diagnostika ir gydymas

Kun. Ričardas Doveika šventina
naujas Medicinos diagnostikos
centro patalpas. Antras iš dešinės -
Centro direktorius Laimutis Paškevičius
Valdo Kopūsto (ELTA) nuotrauka

Vilniuje, Medicinos diagnostikos centro naujajame priestate, bus teikiamos moderniausios tyrimų, fizioterapijos ir dienos chirurgijos paslaugos. Pastarąsias pacientai galės gauti išsimokėtinai. Trijose naujose Dienos chirurgijos centro operacinėse, kur bus atliekamos beveik visos chirurginės operacijos ir procedūros, sutelkta pati moderniausia įranga. Pavyzdžiui, kataraktos operacijoms naudojamas ne tik Lietuvoje, bet ir Baltijos šalyse vienintelis ultragarso aparatas, kuris užtikrina maksimalų procedūros saugumą. Persikėlęs į trijų tūkstančių kvadratinių metrų priestatą centras plečia ir laboratorinių tyrimų įvairovę. Moderni vėžio susirgimų diagnozavimo ir tyrimo įranga leis nustatyti ankstyvąsias vėžio stadijas ir net ikivėžinius pakitimus. Kelis milijonus litų kainavusiu magnetiniu rezonansu centre tiriami beveik visi vidaus organai - širdis, galva, nugaros smegenys, pilvo ertmės organai. Pasak medikų, ypač daug žmonių domisi sąnarių tyrimais, tačiau dalis pacientų negali jais pasinaudoti, nes šių paslaugų nekompensuoja valstybė.


Kova už tautos dorovę

Marius KUNDROTAS

„Homoseksualistai puola!“,
„Netradicinės šeimos nėra tautos
ateitis!“, „Abortai: teisė žudyti.
Teisė gyventi“, - tokiais plakatais
mirgėjo Europos aikštė pikete
„Už sveiką jaunimą, stiprią
šeimą ir vaiko teises“

Rugsėjo 28 dieną Lietuvos Respublikos Seime vyko konferencija “Politika ir moralė”. Ją organizavo prof.Arimantas Dumčius. Nepaisant numatyto gana gausaus pranešėjų būrio, šiame renginyje savo pranešimus perskaitė tiktai keturi: arkivyskupas Sigitas Tamkevičius, profesoriai Arimantas Dumčius ir Bronius Genzelis bei psichologė Palmira Rudalevičienė. Europarlamentaro, prof.Aloyzo Sakalo pranešimą perskaitė jo padėjėja, o prof.Krescencijaus Stoškaus, dr.Lilijanos Astros ir Andriaus Navicko tekstai buvo išspausdinti tiktai knygelėje, kurioje surašyta visa numatytoji konferencijos medžiaga.


Ginkime negimusią žmogaus gyvybę!

Prof.habil.med.dr.Leonas Laimutis MAČIŪNAS,

Lietuvių katalikų mokslo akademijos Medicinos skyriaus pirmininkas,
Pasaulinės gydytojų katalikų federacijos Europos asociacijų valdybos narys

Sovietų Sąjungos okupacijos metu patirtos negandos mūsų žmonėse paliko gilias ne tik fizines, bet ir dvasines žaizdas, kurios, atkūrus nepriklausomybę, dar iki šiol negyja. Išryškėjo prievarta diegtos marksistinės-materialistinės-ateistinės ideologijos pragaištingo poveikio dvasinėms vertybėms padariniai: tiesos, doros, sąžiningumo, pagarbos žmogaus orumui netektis. Kiekvienais metais, minėdami pasaulinę gyvybės dieną, atkreipiame ypatingą dėmesį į žmogaus gyvybę, jos neįkainojamą vertę ir kartu išgyvename dėl pasitaikančio jos orumo negerbimo, niekinimo, nesiskaitymo su ja, net ir jos žudymo, naikinimo jau pirmomis jos gyvavimo dienomis, savaitėmis ar mėnesiais. Mus visus, padorius Lietuvos gyventojus, šiurpina kasdieniai pranešimai apie smurtą, žmonių žalojimus, autoavarijose nukentėjusius ar žuvusiuosius, daromus nusikaltimus savo vaikams, tėvams ar artimiesiems, skelbiamos žmogžudystės, savižudybės, vagystės, prievartavimai. Alkoholiu piktnaudžiauja ir aukštus postus užimantys pareigūnai (netgi kandidatas į prezidentus, Seimo nariai, ambasadoriai, valdininkai, policininkai ir kt.), ir paprasti žmonės, vaikai, paaugliai (manoma, kad tik 5 proc. 15-16 metų amžiaus jaunuolių nėra vartoję alkoholio). Prie viso to dar reikia pridėti vis labiau plintančią narkomaniją ir narkomanų (jų Lietuvoje yra apie 5000) atliekamus nusižengimus.


Gyvybės gynimas ir dalyvavimas Eucharistijoje

Mindaugas BUIKA

Priklausymo Bažnyčiai moralinis įpareigojimas

Gyvybės gynėjus, atidžiai sekančius Romoje šiomis savaitėmis vykstančią 11-ąją Vyskupų Sinodo asamblėją tema „Eucharistija – Bažnyčios gyvenimo ir misijos šaltinis bei viršūnė“, be abejonės, ypač domina diskusija apie Eucharistijos ir viešosios etikos santykį. Aptarti šį klausimą pasiūlė naujasis Tikėjimo doktrinos kongregacijos prefektas amerikiečių arkivyskupas Viljamas Liveida, kuris pakvietė Sinode dalyvaujančius vyskupus papasakoti, kaip jie sprendžia problemą tų katalikais save laikančių politikų, kurie nori priimti šv. Komuniją, tačiau, leisdami įstatymus, pavyzdžiui, palaikydami aborto legalumą, elgiasi priešingai Katalikų Bažnyčios mokymui.


Italas po dvejų metų pabudo iš komos

38 metų keturių vaikų tėvas
Salvatorė Krisafulis, po dvejų
metų pabudęs iš komos, su savo motina

Katanija. Sicilijoje (Italija) po dvejų metų iš komos pabudo vyras. 38 metų keturių vaikų tėvas Salvatorė Krisafulis buvo patekęs į sunkią motociklo avariją. Medikai buvo įsitikinę, kad pacientas būdamas komos būklės nieko nejaučia, tačiau jis pabudęs tikino visą laiką viską girdėjęs ir jautęs, kas aplink jį vyksta. “Aš verkdavau iš nusivylimo”, - sakė jis.


Ugandos parlamentaras mokės už skaisčių merginų mokslą

Kampala. Ugandos parlamento narys visoms savo rinkimų apygardos merginoms pažadėjo sumokėti už mokslą universitete, jei jos po mokyklos baigimo vis dar bus skaisčios. Ugandos Bbalo apygardos parlamentaras Sulaimanas Madada nurodė, kad kiekviena programoje dalyvauti panorusi mergina turės apsilankyti pas ginekologą, kad įrodytų savo nekaltybę. S. Madada pabrėžė, kad jo tikslas - skatinti jaunuomenę siekti mokslo. “Egzistuoja tik du dalyvavimo programoje kriterijai - mergina privalo būti skaisti ir gyventi mano rinkimų apygardoje”, - sakė jis. Panašaus pasiūlymo jaunuoliams parlamentaras nepateikė. S. Madada taip pat paragino jaunimą elgtis atsakingai, o tėvus paaiškinti jaunajai kartai apie AIDS/ŽIV ir kitų lytiniu keliu plintančių ligų keliamas grėsmes.


Vietnamo valdžia nerimauja dėl spartaus gyventojų skaičiaus didėjimo

Hanojus. Vietnamo valdžia nerimauja, kad gyventojų tankis šalyje šešis septynis kartus viršija normą. Jungtinių Tautų duomenimis, rekomenduojama, kad viename kvadratiniame kilometre gyventų 35-40 žmonių. Specialistai apskaičiavo, kad Vietname gyventojų tankis dvigubai didesnis nei Kinijoje ir dešimt kartų didesnis nei išsivysčiusiose šalyse. Negana to, per pastaruosius 85 metus šalies gyventojų skaičius išaugo 5,3 karto, tuo tarpu visame pasaulyje jis padidėjo tik 3,6 karto.

 
Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija