2010 m. kovo 26 d.
Nr. 24
(1809)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Projektą „Gimtasis kraštas:  
įvykiai ir įspūdžiai“ remia:  

  

 

„M“ reiškia Molėtus ir meną

Bronius VERTELKA

„Mūsų galeriją jau žino Vilniuje“, –
sako Molėtų krašto muziejaus
direktorė Viktorija Kazlienė

Meno galerijos „Akcija „M“  erdvių gali pavydėti net didmiesčiai. Čia eksponuoti savo kūrinius pageidauja ir garsūs menininkai. Bet buvo metas, kai meno galerijos reikalingumu daug kas abejojo: girdi, kas į ją eis, Molėtai – mažas provincijos miestelis. Tačiau ramybę sudrumstė Dalia Cibulskaitė ir Vygintas Čaikauskas, šiame krašte nusipirkę sodybą. Jie ir buvo galerijos steigimo iniciatoriai. Iš pradžių galeriją priglaudė kultūros centras. Žiūrėti pirmųjų parodų užsukdavo negausiai. Vienos parodos pristatymo metu žinomam saksofonininkui teko groti tuščioje salėje, o atėjusieji žvilgterėdavo ir bemat maudavo pro duris: „Taip patepliotų ir mano anūkas“. Bet  būdavo ir taip, kad peržengę galerijos slenkstį užsukdavo ir antrą, ir trečią kartą...

Galerijos gyvenimas pasikeitė jai tapus Krašto muziejaus padaliniu. Prieš 7-erius metus čia įsidarbino žinomi menininkai vilniečiai Aistė Černiūtė ir Vidas Poškus. Jie profesionaliai pristato parodas, bendradarbiauja su Dusetų,  Vilniaus dailės galerijomis, Molėtuose dirbančiais dailės mokytojais. Už salės nuomą čia pinigų neima. Dažnokai į galeriją užsuka Molėtų klebonas ir dekanas kun. Kęstutis Kazlauskas. Iš čia jis „parsinešė“ idėją Molėtų parapijos namuose steigti galeriją „Projektai“, kurioje buvo eksponuoti ne vieno menininko darbai.

Galerijoje parodos keičiamos  maždaug kas mėnesį. Galerija rengia ir kūrėjų stovyklas. Tapybos pleneras pernai vyko Skudutiškyje. Čia dvi savaites aktyviai darbavosi Vilniaus ir Kauno menininkai, o jų darbai buvo sukabinti ant senos mokyklos sienų. Dabar šis namas vadinamas „Galerija be stogo“.

„Vilniaus dailės akademijos rektorius sako žinantis, kad Molėtai turi savo dailės galerija, o tai nuteikia smagiai, – kalbėjo Molėtų krašto muziejaus direktorė Viktorija Kazlienė. – O galerijos pavadinime esanti raidė „M“ reiškia Molėtus ir juose prigijusį meną“.

Molėtai
Autoriaus nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija