Atnaujintas 2004 m. kovo 10 d.
Nr.20
(1223)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Fotografijose – nespalvotas Vilnius

Algimantas Kunčius
Tomo Černiševo
(ELTA) nuotrauka

Keturių dešimtmečių senumo Vilniaus vaizdai, užfiksuoti vieno garsiausių lietuvių fotomenininkų, Nacionalinės premijos laureato Algimanto Kunčiaus, pirmą kartą pristatomi Lietuvos nacionaliniame muziejuje atidarytoje parodoje „Fotografuota Vilniuje 1963-1970 m.“.

Nespalvotose A. Kunčiaus nuotraukose - to meto apšiurusių, bet paslaptingų Vilniaus pastatų ir gatvių, panoraminių vaizdų nuotraukos ir jų serijos, kurias autorius vadina „komiksais“. Neretoje nuotraukoje - Vilniaus vaikai, senųjų gyventojų veidai, į darbą senamiesčio gatvėmis skubantys vilniečiai, netikėtos žmonių bendravimo situacijos.

Pasak fotografijos istorikų, daugiau Vilniaus vaizdų yra padaręs tik prieškario fotografas Janas Bulhakas, tris kartus perėjęs Vilnių skersai ir išilgai. Gyvasis fotografijos klasikas A. Kunčius apsiriboja konkrečiu laiku ir erdve - senamiesčiu ir miesto centru, sugebėdamas miestą matyti taip pat fundamentaliai, kaip ir senieji Vilniaus fotografai.

Didžioji dalis parodoje pristatomų nuotraukų eksponuojama pirmą kartą. Autorius džiaugiasi, pagaliau sulaukęs progos atspausdinti seniai darytus negatyvus. Klasikiniu būdu šį darbą puikiai atliko muziejaus darbuotojas Algirdas Juodis, parodą suprojektavo Gražina Pajarskaitė.

Pasak A. Kunčiaus, atvykęs iš Kauno, Vilniuje jis radęs pasakų labirintą. „Čia eksponuojama tik nedidelė dalelė to laiko pasižvalgymų po Vilnių, kasdien lekiant iš Kaštonų (tuometinės Z. Angariečio) gatvelės į darbą Sereikiškių parke. Po teisės ir muzikos studijų jaučiausi toks laisvas - daug fotografavau savaitraščiui „Literatūra ir menas“, žurnalui „Kultūros barai“, tačiau fotožurnalistu savęs nelaikau“, - sakė A. Kunčius.

1998 metais už fotografijų ciklą „Tolių vaizdai“ A. Kunčius pelnė Nacionalinę premiją, o 2001 metais apdovanotas Didžiojo Lietuvos kunigaikščio Gedimino 5-ojo laipsnio ordinu.

Per metus po kelias fotografijos parodas surengiantis Nacionalinis muziejus nuo senosios fotografijos orientuojasi į XX amžiaus kūrybą ir tikisi iš parodų darbų sukomplektuoti šio laikotarpio muziejaus fondus. Pasak muziejaus direktorės Birutės Kulnytės, pokario Vilniaus praktiškai nepažįstame, ypač jaunimui nežinoma šeštojo septintojo dešimtmečių Lietuvos fotografija.

Pagal Eltą

 

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija