Atnaujintas 2006 balandžio 26 d.
Nr.31
(1431)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai

Bagdado mazgas

Petras KATINAS

Tarptautinės grupės, tyrinėjančios įvairių politinių ir ginkluotų konfliktų priežastis bei jų sustabdymo problemas, ekspertai neslepia savo susirūpinimo dėl vis blogėjančios padėties Irake. Iš tiesų paskutiniuosius du mėnesius karinė ir politinė padėtis Irake tolydžio blogėja. Tarptautinės grupės ekspertai nuogąstauja, kad radikalių grupuočių siautėjimas Irake gali susprogdinti visą regioną. Irakas sparčiai virsta savotišku radikalų bandymų poligonu. O radikaliosios grupuotės ir jėgos siekia su teroro ir kraujo upių pagalba užgrobti ar pasidalyti valdžią.

Vis didėjanti priešprieša tarp arabų sunitų ir šiitų pavertė Iraką šių dviejų musulmoniškų grupuočių kruvinų susirėmimų poligonu. Amerikiečių karinės vadovybės duomenimis, po to, kai buvo susprogdinta šiitų šventovė, viena svarbiausių šiitų mečečių, ginkluotų užpuolimų ir sprogdinimų skaičius išaugo mažiausiai 30 proc. Didžiąją dalį teroristinių aktų įvykdė teroristai savižudžiai. Neoficialiais duomenimis (tikslaus aukų skaičiaus vietos valdžia net nežino), per mėnesį žuvo daugiau kaip 1300 žmonių. Daugiausia žuvusiųjų – taikūs gyventojai. Labai padaugėjo žmonių grobimo ir įkaitų paėmimo atvejų. Ir ne tik Irako, bet ir užsienio šalių piliečių, dirbančių Irake.

Specialistų ir žvalgybų duomenimis, kariniai susidūrimai Irake daugiausia vyksta tarp keturių gerai organizuotų ir stambių grupuočių – trijų Irako ir vienos tarptautinės. Visos jos turi šiuolaikines ryšio priemones ir valdomos centralizuotai. Tai „Ansar as Suna“, „Irako islamiškoji armija“, „Irako pasipriešinimo islamo frontas“ ir „Al Qaedos“ Irako filialas, vadovaujamas teroristu Nr. 2 vadinamo az Zarkavio. Labiausiai ekstremistine ir nesiskaitančia su jokiomis priemonėmis laikoma organizacija „Ansar as Suna“, kuri savo žiauriais teroro išpuoliais pralenkia netgi „Al Qaedos“ padalinį. Irako islamiškoji armija“ yra daugiau nacionalistinė nei radikaliojo islamo grupuotė.

Būtina atkreipti dėmesį, kad vietiniai ir iš kitų musulmoniškų šalių atvykę smogikai, ypač jų vadovybė, skiria itin daug dėmesio vadinamajam informaciniam karui. Kaip pažymėjo Pentagono vadovas Donaldas Ramsfeldas, „priešai puikiai prisitaikė tam šiuolaikiniam informaciniam karui, bet mes, vyriausybė, žiniasklaida ir apskritai mūsų visuomenė šito nepadarė“. Ekstremistinių grupuočių vadeivos savo organizacijose turi įkūrę specialius ryšių su žiniasklaida skyrius bei komitetus ir gana neblogai manipuliuoja visuomenės nuomone ne tik arabų pasaulyje, bet ir Vakarų demokratinėse šalyse.

Amerikiečių specialistų vertinimu, pagrindinis Irake veikiančių ginkluotų teroristinių grupuočių bei atvykstančių iš užsienio smogikų, pasirengusių viskam, tikslas dabartinėje situacijoje yra sužlugdyti prasidėjusius politinio stabilizavimo procesus. Pirmiausia kuo labiau kurstyti didelius konfliktus tarp įvairių Irako religinių ir etninių grupių. Ypač tarp sunitų ir šiitų. Taigi visomis išgalėmis stengiamasi sutrukdyti Irako policijos ir kariuomenės formavimui. Kita vertus, bandoma įvaryti pleištą tarp tarptautinės koalicijos partnerių. Be to, išplėsti konfliktą ir už Irako sienų.

Šiek tiek vilčių padėčiai Irake normalizuoti suteikia Irako parlamento sprendimas pagaliau susitariant dėl ministro pirmininko kandidatūros, kuri būtų priimtina visoms konfliktuojančioms pusėms – šiitams, sunitams ir kurdams. Manoma, jog netrukus bus sudaryta ir nacionalinės vienybės vyriausybė, kuri daugiau ar mažiau tenkins visas tris pagrindines Irako religines ir etnines grupes bei nutolins pilietinio karo pavojų.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija